Alimente în tendințe pentru anul 2015

 

Alimente în tendințe pentru anul 2015

alimente in tendinte pentru anul 2015

 Fiecare an vine cu lotul său de noutăți, cu alimente vedetă și în tendințe. Care vor fi alimentele în tendință pentru anul 2015? Valérie Orsoni, nutriționist și antrenor sportiv ne dezvăluie previziunile….

 

Vânăta roșie de Rotonda, noua legumă anti-age

 Rotundă și roșie la maturitate, această vânătă vine din sudul Italiei fiind singura din Europa ale cărei beneficii au fost dovedite în mod oficial. Vânăta roșie conține foarte mult calciu ceea ce este surprinzător pentru o legumă (498mg/100g), este bogată în antioxidanți (fenoli, flavonoide, tanini) și în fitosteroli (cu efecte hipocolesterolemiante). Specialiștii sunt extrem de interesați de această legumă specială. Insă, din păcate, pentru a o consuma, trebuie să mai așteptăm puțin sau să luăm un bilet de avion spre Italia.

 

Fonio, cereala ecolo

 La fel ca semințele de teff, fonio vine din Africa. Fără gluten, aceasta se apropie de orez datorită compoziției sale și poate fi cultivată până și pe cele mai sărace soluri. Fonio se poate găsi online sau în magazinele bio și se gătește la fel ca grișul, se poate consuma rece în salate sau caldă alături de pește.

 

Teff, graminata fără gluten

 Tendința "fără gluten" urmează să se accentueze în următorii ani. Cel puțin asta susține nutriționista Valérie Orsoni. Toată lumea știe că grâul actual are un conținut bogat de gluten. Ceea ce provoacă din ce în ce mai multe intoleranțe. Teff, semințe originare din Etiopia (cunoscute și sub denumirea populară de iarba dragostei) sunt bogate în fibre, fier, calciu și proteine. Teff are o concentrație bogată de substanțe nutritive precum fier, aluminiu, aminoacizi, fosfor și calciu.

 

Semințele de Chia, concentrate în Omega 3

 Aceste semințe mici, consumate în mod tradițional în America de Sud și-au făcut o intrare discretă și pe piața din România, din Europa în general, în magazinele bio dar și online. Punctul forte al semințelor de Chia îl constituie conținutul bogat de Omega 3 și de fibre solubile.

 

Lintea neagră Beluga

 Originară din Canada, acest tip de linte se distinge printr-un conținut bogat de proteine și de fibre. Indicele său glicemic este extrem de scăzut și conținutul său de molibden care participă la fabricarea unor acizi aminați este extrem de ridicat. Lintea neagră este bogată în Vitamina B9, în cupru și fosfor. Cât despre culoarea sa neagră, aceasta se datorează unui număr mare de pigmenți antocianici, antioxidanți puternici.

 

Pudra de maca îți conferă o energie de invidiat

 Această rădăcină din familia ridichilor provine din Anzi. Cunoscută și sub numele de ginseng peruvian, pudra de maca are un conținut bogat de vitamine din grupa B, C și E, de minerale precum calciul, zincul, magneziul, fosforul și de acizi aminați. Pudra de maca se poate adăuga în orice suc smoothie pentru a-ți îmbogăți alimentația.

 

Amaranth, cereala versatilă

 Originară din America Latină, amaranth se prezintă sub forma unor semințe mici. Bogată în proteine și în fibre, amaranth este foarte populară în Statele Unite unde este consumată în special la micul dejun. Se poate folosi alături de iaurt, amestecat cu miere sau fructe uscate. Amaranth are un conținut de proteine mult mai bogat decât quinoa, are un conținut ridicat de calciu, fier, fibre și magneziu.

Categorie: