Laptele de capră, mai bun decât laptele de vacă?

 

Laptele de capră: de ce este mai bun?

laptele de capra mai bun decat laptele de vaca

 Ai obiceiul să consumi în mod regulat lapte de vacă dar să neglijezi laptele de capră? Mai puțin consumat, laptele de capră începe să câștige din ce în ce mai mulți adepți.

 

Compoziția laptelui de capră este similară laptelui de vacă.

 Laptele de capră conține același tip de proteine – 80% cazeină, 19% proteine solubile și 1% enzime – vitamine și minerale. In schimb, compoziția de materii grase este diferită. O particularitate care face ca laptele de capră să fie mult mult mai digestiv.

 

Laptele de capră este mai ușor de digerat

 Una din diferențele notabile dintre laptele de capră și laptele de vacă este calitatea materiei grase. Globulele grase din laptele de capră au un diametru mai mic decât cele din laptele de vacă iar acizii grași sunt cu lanț scurt și mediu în timp ce cei din lapte de vacă sunt cu lanț lung. De aceea, laptele de capră este mai ușor de digerat decât laptele de vacă.

 Persoanele intolerante sau alergice nu ar trebui să înlocuiască laptele de vacă cu lapte de capră fără acordul unui medic. Și laptele de capră poate fi alergen. Nivelul de lactoză din laptele de capră este identic cu cel din laptele de vacă. Chiar dacă lactoza favorizează asimilarea calciului și limitează dezvoltarea bacteriilor nocive în intestin în favoarea bacteriilor bune și laptele de capră poate fi alergen.

 

Laptele de capră ne protejează de infecții

 Laptele de capră conține de patru ori mai multe oligozaharide decât laptele de capră. Aceste zaharuri joacă rolul de prebiotice care favorizează dezvoltarea și creșterea bacteriilor intestinale, importante pentru întărirea sistemului imunitar.

 

Laptele de capră este bogat în vitamine

 Laptele de capră conține la fel de multe vitamine ca laptele de vacă. Conține vitamine din grupa B. Vitamina B1 sunt excelente pentru sistemul nervos și muscular. Vitamina B2 este excelentă pentru țesuturi. Bogat în Vitamina B5, laptele de capră contribuie la creșterea sănătoasă a unghiilor și a părului. Deoarece conține și Vitamina B3, laptele de capră este ideal pentru creștere. Bogat în Vitamina A, laptele de capră contribuie la menținerea vederii și sporește rezistența la infecții. Conține și Vitamina D cu proprietăți antirahitice pentru copii.

 Singurul punct slab al laptelui de capră este că nu conține prea mult acid folic (Vitamina B9, esențială pentru formarea globulelor roșii și a celulelor nervoase). In schimb, laptele de vacă are un conținut bogat de acid folic.

Categorie: