Mici trucuri în bucătărie pentru gospodine, partea a 2 a

 

Mici trucuri în bucătărie pentru gospodine

mici trucuri in bucatarie pentru gospodine

 Secretele culinare sunt numeroase și fiecare regiune, fiecare localitate și mai apoi fiecare gospodărie are câteva trucuri care nu dau greș niciodată în bucătărie. Dacă vreți ca preparatele să nu dea greș niciodată, atunci este bine să țineți cont de câteva sfaturi nescrise în cărțile de bucate și cu siguranță prăjiturile, supele, salatele sau felurile de mâncare tradiționale vor fi desăvârșite.

 

Ouăle, făina și dulciurile

 Pentru ca prăjiturile să aibă un gust desăvârșit, este bine ca ouăle să fie proaspete și să fie ținute la temperatura camerei vreme de câteva ore înainte de a vă apuca de gătit și dacă aveți posibilitatea, puteți sparge ouăle separat, pentru a evita amestecarea ouălor vechi cu cele proaspete. Puteți de asemenea să testați ouăle într-un vas cu apă pentru a vedea cât de proaspete sunt. De asemenea, atunci când aveți de bătut albușuri pentru diverse rețete, presărați un pic de zahăr pudră sau câteva picături de zeamă de lămâie.

 

 Oricât de bună ar fi cratița pentru preparat clătite, tot se mai întâmplă să se mai lipească. Presărați puțin zahăr peste uleiul încins în tigaie și veți constata efectul miraculos.

 Cum obțineți zahăr pudră fără a cumpăra de la magazin? Într-un săculeț sau într-un șervet de bucătărie curat se pune zahăr tos, și se apasă pe el un fier de călcat încălzit, dar nu încins.

 Pentru ca prăjiturile să fie mai pufoase, făina trebuie cernută împreună cu praful de copt. De asemenea, dacă obișnuiți să țineți făina la rece, nu uitați să o scoateți din timp pentru a fi la temperatura camerei când este gata de preparare.

 

Legumele și fructele

 Când preparați salate de orice fel, trebuie să țineți cont de faptul că legumele tăiate mărunt nu rezistă foarte mult timp la temperatura camerei, și încep să își piardă din proprietăți o dată cu trecerea timpului. Acestea trebuie consumate proaspete, de aceea, salata este ultima care se prepară înainte de cină sau prânz.

 Dacă ați cumpărat o legătură de zarzavat (mărar, pătrunjel, leuștean), și ați uitat pur și simplu de ea până s-a veștejit, este de ajuns să o țineți în apă cu o lingură de oțet într-o ceșcuță și își va reveni extrem de rapid.

 Cartofii nu se fierb la foc iute, deoarece în interior vor rămâne cruzi iar la exterior se vor sfărâma.   Încercați să adăugați câțiva căței de usturoi în apă pentru un gust mai bun. De asemenea, dacă aveți neplăcerea să gătiți cartofi înghețați, aceștia se pot ține în apă rece înainte de preparare și se pot fierbe în apă clocotită cu sare și puțin oțet.

 Cum păstrați la frigider o cantitate mai mare de salată verde? Dacă ați cumpărat mai multă salată verde sau ați primit de la cineva care are grădină salată proaspătă și vreți să țină cât mai mult timp, atunci aceasta se spală, se lasă la scurs pe un șervet curat și se ține la rece în pungă de plastic. Aceasta poate rezista și trei zile.

 Dacă vreți ca legumele să își mențină cât mai mult proprietățile nutritive, vitaminele și mineralele, atunci este ideal să le fierbeți la abur sau în apă clocotită, sărată. De asemenea, fasolea verde și mazărea se fierb în vase cu capac, alături de puțin bicarbonat.

 Pentru gospodinele care prepară des torturi, prăjituri sau servesc înghețată cu fructe și folosesc căpșune ori fructe de pădure, acestea își mențin mai bine culoarea și savoarea dacă sunt stropite cu coniac ori alcool.

 

Aluaturile

 Pentru un blat de tort perfect, se preîncălzește cuptorul, apoi se coace primele zece minute la foc iute, pentru ca apoi să domoliți focul de la cuptor. Astfel blatul va crește foarte frumos. Înainte de însiropare, țineți blatul de tort într-un șervet umed.

 Dacă folosiți la aluaturi sau la prăjituri din cele mai diverse fructe, rahat, nuci ori alume, treceți-le înainte prin făină pentru ca acestea să nu se lase la baza tăvii.

 Tartele cu fructe sunt un adevărat deliciu. Sunt numeroase rețete de tarte cu fructe și toate sunt extraordinare. Dar pentru un plus de savoare, puteți adăuga în aluat măr ras. Aluatul va fi mai fin și mai gustos iar tarta va încânta invitații.

 

Peștele

 Peștele este foarte sănătos dar extrem de dificil de preparat, ar spune unele gospodine. În primul rând, dacă îl prăjiți, trebuie să știți că există un truc minunat pentru ca uleiul încins să nu sară din tigaie, și anume se presară puțină sare în tigaie. Peștele ținut câteva minute în lapte dulce înainte de a-l da prin făină ori mălai are un gust aparte.

 Pentru ca peștele să nu se sfărâme la preparare (fierbere, prăjire, coacere), acesta se unge cu zeamă de lămâie și se sărează. După ce se „odihnește„ vreme de jumătate de oră, se poate prepara.

 Dacă peștele are un miros neplăcut, acesta se fierbe vreme de două minute în apă clocotită în care a fost turnată puțină sare și câteva linguri de oțet. Iar mirosul de pește de pe mâini și vase se înlătură cu oțet sau sare de lămâie. Acestea se clătesc cu apă rece, apoi se spală bine cu apă caldă și detergent de vase, după care se freacă cu o lingură de oțet ori cu puțină sare de lămâie.

Categorie: