Mâncărică de mazăre

 

Mâncărică de mazăre

mancarica de mazare

 Mazărea este delicioasă, în orice fel de combinație. Se poate prepara sub diverse forme – cu carne, fără carne, sub formă de supă-cremă, ba chiar poate fi adăugată și în salate. Mazărea nu numai că este delicioasă dar este și extrem de sănătoasă, deoarece este un ingredient esențial pentru sănătate. Însăși culoarea vedre ne sugerează sănătate și un aport ridicat de flavonoide și de fier. Mazărea este o sursă esențială de vitamina K, ce activează calciul în organism pentru a fi asimilat mai repede de oase, de acid folic și de complexul de vitamina B care au proprietatea de a preveni osteoporoza și de a ajuta la reglarea nivelului de lipide, proteine și carbohidrați din organism. De asemenea, mazărea mai conține și vitamina C, un puternic antioxidant, ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Consumul de mazăre reglează digestia, reduce nivelul de colesterol și aduce organismului un aport semnificativ de acizi grași omega 3, fitonutrienți și antioxidanți.

 

Ingrediente necesare pentru pregătirea mâncărici de mazăre

 Pentru o delicioasă mâncare de mazăre fără carne, de post, avem nevoie de jumătate de kilogram de mazăre proaspătă sau congelată (exclus cea din conserve), doi morcovi mari, o ceapă mare, jumătate de ardei gras roșu, un dovlecel, ulei, roșii în bulion, sare, piper, pătrunjel, trei cartofi mari și puțin cimbru.

 

Cum preparam mâncărica de mazăre

 Curățați toate legumele și apoi tocați-le. Ceapa se toacă mărunt și, împreună cu morcovul tăiat cubulețe se pun la prăjit în două linguri de ulei de măsline. Se adaugă apoi și dovlecelul și ardeiul tocate cubulețe. Se lasă la prăjit până ce ingredientele capătă o culoare aurie, îndeosebi ceapa, și apoi se adaugă apă cât să le acopere. Lăsați tot amestecul la fiert, și adăugați treptat și cartofii, verificând, până ce morcovul se înmoaie. Apoi adăugați mazărea și completați cu apă caldă până ce se acoperă mâncărica, puneți capacul și lăsați-o să fiarbă bine. Mazărea nu fierbe foarte mult – zece minute sunt suficiente. După ce legumele s-au fiert, adăugați roșiile decojite din bulion și tocate, împreună cu două-trei linguri de suc de roșii sau de bulion. Lăsați să dea câteva clocote tot amestecul, după care potriviți mâncarea de sare și adăugați și celelalte condimente.

 

Cum servim mâncărica de mazăre

 Se servește caldă, alături de o chiflă proaspătă sau de o bucată de mămăliguță. Se poate servi alături de salate asortate sau murături de tot felul.

Pofta buna!

Categorie: