Rubarba in varianta dulce si sarata

 

Este sezonul rubarbei!

rubarba in varianta dulce si sarata

 Rubarba, un ingredient care se potrivește atât cu un gust dulce cat și cu un gust sărat. Este sezonul rubarbei. Profita deci fără a mai sta pe gânduri și pentru a scapă puțin de aciditatea sa încearcă amestecul de gusturi dulce și sărat.

 

Rubarba nu este un fruct.

 Contrar a ceea ce ai putea crede, rubarba nu este un fruct. Este o leguma originata din Siberia. Aceasta a fost introdusă în Europa de către Marco Polo dar nu a fost folosita în bucătărie decât începând cu secolul al XVIII-lea. Rubarba conține foarte puține calorii, este bogata în fibre și în vitamina C. Aportul sau de magneziu și de calciu nu este nici el de neglijat.

 

Cum se poate găti rubarba ?

Trebuie să știi ca doar tijele de rubarba se pot găti. Frunzele sale sunt însă toxice.

 

Rubarba în versiune dulce.

 Rubarba în compot.

 Cea mai simpla rețetă pentru a prepara rubarba mai ales pentru a-i calma aciditatea este compotul. Singura problema este ca trebuie sa adaugi o cantitate destul de mare de zahar. Pentru 500 de grame de rubarba ai nevoie de 50de grame de rubarba. Trebuie doar sa cureți tijele de rubarba, sa le tai bucatele, sa le pui la fiert și atunci când dau în clocot să adaugi zahar.

 

 Rubarba cu vanilie si migdale.

 In tarile anglo-saxone rubarba se consuma pe post de desert în tarte alături de căpșuni sau de zmeură, în crumble cu vanilie sau cu pudra de migdale care vor veni cu un gust dulce pentru savoarea sa acidulata. Poți încerca să prepari și un coulis de rubarba pe care îl poți vărsa peste panna cotta, peste înghețată de vanilie sau fructe exotice, peste brânza dulce…

 

 Rubarba cu fructe.

Gândește-te să servești rubarba la desert și alături de unele fructe precum caisa, pruna mango sau cireșele.

 

 Rozmarinul.

 La fel ca și în cazul caisei poți lăsa la marinat rubarba într-un amestec de miere și de rozmarin înainte de a o pregăti într-un desert foarte savuros.

 

Rubarba in versiune sărată.

 Rubarba este delicioasa în felurile de mâncare sărate. Savoarea sa acidulata și notele sale de căpșuni și de măr confiat, uneori de roșii coapte foarte tare este ideală în niște feluri de mâncare dulci-sărate.

 

 Rubarba cu miel.

 Nu doar de Paste poți încerca sa prepari o tajina de miel. Aceasta carne este excelenta pentru rubarba. Nu ezita sa prepari peste tajina sofran, o mirodenie care va sublima gustul rubarbei. Poți încerca și să prepari o « khoresht » o tocăniță cu carne de miel, un fel de mâncare emblematica pentru bucătăria iraniana. Este un fel de mâncare care conține miel sublimat de curcuma, de pătrunjel proaspăt, de sofran, de un concentrat de roșii, suc de lămâie verde, menta si rubarba bineînțeles. Poți prepara și un sos chutney cu rubarba pe care sa il servești tot alături de miel.

 

Rubarba cu foie gras.

 Foie gras este un preparat care se preteaza pentru gusturile dulce - sarat. Pentru a schimba clasicele smochine sau mere poți încerca să prepari un coulis de rubarba, un chutney sau un compot. Combina apoi totul cu foie gras în terrina sau cu escalop de foie gras. Rubarba va avea un gust minunat dacă adaugi un strop de ghimbir.

 

Rubarba în curry.

Fă o călătorie in inima Indiei si prepara un curry pe baza de linte corail sau linte roșie cu cartofi dulci și cu rubarbă. Sublimează totul cu un strop de piper si cu ghimbir. Un deliciu.

 

Rubarba cu macrou.

 La fel ca și în cazul coacăzelor, rubarba este delicioasa și alături de macrou. Un peste gras cu un gust pronunțat. Un file de macrou tras la tigaie este delicios alături de un sos chutney cu rubarba.

Categorie: