Orezul cu lapte în jurul lumii

 

Orezul cu lapte în jurul lumii, o plăcere internațională

orezul cu lapte in jurul lumii

 Laptele și orezul sunt două produse cu niște proprietăți nutriționale extrem de interesante. Sunt și niște produse care se consumă peste tot în lume. Laptele este de altfel, printre singurele produse care furnizează atât proteine, cât și multe grăsimi, dar și calciu. Deci nu este de mirare faptul că cele două au fost reunite pentru a crea un desert universal prin excelență. Este vorba despre orezul cu lapte.

 Cu unele variante legate în special de condimentele locale, specifice fiecărei zone sau chiar cu unele moduri de preparare specifice, orezul cu lapte se prepară totuși cu aceeași bază: lapte, orez și un îndulcitor.

 

 Un mic tur al unei lumi gurmande.

 - În Franța, orezul cu lapte se prepară cu cel mai delicios caramel sau mai poate fi parfumat cu vanilie, cu scorțișoară sau cu coaja de la citrice, chiar și cu stafide. Atunci când este preparat la cuptor cu ouă acesta devine prăjitură cu orez.

 - În Regatul Unit, rice pudding este foarte apreciat de mii și mii de secole. Este un preparat extrem de onctuos datorită folosirii smântânii, este parfumat cu nucșoară sau cu scorțișoară.

 - În Statele Unite rețetele au fost aduse de către imigranții europeni și au deci numeroase puncte comune cu cele ale vechiului continent. Dar uneori este parfumat cu produse specifice regiunilor, cum ar fi siropul de arțar.

 - În lumea hispanică orezul cu lapte se numește arroz con leche. În Spania se poate parfuma cu coajă de lămâie și cu scorțișoară la fel ca și foarte dulcele arroz dolce, care este venerat în Portugalia. În America Latină însă se mai schimbă parfumurile și savorile. Baza rămâne la fel dar parfumurile care se folosesc sunt anasonul, vanilia sau strugurii.

 - În Maghreb, mai ales în Maroc orezul cu lapte este foarte cremos și se poate parfuma cu apă din flori de portocal. Dar și cu scorțișoară și uneori este îmbogățit cu unt. De notat că în Algeria preparatul m halbi este preparat cu pudră de orez și se servește foarte rece.

 - În Grecia orezul cu lapte se numește rizogalo, se pune cel mai bine în valoare cu ajutorul lămâii sau al scorțișoarei. Dar pentru un plus de notă gurmandă și de savoare se mai folosește destul de des mierea.

 - În Turcia orezul cu lapte este preparat în forme individuale, este îngroșat cu gălbenușuri de ou dar se mai folosește amidon de porumb și uneori și nuci mărunțite.

 - Orezul cu lapte și cu scorțișoară este foarte răspândit și în țările scandinave. Se prepară mai ales de Crăciun. De exemplu, în Finlanda se consumă la micul dejun. Particularitatea sa- nu se îndulcește în timpul preparării ci la momentul servirii. Se mai pun și migdale.

 - În India orezul cu lapte se prepară în numeroase feluri. Este aromatizat cu șofran, cu cardamom, cu migdale, cu fistic, cu tot felul de fructe uscate, etc.

 - Orezul preferat al celor din Filipine este parfumat foarte simplu cu cacao pudră.

 Care este rețeta ta preferată de orez cu lapte?