Totul despre alergii

 

Modul în care alergiile alimentare ne afectează intelectul

Totul despre alergii Alergiile alimentare pot provoca modificări atât la nivel mental cât și la nivel emoțional. Celulele creierului “comunică” cu ajutorul neurotransmițătorilor, acțiunea lor reprezentând baza modelului chimic al sănătății mintale.

 Totuși, celulele creierului nu sunt singurele care pot comunica cu ajutorul neurotransmițătorilor. Celulele imunitare din tractul digestiv, din sânge și țesuturile organismului prezintă receptori pentru mulți neurotransmițători. Oamenii de știință se conving pe zi ce trece că există o comunicare directă între creier și sistemul nervos, sistemul imunitar și cel endocrin. Una dintre cele mai folosite căi de comunicare este cea dintre creier și intestine, realizabilă prin intermediul hormonilor intestinali și a neurotransmițătorilor.

 

Ce este alergia?

 Orice reacție hipersensibilă în care sistemul imunitar este implicat. Sistemul imunitar, care reprezintă sistemul de apărare a organismului, are capacitatea de a produce anticorpi împotriva substanțelor nocive. O substanță care provoacă o reacție alergică se numește "alergen". Alergenii pot fi găsiți în produsele alimentare, băuturi sau în mediul înconjurător.

 Dacă sunteți alergic la o substanță, cum ar fi polenul, sistemul imunitar reacționează ca și cum ar fi agent patogen (o substanță nocivă străină) și încearcă să-l distrugă.

 Alergiile sunt foarte frecvente. Autoritățile de sănătate publică estimează că aproximativ 20% din populația din America de Nord și Europa de Vest suferă într-un anumit grad de febra fânului (rinită alergică, alergie la polen). Numărul de oameni din întreaga lume cu alergii este în creștere. Acum câțiva ani, această creștere a fost evident doar în țările industrializate. Cea mai bruscă creștere la alergii s-a sesizat la copii, în special la produse alimentare.

 Cercetătorii de la Roosevelt Hospital Center St Lukes, New York, a constatat că copiii străini care trăiesc în Statele Unite ale Americii au un risc mai mic de alergii. Acest risc crește cu cât aceștia rămân în America.

 

Care sunt semnele și simptomele la alergie?

 Atunci când o persoană cu o alergie intră în contact cu un alergen, reacția alergică nu este imediată. Sistemul imunitar are nevoie de timp pentru a recunoaște și începe să facă anticorpi pentru a ataca – acest proces se numește sensibilizare.

 Sensibilizarea poate dura de la câteva zile la câțiva ani. În multe cazuri, procesul de sensibilizare nu este finalizat, iar pacientul prezintă unele simptome, dar nu o alergie completă.

 Când sistemul imunitar reacționează la un alergen, există o inflamație și iritație. Semnele și simptomele depind de tipul de alergen. Reacțiile alergice pot să apară în intestin (sistemul digestiv), piele, sinusuri, căile respiratorii, ochi și pasajele nazale.

 

Alergiile la praf și polen pot avea următoarele simptome:

 - nas înfundat

 - mâncărimi ale ochilor și nasului

 - curge nasul

 - ochi umflați

 - ochi umezi

 - tuse

 Reacțiile cutanate, ca în dermatita atopică (eczeme) pot include:

 - exfolierea pielii

 - mâncărimi ale pielii

 - descuamarea pielii

 - erupții cutanate.

 Alergiile alimentare pot include mai multe tipuri de reacții:

 - vărsături

 - furnicături la nivelul gurii

 - umflarea buzelor

 - umflarea feței

 - umflarea în interiorul gâtului

 - crampe stomacale

 - dificultăți de respirație

 - diaree

 - anafilaxie - o reacție alergică foarte severă, punându-ți viața în pericol.

 Următoarele reacții alergice sunt posibile după o înțepătură de insectă:

 - gâfâială

 - umflarea zonei unde a avut loc înțepătura

 - scăderea bruscă a tensiunii arteriale

 - mâncărimi ale pielii

 - dificultăți de respirație

 - neliniște

 - amețeală

 - urticarie

 - tuse

 - anxietate

 - anafilaxie.

 Următoarele pot fi semne ale unei reacții alergice la medicamente:

 - gâfâială

 - tumefierea limbii

 - buzele umflate

 - erupții cutanate

 - mâncărime

 - anafilaxie.

 În concluzie, iată cum puteți verifica potențialul alergic:

 - evitați grâul și produsele lactate, în mod strict, timp de 2 săptămâni și observați cum vă simțiți;

 - îmbunătățiți-vă digestia prin consumul regulat de fructe și legume proaspete;

 - consumați în cantități mici alcool și folosiți cât mai puține antibiotice, deoarece distrug tractul digestiv;

 - dacă suspectați că suferiți de vreo alergie alimentară, puteți apela la un nutriționist pentru a vă testa la ce sunteți alergici și pentru a vă stabili o metodă prin care puteți reduce potențialul alergic.

Categorie: