Dezhidratează fructele și legumele

 

Conservă fructele și legumele prin dezhidratare!

dezhidrateaza fructele si legumele

 Pentru a conserva cele mai bune legume sau fructe ai mai multe opțiuni la îndemână: le poți congela, le poți pune în borcane, poți prepara cele mai bune dulcețuri... dar le mai poți și dezhidrata. Ai încercat până acum? Iată mai multe despre această tehnică.

 

În ce constă dezhidratarea?

 Dezhidratarea este cu siguranță una din cele mai vechi metode de a păstra fructele sau legumele. Un procedeu care constă în a elimina în parte sau în totalitate apa care este conținută de alimente. Apoi fructele și legumele curățate se pun tăiate bucățele pe platouri care se pot suprapune iar apoi aparatul transmite un aer cald care se răcește la contactul cu alimentele și care vine cu mai multă umiditate. Procesul de dezhidratare ține cel mai adesea între 4 și 8 ore la o temperatură între 30 și 70 de grade aproximativ.

 

Ce produse se pot dezhidrata?

 Aproape toate. În principal de dezhidratează fructele și legumele dar se pot folosi și unele ierburi aromatice sau plante. Plantele și ierburile aromatice se pot folosi apoi la ceaiuri sau chiar condimente. Teoretic se poate dezhidrata și carnea sau peștele dar trebuie să fiți cât mai vigilenți deoarece aspectul sanitar este unul foarte important și bucățile trebuie să fie complet dezhidratate. Cele mai bune rezultate de obțin cu fâșii subțiri de carne de vită de servit la ora aperitivului sau cu unele fileuri de pește – pești grași de exemplu precum sardinele, macroul sau anșoa care se pretează cel mai bine la acest proces.

 

Fructele și legumele trebuie să fie cât mai coapte.

 Trebuie și să fie clătite și uscate cât mai bine și să fie tăiate în felii de 6 mm. În funcție de produsul ales, poți folosi și lămâie contra oxidării și pentru păstrarea culorii.

 

Ce valori prezintă fructele și legumele dezhidratate din punct de vedere vitaminic?

 Procesul de dezhidratare este cel care elimină apa în mod progresiv. Deci se poate observa un procent de 4 sau 5 ori mai mare de macro și micronutrienți. Aici intră mai ales beta-carotenul, calciul, potasiul, megneziul, fierul, etc.

 

Ce poți face cu aceste fructe și legume?

 Fructele și legumele dezhidratate se pot tăia chipsuri și pot fi consumate la gustare sau la aperitiv. Cele mai mari bucăți se pot folosi și pentru supe sau tocănițe sau se pot rehidrata într-un lichid cald- bulion, ceai sau lapte. Roșiile și ardeii se pot folosi în tarte sau prăjituri sărate. Caisele și piersicile la fel. Merele, perele și strugurii în orezul cu lapte, smochinele, bananele sau mango pentru clafoutis sau pentru musli căpșunile, zmeura sau kiwi.

 

Se pot aromatiza?

 Este de ajuns dacă treci fructele sau legumele astfel obținute prin condimente sau prin tot felul de amestecuri de condimente: curry, paprika, scorțișoară, chimion, etc.

 

Se pot dezhidrata fructele din compot?

 Și dacă încerci să dezhidratezi fructele din compot obții un fel de pastă mai fragedă și mai suplă care nu are nevoie de zahăr față de pasta de fructe. Se pot degusta așa cum sunt sau se pot folosi în muesli sau pentru a decora tot felul de prăjituri.

Categorie: