Totul despre gutui

 

Gutuiul, ideal pentru dulceață și prăjituri

totul despre gutui

 Numit şi pară de Cydonia, gutuiul are un parfum ideal, este plin de surprize, are o pulpă tare şi plină de pectine sub o coajă moale şi pufoasă.

 Datorită calității pectinei sale naturale, gutuiul este un fruct ideal şi esențial pentru iubitorii de dulceață. Cel mai adesea, gutuiul se consumă preparat sub formă de jeleu, compot, pastă, dulceață dar se mai folosește și pentru prăjituri. Nu ezita deci și folosește gutuiul pentru cele mai savuroase preparate dulci dar şi sărate.

 Pentru a începe să descoperi gustul său, atât tu, cât şi copiii, cel mai bine ar fi să mizezi pe un compot de gutui şi de căpșuni, de mere şi de gutui sau pe o pastă de fructe. De asemenea o tartă crumble cu gutui şi cu mere, merită să fie încercată.

 

Folosește gutuiul mai ales pentru beneficiile sale.

 - Pentru intestine. Taninii prezenți într-o cantitate destul de mare în gutui au proprietăți anti-diareice, astringente, antiseptice.

 - Are şi o acțiune reglatoare. Fibrele, taninii şi pectinele participă în special la scăderea nivelului de colesterol sanguin, ajutând la eliminarea sa şi la diminuarea absorbţiei de lipide.

 - În plus, ajută şi la eliminare alimentelor care stagnează în colon şi diminuează riscul apariţiei cancerului care afectează sistemul digestiv.

 

Gutuia în combinații şi asortări.

 - alături de carne de vânat.

 - carne preparată la cuptor, de porc, de miel sau de vită.

 - magret de raţă.

 

Dar în funcție de imaginație şi de inspirație, mai poți consuma gutuia alături de:

 - mere în compot sau la cuptor.

 - într-o salată de fructe.

 - sub formă de paste de fructe alături de turtă dulce.

 - poşat alături de ciocolată topită sau vin, la fel ca şi perele.

 Gutuiul este un regal în bucătărie alături de cartofi datorită gustului său minunat de acidulat. Se mai poate folosi şi în cous-cous sau în tot felul de deserturi. Va veni cu un gust minunat fără să îngreuneze felurile de mâncare.

 Gutuiul poate să pună de asemenea, cel mai bine în valoare fineţea foie gras-ului se poate folosi pentru un sos chutney sau pur şi simplu poşat cu tot felul de mirodenii. Cele mai folosite sunt ghimbirul, scorțișoara, cuişoarele, dar şi lemnul dulce.

 Se poate folosi gutuia ca şi o legumă la cuptor, alături de o carne albă, de caltaboş sau carne de vânat. Dar şi alături de pasăre, de curcan sau de fazan la cuptor. Caramelizate, feliile de gutui sunt delicioase alături de carne.