Cum poti gati mai lejer?

 

Cum poți găti mai lejer?

cum poti gati mai lejer

 Pentru a te bucura de o masă cât mai echilibrata, modul în care prepari felurile de mâncare este la fel de important ca și ingredientele care le compun. Iată câteva sfaturi pentru ca regimul tău să fie unul cât mai echilibrat.

 

Ai grijă la modul de preparare.

 După alegerea celui mai bun produs, de calitate și proaspăt în același timp, am putea spune ca felul în care îl prepari este un parametru capital pentru a reuși în bucătărie.

 

Iată câteva sfaturi pentru a pregăti mâncarea cât mai corect și cât mai dietetic cu putință.

 - privilegiază prepararea unor feluri de mâncare pe vapori sau în cuptorul cu microunde. Pregătind legumele pe vapori, acestea își vor păstra toate calitățile nutriționale.

 - cel mai bine ar fi sa prepari puiul pe grătar sau pe rotisor. Nu le praji și înlătura pielea de pe carnea de pasare sau părțile cu grăsime înainte de a la prepara.

 - dacă vrei sa prăjești alimentele, folosește doar un strop de ulei sau de margarina.

 - atunci când prepari legumele, dar și carnea, încearcă sa le prepari în wok. Aceasta tigaie nu are nevoie de multa grăsime sau ulei.

 

Ingrediente și asezonare.

 A găti mai lejer sau mai light nu înseamnă sa mănânci tot timpul același lucru, ba din contra. Diversificând alimentația vei reuși să acoperi toate nevoile de vitamine și de minerale și alți micronutritienti, variind în același timp plăcerile. Cu condiția bineînțeles sa iți alegi cat mai bine alimentele și sa nu te arunci asupra primului fel de mezeluri care iți iese în cale. Iata câteva trucuri:

 - evita felurile de mâncare cu prea mult sos și ai grija la felurile de mâncare semi-preparate care sunt pline de grăsimi ascunse.

 - cel mai bine ar fi sa folosești mereu o carne slaba – carnea alba sau părți slabe în grăsime de la vita.

 - sublimează gustul felurilor tale de mâncare folosind condimente, ierburi aromatice, ceapa, usturoi, esalota… vei descoperi și mai multe savori.

 - încearcă de asemenea sa privilegiezi o asezonare cat mai lejera pentru salate sau pentru crudități- suc de lămâie, un sos cu brânză cu zero la suta grăsimi și ierburi fine, vinegrete cat mai light…

 - atunci când prepari o vinegreta, fă-o cu suc de lămâie, cu oțet și ierburi aromatice. Nu folosi deci ulei.

 

Alte sfaturi:

 - abuzează de fructe și de legume, mai ales de crudități și bea cat mai multa apa.

 - nu exagera nici cu mărimea porțiilor.

Categorie: