Cum se fac galustile perfecte

 

Găluștele perfecte

cum se fac galustile perfecte

 Gălușca este nelipsită de pe masa românilor cel puțin o dată pe săptămână. Fie că este vorba de supă de găluște ori de mâncărică de găluște, aceasta este delicioasă și destul de light. Dar foarte multe gospodine caută rețeta perfectă pentru găluște. Acestea ies ba prea tari, ba sunt foarte moi și se destramă, ba nu sunt suficient de bine fierte sau nu sunt suficient de sărate. Preparate din griș, cartofi fierți ori cruzi, făină ori brânză, găluștele trebuie să fie perfecte – cu un gust inconfundabil, pufoase și delicioase.

 

Cum se fac găluștele perfecte?

 Dacă este vorba de găluște din griș, se începe cu un ou bătut, un praf de sare, câteva picături de ulei, și apoi se incorporează ușor grișul, cam trei linguri de griș la un ou de mărime medie. Dar nu este o regulă. În general, ingredientele se amestecă până ce compoziția capătă o consistență cât de cât clisoasă, să se poată lua pe lingură, dar să nu fie foarte tare. Ideal este să fierbeți separat o gălușcă în apă pentru a-i vedea consistența, și apoi mai puteți adăuga griș. Se poate pune și un praf de bicarbonat de sodiu pentru ca găluștele să fie mai pufoase.

 

Fierberea corectă a găluștelor

 Găluștele deja formate se pun la fiert în apă cu sare, sau direct în supa unde a fiert în prealabil carnea și zarzavatul, dacă ese vorba de supă de pui cu găluște, spre exemplu. Așadar, acestea se pun la fiert după ce în apa care a clocotit se adaugă o cană de apă rece. Găluștele se pun în oală una după alta, la distanțe suficient de mari pentru a nu se lipi, și suficient d emici pentru a se ridica la suprafață. găluștele se fierb circa 15-20 de minute, și se face o probă de fierbere (se scoate o gălușcă cu spumiera și se gustă) înainte de a termina supa ori de a lua găluștele de pe foc.

 

Variante de găluște

 Găluștele de carne sunt tradiționale în Austria și în Germania și este vorba de găluște cu ficat ori cu șuncă. Găluștele colorate sunt din nou o variantă funny pentru masa de prânz. Astfel, găluștele vor fi mai apetisante dacă aluatul este colorat cu legume fierte și pasate, precum sfecla roșie, mazărea, spanacul, morcovii și șofrănelul. Găluștele capătă o culoare minunată și merg de minune cu cuburi de pâine prăjită și slăninuță. Găluștele de pesmet sunt mai puțin cunoscute de noi, românii. Acestea se prepară din pesmet de cumpărat ori din pesmet făcut în casă. Pesmetul îl puteți cumpăra sau îl puteți prepara în casă. Lăsați câteva felii de pâine la uscat peste noapte, iar a doua zi pisați-le bine. Compoziția se completează cu ouă, pătrunjel tocat, ulei și sare. Oricum ar fi, rețeta ideală d egăluște nu există deoarece acest lucru depinde foarte mult de mărimea oului, tipul ingredientelor folosite. Dar talentul de gospodină și pasiunea pentru bucătărit cu siguranță vor da roade în prepararea găluștelor.

Categorie: