Tocăniță de ceapă

 

Tocăniță de ceapă

tocanita de ceapa

 Tocănița de ceapă este un preparat ce poate fi încadrat la feluri de mâncare principale și chiar tradiționale ale românilor. Tocănița de ceapă are o rețetă folosită de bunicii și străbunicii noștri care o preparau cu fiecare ocazie. Și cum ceapa nu are multe calorii, tocănița de ceapă este ideală și pentru cei ce urmează o dietă sau care țin post.

 

Ingrediente necesare pentru pregatirea tocăniței de ceapă

 Pentru tocănița de ceapă nu aveți nevoie de multe ingrediente. Aceasta se poate prepara din șase cepe mari (roșii sau albe, cele roșii sunt mai gustoase și mai dulci), un ardei gras roșu, un morcov, două roșii proaspete, două linguri de ulei, bulion sau suc de roșii, sare, piper și puțin cimbru.

 

Cum preparam tocănița de ceapă

 Tocănița de ceapă se prepară extrem de simplu. Este gata în mai puțin de jumătate de oră și este pur și simplu delicioasă. Se curăță ceapa, ardeiul și morcovul. Se toacă ceapa finuț și ardeiul cubulețe. Morcovul se dă pe răzătoare și se amestecă cu celelalte legume. Într-un tuci sau într-o crăticioară se pune la încins uleiul, după care se adaugă ceapa. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă și celelalte legume. Se călesc preș de câteva minute, după care se adaugă roșia tocată mărunt și sucul de roșii sau bulionul îndoit cu puțină apă și se lasă să scadă. Între timp, se potrivește de gust cu sare, piper, se poate pune și puțină boia și cimbru.

 

Cum servim tocănița de ceapă

 Tocănița de ceapă se servește caldă alături de mămăliguță rece și, opțional, puteți servi cărniță de pui la cuptor sau prăjită. Un copănel la cuptor este ideal pentru acest fel de mâncare, astfel nu va pica atât de greu la stomac, deoarece carnea de pui este slabă, și dacă băgați copănelul la cuptor, acesta nu va mai fi atât de gras, ca și atunci când l-ați prăji, așadar s-ar potrivi de minune cu tocănița de ceapă. O salată asortată de murături ar fi excelentă!

Pofta buna!

Categorie: