Cozonac cu nuca, rahat și cacao

 

Cozonac cu nucă, rahat și cacao

cozonac cu nuca rahat si cacao

 Cozonacul este desertul tradițional al românilor în zi de sărbătoare. Fie că vorbim de Paște, Crăciun sau alte sărbători importante în cultura noastră, tradiția la români impune coacerea cozonacilor. Din lipsă de timp, ingrediente, răbdare sau îndemânare, unele gospodine se văd nevoite să cumpere cozonacul din comerț, care cu siguranță că nu va mai avea același gust ca cel preparat în casă. Pregătirea cozonacului nu este pentru oricine.. avem nevoie de timp pentru preparare, răbdare, puțină îndemânare și multă forță la frământat. Dar rezultatul cu siguranță va fi unul peste așteptările noastre.

 

Ingrediente necesare pentru cozonac cu nucă, rahat și cacao

 Aluatul de cozonac are nevoie de – un kilogram de făină, jumătate de litru de lapte, patru ouă, o cană de zahăr (250 grame=, 50 grame de unt şi 50 ml de ulei şi să nu uităm de drojdia proaspătă, 50 de grame. Pentru mai multă aromă, puteţi folosi şi coaja de la o lămâie sau de la o portocală rasă.

 Umplutura de cozonac are nevoie de – 300 de grame de rahat tăiat cubulețe, trei linguri de cacao, o esență de rom, patru albușuri de ou, 300 de grame de nucă măcinată și o mână de stafide.

 

Cum preparam cozonacul

 Înainte de preparare, cu cel puțin câteva ore, încercați să țineți toate ingredientele la temperatura camerei. Preparați întâi maiaua din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț (la temperatura corpului). Lăsați maiaua să crească până își dublează compoziția, la loc cald, ferit de curent.

Între timp, separați albușurile de gălbenușuri. Frecați gălbenușurile cu zahăr și cu un praf de sare și atunci când acestea se albesc, se adaugă laptele cald. Amestecați bine până ce nu se mai simte zahărul și la final adăugați și esența de rom și coaja de lămâie sau de portocală.

Așezați făina într-un vas încăpător unde veți face o groapă în mijloc, acolo unde veți răsturna maiaua și laptele. Frământați aluatul până se incorporează și adăugați untul și uleiul până ce aluatul nu se mai lipește. Aluatul se acoperă și se lasă la crescut vreme de trei sferturi de oră, la loc cald.

Umplutura se obține prin mixarea albușurilor cu zahăr până ce acestea capătă consistența unei bezele. Se adaugă apoi cacao și se omogenizează bine cu lingura. Puteți adăuga aici și nuca tocată sau măcinată.

După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în două părți. Prima parte se împarte în două și pe fiecare dintre părți se pune o cantitate suficientă de amestec de cacao și nucă, presărând și cubulețe de rahat. Rulați ambele rulouri și împletiți-le și procedați la fel și cu restul aluatului.

Ungeți cu ulei și tapetați cu făină formele de cozonac, sau cu hârtie de copt, și lăsați la crescut jumătate de oră. După ce s-a odihnit și a crescut aluatul, se bagă în cuptor vreme de 45 de minute, după ce ați uns cozonacul în prealabil cu un ou amestecat cu zahăr sau cu lapte.

Cozonacul il puteti servi cald sau rece in diverse combinații.

Pofta buna!