Tocăniță cu broccolii

 

Tocăniță cu broccolii pentru cei mari și cei mici

tocanita cu broccoli.JPG

 Și celor mici le putem prepara delicioase tocănițe în diverse combinații, de la o anumită vârstă. Tocănițele pot fi consumate, desigur, și de adulți. De cele mai multe ori adulții se feresc să mănânce din ce îi dau bebelușului sau copilului, motivând că nu le plac anumite legume, precum broccoli, sau că nu au nevoie de atâtea substanțe nutritive precum copiii. Dar, ce nu știam, este faptul că broccoli are numeroase proprietăți benefice asupra organismului. Brocolii protejează împotriva cancerului, este indicat pentru detoxifierea organismului, îmbunătățește sănătatea digestivă, protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare, previne cataracta, întărește sistemul osos și imunitar și este indicat femeilor însărcinate. Toate acestea se datorează cantității mari de antioxidanți, de vitamine precum vitamina C, K, A, B6, B2, B1, B3, E, acizi grași Omega 3 și 6, fosfor, fibre, potasiu, magneziu, proteine, acizi grași, fier, calciu, zinc, și lista poate continua. Singurul secret ca broccoli să își păstreze aceste valori nutritive este ca acesta să nu fiarbă prea mult.

 

Ingrediente necesare preparării tocăniței cu broccolii

 Pentru o tocăniță de legume asortate cu broccoli sănătoasă, avem nevoie de un morcov mare, o ceapă albă, un ardei gras roșu, un ardei gras verde, un dovlecel, doi cartofi mai mărișori, broccoli (proaspăt sau congelat), roșii proaspete sau în bulion, sare și mărar din abundență.

 Acesta din urmă are proprietatea de a elimina kilogramele în plus, de a stimula activitatea rinichilor, de a întări oasele, de a calma durerile abdominale, de a împrospăta respirația, și lista poate continua deoarece acesta conține potasiu, sodiu, sulf, vitamina A, C, și complexul de vitamine B, antioxidanți puternici și uleiuri volatile.

 

Cum preparam tocănița cu brocolii

 Pentru a obține o tocăniță delicioasă cu brocolii pentru mari și mici, este necesar ca întâi să spălați bine legumele, după ce le-ați curățat (inclusiv dovlecelul se curăță de coajă pentru a rămâne miezul dulce și bun). După aceea, tocați în cubulețe toate legumele – morcovul, ardeiul, ceapa, cartoful, dovlecelul... Puneți la încins o jumătate de linguriță de ulei de măsline (câțiva stropi0 într-o tigaie, și căliți puțin legumele, după care adăugați apă cât să le acopere. Spre final, când legumele au fiert îndeajuns, adăugați roșia decojită și tocată mărunt (fie că este proaspătă sau din bulion) alături de o lingură-două de suc de roșii, și puteți pune și buchețelele de broccoli, tot acum, la final. Lăsați să mai fiarbă încă cinci minute și luați preparatul de pe foc, adăugând mărar din abundență. Se servește cald, alături de o felie de pâine proaspătă sau de mămăligă, lângă o salată de morcov și măr ras.

Pofta buna!

Categorie: