Cum să prepari un ceai verde bun

 

Prepararea ceaiului diferă în funcție de tipul de ceai

cum sa prepari un ceai verde bun

 Există diferite moduri de a prepara un ceai, în funcție de tipul și de rezultatele pe care vrem să le obținem. Nu este același lucru să prepari un ceai procesat precum este cel negru sau cel roșu și cele mai puțin procesate cum sunt ceaiul verde și cel alb. În cazul în care dorești să obții toate proprietățile sănătoase ale ceaiului, dar și aromă și gust, în acest caz e o mică diferență, deoarece în toate cazurile infuzarea este mai lungă pentru ca substanțele numite catehine, prezente în toate tipurile de ceai, să fie eliberate.

 

Ceaiul verde sub formă de frunze este alegerea cea mai bună

 În continuare o să indicăm cum se prepară un ceai verde pentru ca acesta să-și păstreze toate calitățile aromatice și gustative. Rezultatul va fi un ceai cu o aromă și un gust adecvate și cu toate beneficiile pe care le aduc catehinele, cu toate că într-o proporție mai mică decât cel realizat cu un timp de infuzare mai mare. Cel mai recomandat și mai sănătos este să se folosească ceai verde sub formă de frunze, vărsat, decât ceaiul verde la pliculețe, care nu este așa intens.

 

Folosește apă pură pentru prepararea ceaiului verde

 Apa este un ingredient fundamental pentru ca ceaiul să fie corect preparat. Este important să folosești o apă curată și fără calcar, ideal ar fi apă de izvor sau apă filtrată pentru pregătirea oricărui tip de ceai sau infuzie de plante, dar cu atât mai mult în cazul pregătirii unui ceai puțin procesat cum este ceaiul verde.

 Încălzești apa și aștepți să atingă o temperatură în jur de 80ºC/185ºF, înainte să atingă punctul de fierbere, chiar când încep să se formeze bule în partea de jos a recipientului. Astfel, apa nu își pierde tot oxigenul, iar frunzele de ceai verde își vor lăsa întreaga aromă. Apoi trebuie să încălzești ceainicul turnând în el puțină apă fierbinte, pe care apoi o vei vărsa din el. În continuare vei pune în filtrul sau sita ceainicului o linguriță de ceai verde pentru o ceașcă, aproximativ 2 grame. Varsă apa aflată la temperatura indicată peste frunzele de ceai și acoperă imediat ceainicul. În cazul în care folosești un ceainic fără filtru, vei lăsa frunzele de ceai în interior și le vei strecura înainte de a servi ceaiul.

 

Folosește întotdeauna același ceainic pentru ceaiul verde

 Este preferabil să folosești întotdeauna același ceainic și să nu îl speli cu produse abrazive și nici cu detergent după folosire. Este suficient să-l clătești ușor la robinet, iar când îl usuci, fă aceasta doar pe exterior. Astfel, ceainicul se va impregna cu aroma ceaiului, ceea ce va aduce la următoarele ceaiuri, o aromă și mai intensă.

 

Timpul de infuzare aduce savoare ceaiului verde

 Una din etapele cele mai importante când se prepară orice tip de ceai sau de infuzie este timpul de infuzare căruia trebuie să i se acorde atenția necesară. De acesta depinde în mare parte, gustul, aroma și caracteristicile finale ale plantei.

 În cazul în care dorești să obții un ceai verde delicat și ușor, trebuie să lași frunzele la infuzat 2, maxim 3 minute, acoperite. Apoi varsă conținutul în cești și este gata pentru a fi degustat un ceai verde fin și cu o aromă suavă.

 

Mai adaugi ceva la ceaiul verde?

 Se poate adăuga lămâie, lapte, zahăr brun sau miere, deși specialiștii ceaiului verde spun că este mult mai savuros fără nici un alt adaos. În cazul ceaiului verde cât și al celui alb, acestea fiind ceaiuri mai fine, este recomandabil să nu se adauge nimic în ele pentru a putea aprecia în totalitate senzațiile și aromele lor specifice.

 

Cum obții mai multe beneficii de la ceaiul verde

 În cazul în care dorești să încerci un ceai cu o aromă mai intensă și implicit mai amară, dar și cu proprietăți mai sănătoase, va trebui să aduci apa la punctul de fierbere, să o verși imediat peste frunzele de ceai verde și să o lași la infuzare între 5 și 10 minute.

 Ceaiul verde este energizant, revigorează plăcut organismul și este o modalitate plăcută și sănătoasă de a-ți începe zi, fiind și o alternativă la cafea, mai ales dacă dorești să ai o dietă mai sănătoasă și cu mai multe beneficii.