Sărmăluțe în foi de varză

 

Sarmale în foi de varză

sarmalute in foi de varza

 Sarmalele în foi de varză sau de viță sunt într-adevăr o rețetă tradițională românească. Sarmalele se servesc fie cu diverse ocazii speciale, de sărbători, dar pot fi incluse și în meniul cotidian. Totuși, este recomandat să nu consumam sarmale foarte des din cauză că sunt foarte grele pentru stomac, și îngreunează tranzitul intestinal și activitatea bilei și a ficatului. Sarmalele pot fi preparate și cu carne de pui sau de curcan tocată, nu numai cu carne de porc, și astfel mai scădem din numărul de calorii per porție. Nu este dificil să facem sărmăluțele dar trebuie să urmăm câțiva pași foarte clari pentru prepararea acestora.

 

Ingrediente necesare pentru sarmale

 Pentru a obține o porție zdravănă de sarmale cu care să ne săturăm invitații, avem nevoie de un kilogram și jumătate de carne tocată, de porc, în combinație cu vită, de pui sau de curcan, un kilogram și jumătate de varză murată, dar luați mai multă deoarece este posibil să mai aveți nevoie, depinde de calitatea foilor de varză. De asemenea, mai avem nevoie de trei cepe, ulei, o ceașcă de orez, cimbru, foi de dafin, bulion și afumătură (și anume bucăți de costiță sau de șuncă afumată).

 

Câteva trucuri pentru reușita sarmalelor

 În primul rând, trebuie să menționăm că, pentru niște sarmale reușite, aveți nevoie de foi de varză netede și subțiri, nu foarte groase sau crețe. De asemenea, pentru a vă asigura că sărmăluțele nu ies foarte sărate, întâi gustați varza și dacă este nevoie puneți-o la desărat puțin. Sărmăluțele sunt mai gustoase dacă sunt coapte într-un vas de lut la cuptor, deoarece o dată sarmalele aduse la punctul de fierbere, în interiorul vasului se va menține o temperatură constantă. Cele mai bune și delicioase sarmale ies cele preparate direct la cuptor, dar toată operațiunea durează vreo trei ore. De asemenea, pentru gospodinele care nu au la îndemână varză sărată, pot folosi varză dulce oprăită în borș sau în apă sărată cu puțin oțet.

 

Cum preparam sarmalele în foi de varza

 Acum urmează partea cea mai importantă – prepararea sărmăluțelor în foi de varză murată. Deși nu este un procedeu complicat, trebuie să aveți mare grijă la împăturit, așezat în oală, la prepararea compoziției... Toate acestea fac rețeta perfectă de sarmale.

 Înainte de prepararea compoziției, puneți la înmuiat orezul și lăsați-l în tihnă vreme de circa trei sferturi de ceas, să se umfle. Apoi, tocați carnea, sau, dacă o aveți deja tocată, tocați ceapa cât de fin puteți. Amestecați ceapa cu cărnița, cu orezul pe care în prealabil l-am clătit și l-am scurs bine, cu sarea, cu piperul și cu un pic de cimbru. Multe gospodine preferă să călească întreaga compoziție, până se adaugă orezul, și anume călesc ceapa cu carnea în tigaie înainte de a adăuga orezul, dar și-așa sarmalele sunt un preparat destul de gras, am putea să îl mai adaptăm și cerințelor corpului nostru. După prepararea compoziției, se aleg foile. Se scurg bine, se taie, se îndepărtează nervurile groase din centrul foii și se prepară bucățele potrivite. În centrul bucăților de varză, așezate una câte una pe un tocător de lemn, se adaugă compoziția de carne tocată, cam cât o nucă, și apoi foaia de varză se rulează și capetele se introduc în interior cu degetul arătător.

 După ce ați format sarmalele, luați o cratiță curată și așezați un strat concentric de sarmale. Puteți așeza din loc în loc, între sarmale bucățele de slănină sau de costiță afumată. La fel se formează și următoarele straturi, tot cu afumătura pusă din loc în loc. După ce ați pus și ultimul strat, așezați câteva linguri de bulion în mijloc, o foaie-două de dafin și o crenguță de cimbru uscat. Acoperiți oala cu varză tocată din și puneți-o pe foc, sau introduceți-o la cuptor. Turnați apă clocotită peste sarmale, cât să le acopere. Lăsați sarmalele să fiarbă minimum două ore. Când și când, zgâlțâiți ușor oala pentru a mai amesteca sarmalele. Dacă scade apa, mai adăugați câte o ceșcuță-două de apă caldă. Dacă sărmăluțele sunt fierte, le luăm de pe foc și le mai băgăm la cuptor vreme de trei sferturi de ceas, pentru a se rumeni uniform.

 

Cum se servesc sarmalele

 Sarmalele se servesc cu mămăliguță caldă și cu ardei iute, și, dacă doriți, presărați și puțină smântână pe ele.

Pofta buna!

Categorie: