Marinate şi sosuri pe bază de iaurt

 

Iaurtul îl poți folosi în rețete dulci sau sărate

marinate si sosuri pe baza de iaurt

 Atunci când acest produs atât de simplu dar delicios, un produs pe care îl consumăm în fiecare zi se strecoară în bucătărie, acesta sublimează ca nimeni altul toate rețetele şi vine cu mai multă lejeritate şi un gust gurmand. Poți prepara cu ajutorul iaurtului cele mai delicioase rețete de sosuri sărate sau dulci pe care le poți degusta cu legume, cu carne de pasăre sau de porc, cu produse din mare sau cu fructe.

 

Este banal iaurtul?

 Cu siguranță că nu. Iaurtul este ideal pentru a-l folosi în toate rețetele, fie ele sosuri, fie ele marinate, îl poți parfuma cu mirodenii sau cu ierburi fine… este extrem de creativ dar şi extrem de savuros.

 

Savori din grădina de legume.

 Cel mai adesea asociat cu castravetele în clasicul sos tzatziki grecesc sau raita indian- sos cu iaurt şi mentă, iaurtul iubește majoritatea legumelor. Îl poți amesteca cu brânză feta și cu busuioc pentru a-l servi cu roşii cherry sau să îl prepari cu mentă pentru a-l degusta cu o simplă salată de sfeclă.

 

Savori cu carne.

 Folosit în mod tradițional în sosuri sau în marinate în bucătăriile tradiționale, iaurtul apreciază foarte mult carnea de miel, carnea de curcan sau cea de pui pentru care vine cu o onctuozitate remarcabilă. Cel mai adesea asociat cu mirodenii precum paprika, curry sau chimion, se poate folosi şi pe post de bază pentru un sos kebab sau pentru a înlocui smântâna în numeroase preparate clasice, pentru a obține niște preparate mai light dar mereu mai savuroase.

 

Savori marine cu iaurt.

 Extrem de polivalent, iaurtul apreciază și savoarea produselor din mare. Îl poți prepara deci foarte bine alături de somon, de crab sau de ton. Sau îl poți degusta în salate alături de avocado, creveți fierți şi puțin mărar.

 

Sosuri dulci cu iaurt.

 Pentru un desert plin de savoare şi extrem de apetisant, iaurtul natur, catifelat sau cel cu fructe sunt cele mai bune. Poți obține un amestec delicios de fructe, poți prepara niște mere caramelizate cu turtă dulce sau poți prepara niște tarte crumble. Parfumat cu vanilie, se mai poate folosi la garnisirea unui desert preparat cu zmeură proaspătă sau decongelată, pudrata cu bucățele de macarons.

 Şi pentru toate preparatele tale poţi folosi un sos din iaurt, muștar care este mult mai lejer şi mai plin de prospețime decât o vinegretă. Să nu mai spunem că prăjiturile pe bază de iaurt sunt cele mai delicioase.

Tu folosești iaurtul pentru preparatele tale?

Categorie: