Cum se poate preveni cancerul de piele?

Despre melanom

Cum se poate preveni cancerul de piele? Melanomul este ușor de prevenit, mai ales dacă știi cum să faci aceasta. Iată în continuare câteva sfaturi și îngrijiri de bază care te vor ajuta să previi cancerul de piele cel mai periculos.

 Protecția pielii este fundamentală de fiecare dată când ieșim în plin soare, nu doar când facem plajă sau mergem la piscină. În acest sens, cancerul de piele se caracterizează prin faptul că este un tip de cancer în realitate ușor de prevenit. Este important să se urmeze sfaturile de protecție și de prevenire adecvate, deoarece dacă nu ne protejăm pielea, riscul apariției unui cancer cutanat crește în mod considerabil și periculos. Așa cum afirmă specialiștii din acest domeniu, expunerea în mod prelungit și continuu la razele solare se transformă într-un risc de a contracta acest tip de cancer.

 Printre diferitele tipuri de cancer de piele, melanomul se caracterizează ca fiind unul dintre cele mai grave, deoarece este vorba de un factor care cauzează majoritatea deceselor relaționate cu cancerul de piele. Melanomul este foarte invaziv, prezentând o capacitate crescută de a genera metastaze, datorită creșterii sale rapide, de aici rezultând faptul că unicul tratament medical eficient este rezecția chirurgicală a tumorii primare înainte ca aceasta să atingă o mărime mai mare de 1 milimetru.

 

Ce este melanomul?

 Sub denumirea de melanom se cunosc o serie de tumori melanocitare sau pigmentate, care în general apar pe piele (sunt cunoscute în acest caz ca melanom cutanat), cu toate că poate apărea de asemenea și pe alte suprafețe ale corpului, ca de exemple pe stratul interior al ochilor, în mucoasa gurii, a vaginului sau a rectului.

 Melanomul este cauzat de melanocite, care sunt celulele responsabile de crearea unui pigment cunoscut sub numele de melanină, care este responsabil de culoarea pielii, a părului și a irisului. Altfel spus, melanomul apare când celulele melanocite se transformă în celule maligne.

Prevenirea melanomului: 6 sfaturi utile

 Trebuie să luăm în considerare faptul că expunerea neprotejată la soare este principalul factor de risc pentru dezvoltarea unui melanom. Tocmai de aceea, este fundamental să urmăm o serie de sfaturi utile și de măsuri de bază de fiecare dată când ne expunem la razele solare:

 1. Folosește protecție solară

 Folosirea unei creme sau a unei loțiuni de protecție solară este întotdeauna extrem de importantă, mai ales atunci când folosim un fotoprotector solar adecvat tipului nostru de piele. Este fundamental să aplicăm protecția solară înainte de a ne expune la soare și să o reaplicăm frecvent, în special dacă suntem la plajă sau la piscină și mai ales după fiecare baie în mare sau piscină.

 2. Evită orele periculoase

 De-a lungul zilei sunt anumite ore în care razele ultraviolete tind să fie mai agresive, deoarece cad în mod direct pe piele. Trebuie să se evite expunerea între orele 12 și 16, iar expunerea la soare trebuie să fie întotdeauna progresivă, mai ales în primele zile când începem să ne expunem la soare.

 3. Șterge-te bine după ce ieși din apă

 De fiecare dată când ieși din apa mării sau din piscină este foarte important să te ștergi bine. De ce este important acest gest? Deoarece se produce ceea ce se cunoaște ca fiind efectul de lupă al picăturilor de apă, ceea ce favorizează apariția arsurilor solare, iar în același timp reduce eficiența loțiunilor protectoare solare (chiar și atunci când acestea sunt rezistente la apă).

 4. Protejează-ți ochii și capul

 Chiar dacă utilizăm un protector solar în mod adecvat și îl reaplicăm frecvent, se poate să uităm uneori să ne protejăm ochii și capul. Este esențial să nu uităm să folosim ochelari de soare capabili să filtreze atât razele UVA, cât și cele UVB, precum și pălării sau șepci pentru protecția capului.

 5. Hidratează-te în mod corespunzător

 Cu toate că acesta nu este neapărat un sfat pentru prevenirea melanomului, trebuie să ai mereu în vedere o hidratare corectă și să bei apă frecvent și din abundență, deoarece soarele ne deshidratează corpul foarte ușor. În acest sens, trebuie să ai grijă mai ales ca copiii și persoanele în vârstă să bea suficiente lichide, deoarece în cazul lor, necesitatea aportului de apă este și mai importantă.

 6. Acordă o grijă specială copiilor

 Este foarte important să nu expunem direct la soare copiii mai mici de trei ani și să evităm în cazul lor plimbatul la orele periculoase ale zilei (între 12 și 16). La plajă, este esențial să folosești și în cazul lor o loțiune fotoprotectoare cu un factor de protecție cât mai mare și să nu uiți să o reaplici după fiecare baie.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie: