11 reguli pentru un mic dejun sănătos

 

11 reguli pentru un mic dejun sănătos

11 reguli pentru un mic dejun sanatos

 Fie că dorești să slăbești sau să ai o viață mai sănătoasă, este important să urmezi anumite reguli.

 Este imposibil să urmezi întotdeauna o dietă sau o rețetă, cu atât mai puțin pentru micul dejun, care de obicei este luat rapid și în grabă, însă poți să urmezi aceste sfaturi și astfel să te bucuri întotdeauna de un mic dejun excelent.

 

1. Să fie un mic dejun alcalin

 Nu îți începe ziua cu un mic dejun care să-ți provoace aciditate în corp. Evită prăjelile, excesul de zahăr și cafeina. Dacă vrei să-ți trezești corpul, mănâncă un măr sau bea un ceai verde, au același efect ca o cafea, însă sunt mult mai sănătoase și mai puțin agresive pentru stomac.

 Dacă dimineața te trezești cu un gust neplăcut în gură, înseamnă că ai o dietă prea acidă. Servește pe nemâncate o limonadă ușoară, fără zahăr, eventual cu puțină miere și vei începe să te simți mai bine.

 

2. Nu combina dulce și sărat la micul dejun

 Dacă consumi la micul dejun o gustare dulce, nu o combina cu ceva sărat. Mai ales când e cald afară sau ieși de la sala de sport, este foarte bine să consumi fructe. Încearcă să fie fructe de un singur fel și nu mai mânca altceva.

 Poți să îți faci un mic platou cu fructe sau un suc proaspăt stors, însă dacă imediat după aceea mănânci un sandviș sau ouă, acesta nu mai e un mic dejun bun pentru digestia ta.

 Zaharurile din fructe rămân foarte puțin în stomac deoarece sunt ușor de digerat – de aceea sunt un aport rapid de energie. Dacă stomacul este ocupat cu digerarea altor alimente, atunci aceste zaharuri vor fermenta și vor provoca inflamație în corp. Dacă consideri că un simplu fruct nu este suficient pentru micul dejun, lasă să treacă 20 de minute între consumul fructelor și restul micului dejun.

 

3. Mănâncă carbohidrați la micul dejun

 Carbohidrații sunt, conform multor nutriționiști, marii vinovați pentru că nu slăbim. Acest lucru este fals, dar și faptul de a-i evita nu este sănătos. Trebuie să mănânci carbohidrați. De fapt, două treimi din ceea ce mănânci e necesar să fie carbohidrați. Secretul este să-i alegi pe cei care sunt buni pentru tine.

 Schimbă pastele și orezul cu variantele integrale. Consumă ovăz, quinoa, amarant, există multe surse sănătoase de carbohidrați, trebuie doar să te informezi. Evită cerealele rafinate și produsele foarte elaborate. Există multe opțiuni de pâine integrală și de calitate și de produse bogate în carbohidrați complecși care îți vor furniza energie, vor avea grijă de sănătatea ta și te vor face să te simți mai bine.

 

4. Să nu lipsească grăsimile bune și proteinele din micul dejun

 Atunci când corpul este activ, el are nevoie de proteine. Unele persoane preferă să consume un produs de proveniență animală dimineața, cum ar fi ouăle sau produsele lactate; altele preferă să aibă un mic dejun vegetarian. Dacă este așa, poți combina cerealele cu legume (de exemplu, două linguri de linte sau de germeni de soia sunt suficiente).

 Cerealele și legumele, combinate, oferă corpului toate proteinele de care acesta are nevoie.

 Consumul de grăsimi bune este de asemenea important, mai ales dacă se realizează activități intelectuale. Grăsimile sunt motorul creierului. Poți mânca câteva nuci sau o felie prăjită de pâine cu ulei de măsline.

 

5. Consumă cele mai bune alimente la micul dejun

 Este foarte indicat ca alimentele tale să fie integrale, organice și de sezon. Dacă consumi ouă, fă aceasta cu moderație.

 De multe ori substitutele sunt la fel sau mai nocive decât produsele originale. De exemplu, aspartamul este mult mai dăunător decât zahărul, iar proteina din soia conține glutamat monosodic.

 Mănâncă ceea ce-ți face plăcere, însă încearcă să fie produse de cea mai bună calitate.

 

6. Nu te ridica sătul de la micul dejun

 Nu există greșeală mai mare decât să mănânci excesiv la micul dejun. Deși mulți afirmă că micul dejun trebuie să fie consistent și să reprezinte masa cea mai importantă din zi, multe persoane dinamice se simt mult mai bine dacă servesc un mic dejun frugal.

 Dacă mănânci porții mai mici la micul dejun, vei avea mai multă energie. Dacă iei un mic dejun complet și excesiv, o bună parte din energia pe care o ai dimineața se va consuma pentru a digera tot ceea ce ai mâncat.

 

7. Hidratează-te bine începând cu micul dejun

 Primul gest pe care ar trebui să-l faci dimineața la trezire este acela de a bea două pahare de apă pentru a compensa deshidratarea din timpul nopții. Ar fi foarte bine, de asemenea, să bem un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, pentru că, dacă dorim să digerăm bine hrana, cel mai recomandat și mai corect este să bem apa înainte.

 Specialiștii afirmă că un procent de doar 2% de deshidratare cauzează pierderi de memorie și dificultatea de a citi sau de a face operațiuni simple. Este bine știut de asemenea, faptul că 90% din creierul nostru este apă și că rinichii fac o muncă excelentă controlând lichidele din corp.

 De aceea, este foarte important să menții hidratarea în corp, dar atenție, cu apă plată, preferabil de izvor sau sucuri de legume și fructe proaspete. Există multe băuturi pe piață care nu doar că nu te hidratează, dar conțin și anumite adaosuri – de gust sau coloranți – care sunt foarte dăunători. Ai grijă cu ce te hidratezi și renunță la obiceiurile mai puțin sănătoase pentru tine.

 

8. Redu din lactatele consumate la micul dejun

 Dacă ai probleme respiratorii, precum astm, alergii sau dacă faci constant laringite sau alte infecții în zona gâtului, este foarte probabil ca simptomele să se agraveze dacă consumi lactate.

 Laptele de vacă conține zaharuri și proteine care nu ne hrănesc cu adevărat corpul, ci dăunează pentru că ajută la formarea mucusului. În timp, acesta devine un obstacol pentru absorbția nutrienților, cauzând inflamație și aciditate în corp. Mucusul îngreunează de asemenea funcționarea corectă a colonului.

 Este foarte bine în acest sens să reduci din consumul de lactate sau poți alege lactatele preparate din lapte de capră care se digeră mult mai ușor și care au anumite beneficii pentru sănătate. Poți găsi și multe alte alternative nutritive care se adaptează necesităților și stilului tău de viață, precum laptele de migdale, de cocos, de soia care în plus, alcalinizează corpul.

 

9. Așează-te pentru a lua micul dejun

 Nu lua niciodată micul dejun în fugă. Ia-ți micul dejun cu bucurie, plăcere și recunoștință, pentru că este un moment în care îți hrănești corpul. Concentrează-te asupra gusturilor, texturilor, culorilor. Nu lua niciodată micul dejun privind la televizor sau gândindu-te stresat la activitățile zilei.

 Bucură-te de compania persoanelor dragi sau de o muzică relaxantă. Iar dacă ai o dispoziție proastă sau ești foarte grăbit, mai bine nu mânca. Bea doar două căni de apă (poate să fie cu lămâie) și începe-ți astfel ziua.

 

10. Mestecă bine atât la micul dejun cât și la celelalte mese

 Puține persoane înțeleg importanța salivei în cadrul procesului digestiei. A mesteca nu înseamnă doar a mărunți alimentele ci și de a le impregna cu enzime care se vor ocupa de digestie și de reglarea PH-ului alimentelor în timpul digestiei.

 Saliva are un PH ușor alcalin sau bazic, care contracarează nivelele de aciditate ale alimentelor și acizilor din stomac. Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, cu atât aceasta va fi mai puțină acidă pentru corp, iar aceasta va contribui din plin la îmbunătățirea stării de sănătate și la reducerea riscului de a avea boli cronice degenerative.

Ia în vedere aceste aspecte și mestecă întotdeauna suficient.

 

11. Ia mici gustări între micul dejun și prânz

 A mânca între mese ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și implicit la creșterea nivelului energetic de-a lungul zilei.

 Dacă poți, atunci servește cinci mese pe zi. Este mult mai bine să mănânci mai multe cantități mici decât porții mari o dată sau de două ori pe zi, deoarece acestea îngreunează mult digestia.

 Amintește-ți doar ca de fiecare dată când mănânci, alimentele să fie de bună calitate și să-ți hrănească cu adevărat corpul. Urmează aceste sfaturi și vei fi o persoană sănătoasă.

Categorie: