Gutuia – simbolul de aur al toamnei

 

Gutuia – simbolul de aur al toamnei

Gutuia – simbolul de aur al toamnei Cel mai important mesager și simbol al toamnei este gutuia. Aceste fructe aurii, parfumate, dulci, delicioase, aduc și numeroase beneficii asupra sănătății noastre, de care mulți dintre noi nu știu. Consumul de gutui are efecte pozitive asupra organismului nostru, efecte mai puțin cunoscute precum influențarea în mod pozitiv a funcției ficatului, a sistemului digestiv, ameliorarea afecțiunilor aparatului respirator, etc. Gutuile pot fi gătite sub formă de prăjituri sau compoturi, dulcețuri și gemuri ce pot fi păstrate și consumate pe parcursul iernii.

 

Ce conțin gutuile?

 Conținutul exact a 100 de grame de fruct este următorul: Glucide - 15,3 grame, Zaharuri - 12,53 grame, Fibre dietetice - 1,9 grame, Grăsimi - 0,10 grame, Proteine - 0,4 grame, Apă - 83,8 grame, Vitamina A - 40 micrograme, Niacina (vitamina B3) - 0,2 miligrame, Vitamina B6 - 0,04 miligrame, Acid folic (vitamina B9) - 8 micrograme, Vitamina C - 15 miligrame, Calciu - 8 miligrame , Fier - 0,7 miligrame, Magneziu - 8 miligrame, Fosfor - 17 miligrame, Potasiu - 197 miligrame, Sodiu - 4 miligrame, Energie - 60 kcal (240 kJ). Cu alte cuvinte, gutuile conțin o cantitate importantă din necesarul zilnic de vitamine, minerale și substanțe importante pentru organism.

 

Cum alegem gutuile?

 Gutuile se aleg în funcție de aspect, de miros, de culoare. Nu este un lucru simplu să alegem cele mai bune gutui pentru a le consuma sau pentru a le folosi pentru a prepara diverse dulcețuri pentru iarnă. Gutuile se aleg din piață, de preferat, românești, pentru că cele din supermarketuri ori hipermarketuri pot fi importate. Așadar, gutuile alese trebuie să aibă un aspect plăcut, să fie parfumate, să nu aibă pete sau să fie „bătute” ori putrezite, să fie suficient de tari, iar culoarea galbenă este un aspect deosebit de important. Fructele mari, tari, aromate, cu suculență redusă, gust astringent și culoarea aurie sunt ideale pentru consum.

 

Cum pregătim gutuile?

 Gutuile pot fi consumate în mai multe feluri. Așadar, gutuile pot fi consumate ca atare, sub formă de suc, de gem, marmeladă, jeleu, budincă, în prăjituri, salate, sosuri, supe din fructe sau chiar ca adaos în mâncărica de fasole scăzută.

 

Beneficiile gutuilor asupra organismului

 Gutuile au un conținut mare de vitamine și minerale, precum și de substanțe importante pentru organism. Vitamina C, spre exemplu, este un aliat de nădejde al sistemului imunitar și ne ajută să ne pregătim organismul pentru iarnă. Gutuia este un aliment excelent ce poate fi introdus în dieta zilnică, chiar și de către persoanele ce sunt la regim, deoarece are un conținut scăzut de calorii. Gutuile sunt consumate și pentru ameliorarea problemelor specifice sistemului digestiv, datorită faptului că au un conținut mare de fibre.

 Gutuile tratează cu succes indigestiile, balonarea, disconfortul, ulcerul gastric și diareea. Ceaiul de gutui ajută mai ales la ameliorarea unor inflamații specifice gastrointestinale. Flora bacteriană și activitatea tractului intestinal sunt menținute și stabilizate cu ajutorul consumului de gutui datorită conținutului mare de pectină, o fibră solubilă, un puternic antioxidant ce inhibă absorbția de grăsimi din corp. Potasiul conținut de gutui reduce presiunea sângelui și fierul previne anemia și alte probleme specifice sistemului sanguin. Consumul de gutui poate preveni apariția cancerelor de mai multe tipuri și de asemenea pot stopa dezvoltarea tumorilor datorită acizilor fenolici conținuți de gutui. Gutuile au de asemenea proprietăți dezinfectante și, fiind pline de antioxidanți, ne salvează și ne apără de cancer. Gutuile tratează cu succes diareea și dizenteria, în combinație cu mierea, iar acidul folic conținut de către gutui ajută femeile să rămână însărcinate, iar copilul se va dezvolta armonios.

Categorie: