Laptele vegetal, alternativă la laptele de origine animală

 

Laptele vegetal – Este bun pentru mine?

laptele vegetal alternativa la laptele de origine animala

 Laptele de vacă este în centrul a numeroase polemici alimentare. Eliminat din alimentația vegetarienilor, a persoanelor intolerante la lactoză sau la cazeină (una din proteinele din lapte), laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes de laptele vegetal chiar dacă nu sunt comparabile din punct de vedere nutrițional.

 Îl numim adesea lapte vegetal însă ar trebui să vorbim despre "suc vegetal". Laptele vegetal este obținut din cereale (ovăz, orez), din soia sau din semințe oleaginoase (migdale, nuci), înmuiate în apă după care filtrate. Laptele de origine vegetală este bogat în vitamine, în fibre și în minerale. Acesta nu conține colesterol, nici materii grase animale și este bogat în grăsimi bune (lipide nesaturate) care ne protejează sistemul cardiovascular. Această băutură vegetală reprezintă alternativa excelentă la laptele de origine animală deoarece este foarte digestiv. Însă, problema este că laptele vegetal nu conține calciu. De aceea, nu îți recomandăm să înlocuiești laptele de origine animală cu laptele vegetal la copiii mai mici de 1 an. Laptele vegetal nu poate înlocui laptele matern.

 

Laptele de soia

 Unul din cele mai cunoscute tipuri de lapte vegetal, laptele de soia este lichidul ce rămâne în urma înmuierii și stoarcerii boabelor de soia. Din punct de vedere nutrițional laptele de soia este foarte aproape de laptele de vacă, mai exact în ceea ce privește nivelul protidelor (3,8g de proteine/litru) și lipidelor. Nu conține nici lactoză, nici acizi grași saturați, nici colesterol, de aceea, laptele de soia constituie alternativa excelentă pentru intoleranții la lactoză sau pentru persoanele cu un colesterol mărit. Laptele de soia mai conține izoflavoni (hormoni de origine vegetală) care acționează asupra echilibrului hormonal și tiroidian.

 

Laptele de orez

 Obținut din orezul fiert, din sirop de orez brun și din făină de orez integral, laptele de orez este sărac în proteine (1g/1 litru) și în calciu. Bogat în zaharuri lente și sărac în colesterol și în lactoză, laptele de orez conferă energie și este adaptat intoleranților la lactoză și persoanelor cu un colesterol mărit.

 

Laptele de cocos

 Extract din lichidul și pulpa nucii de cocos, laptele de cocos este bogat în fier, în potasiu și în fosfor. Laptele de cocos este o sursă excelentă de mangan, de cupru, seleniu și zinc. Deoarece are un conținut bogat de lipide, laptele de cocos trebuie consumat cu moderație. Laptele de cocos este un ingredient vedetă în cadrul bucătăriei exotice.

 

Laptele de ovăz

 Foarte bogat în glucide complexe, în calciu și în fibre, laptele de ovăz este o sursă excelentă de energie. Bogat în beta-glucan (care acționează la fel ca și fibrele), laptele de ovăz posedă proprietăți regulatoare ale glicemiei și asupra nivelului de colesterol sanguin.

 

Laptele de castane

 Bogat în minerale, calciu și în zaharuri lente, laptele de castane este extrem de digestiv și conferă un număr mare de minerale excelente pentru sănătate. Laptele de castane îmbogățește flora intestinală și te ajută să lupți împotriva acidității gastrice.

 

Laptele de alune

 Bogat în vitamine, laptele de alune este un antioxidant puternic (aluna ne protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi), este nemineralizant și vermifug. Digestiv, laptele de alune este bogat în calciu, fier, magneziu și acizi grași mononesaturați.

Categorie: