Importanța vitaminei B12 în organism

 

Ce este Vitamina B12?

Importanța vitaminei B12 în organism Vitamina B12 este singura care conține în structura ei un metal și anume cobaltul, denumită cobalamina sau cianocobalamina. Conținutul total de cobalamină al organismului este de 2.5 mg la adult, în timp ce pierderile zilnice (biliare și urinare) sunt de numai 1 microgram. Această vitamină face parte din grupa de vitamine B, fiind esențială în maturizarea globulelor roșii și în formarea învelișului de mielină al nervilor.

 Organismul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele roșii din sânge, nervi, ADN și să efectueze alte funcții esențiale.

 Vitamina B12 este, de asemenea, neobișnuită prin faptul că este dependentă de a doua substanță, numită factor intrinsec, pentru a face loc acesteia din tractul "GI" (tractul gastrointestinal - stomac și intestine) în restul corpului. Fără factor intrinsec, care este o proteină unică concepută în stomac, vitamina B12 nu poate avea acces la restul corpului acolo unde este nevoie de aceasta.

 

Care este rolul vitaminei B12 în organism?

 Deși este hidrosolubilă, vitamina B12 se acumulează totuși, într-o măsură oarecare, în ficat, rinichi, plămâni și splină. Cantitatea de vitamină rămasă nu este importantă și nu poate avea efect toxic, precum vitaminele solubile.

 Ca celule roșii mature, acestea necesită informațiile furnizate de molecule de ADN (substanța în nucleul celulelor noastre, care conține informația genetică). Fără Vitamina B12, sinteza de ADN se defectează.

 O a doua funcție majoră a Vitaminei B12, mai clar înțeleasă decât prima, implică participarea la dezvoltarea celulelor nervoase. Deși vitamina B12 joacă un rol indirect în acest proces, suplimentarea cu vitamina B12 s-a dovedit a fi eficace în ameliorarea durerii și a diferitelor tulburări ale sistemului nervos.

 Vitamina B12 și acidul folic lucrează împreună pentru a ajuta organismul să producă celulele roșii din sânge. Ei au, de asemenea, multe alte funcții importante:

 - Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății sistemului nervos (creier, nervi și măduva spinării);

 - Acidul folic este important pentru femeile gravide, deoarece reduce riscul de malformații congenitale la bebeluși;

 - Vitamina este relativ rezistentă la acțiunea luminii și la temperaturi înalte, iar în urma preparării termice se distruge în cantități mici;

 - Vitamina B12 este ideală pentru creștere;

 - Are rol important în protejarea celulelor hepatice, datorită proprietății ei de a împiedica depunerea grăsimilor în ficat;

 - Este eficientă în bolile precanceroase și în cele canceroase.

 Deși recomandările de vitamina B12 sunt date rareori, un deficit de vitamina B12 este o problemă foarte gravă care duce în cele din urmă la daune ireversibile.

 

Simptomele unei carențe de vitamina B12 pot include:

 - senzații stranii ;

 - amorțeală;

 - furnicături în zona mâinilor și picioarelor;

 - dificultăți de mers (probleme de echilibru);

 - anemie;

 - probleme menstruale;

 - mătreață în exces;

 - gândire deficitară;

 - pierderi de memorie;

 - paranoia sau halucinații;

 - slăbiciune;

 - incontinență;

 - pierderea gustului și a mirosului;

 - stări de oboseală.

 

Vitamina B12 se găsește în :

 - carnea de vită, de porc, de găină

 - ouă (gălbenușul de ou crud)

 - produse lactate (lapte nefiert, brânză de capră, lapte bătut) – cantități mici

 - broccoli

 - varza de Bruxelles

 - mazăre

 - polen

 - cereale integrale

 - crab, somon, sardea, ton, cambula.

 Surse foarte bune de vitamina B12 includ creveții, scoicile și somonul. În lumea plantelor, algele albastre-verzi, ciupercile și alimentele vegetale fermentate (cum ar fi tempeh, miso sau tofu) sunt sursele alimentare cele mai frecvent consumate de vitamina B12.

 Plantele nu produc vitamina B12. Sursa exclusivă a acestei vitamine par a fi microorganismele mici, cum ar fi bacteriile, drojdiile, mucegaiurile și algele.

 Alimentele vegetale nu conțin vitamina B12 cu excepția cazului când acestea sunt contaminate cu microorganisme sau au vitamina B12 adăugate acestora. Cei care sunt strict vegetarieni și raw vegani sunt expuși riscului de a dezvolta un deficit de vitamina B12, dacă nu consumă cereale integrale (nemodificate genetic).

Categorie: