Alimente fără lactoză

 

3 reflexe sănătoase de adoptat - fără lactoză

alimente fara lactoza

 Să prepari cele mai delicioase feluri de mâncare atunci când digeri mai greu lactoza, se poate transforma într-o corvoadă. Și laptele nu este singurul de evitat atunci când ești intolerant la lactoză, ci și toate derivatele sale. Adică și smântâna și untul, brânza albă… Iată însă care sunt reflexele de adoptat pentru o farfurie cât mai adaptată.

 

Reflexul numărul 1

 Trebuie să te gândești vegetal. Pentru a găti fără lactoză, trebuie să mizezi pe produsele vegetale care se por folosi la infinit – laptele de alac, de quiona sau de migdale.

 Toate tipurile de lapte vegetal, de soia sau de orez pot înlocui foarte bine laptele de vacă iar cremele de soia sau de cocos pot înlocui și ele foarte bine smântâna proaspătă. Sunt chiar și o alternativă mai lejeră, dar mult mai gurmandă. Poți miza și pe piureurile de oleaginoase pentru a înlocui untul din preparatele de patiserie. În plus, se pot găti la fel ca și alternativele lor cu lactoză, fie că vrei să prepari un suc smoothie cu curmale, o supă cremoasă surprinzătoare cu avocado sau orez cu lapte de cocos vegan.

 

Reflexul numărul 2

 Nu interzice toate produsele lactate. Atunci când ești intolerant la lactoză, trebuie să suprimi toate produsele care conțin lactoză. Dar nu toate produsele lactate conțin aceeași cantitate de lactoză. Un iaurt natur de exemplu conține mai puțină lactoză decât un pahar de lapte. Și cum intoleranța zero este foarte rar întâlnită, trebuie să ții cont de câteva reguli – brânzeturile afinate sau iaurturile pot intra într-o alimentație care este săracă în lactoză. Fermenții lor pot ajuta chiar la digerarea lactozei. Deci poți folosi fără riscuri iaurturile în sosuri, în iaurtul glasat sau o prăjitură.

 

Reflexul numărul 3

 Compensează carențele. Un regim sărac în produse lactate poate veni cu unele carențe în proteine dar și în calciu esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Aici intră formarea scheletului, contracțiile musculare, controlul tensiunii, etc. Pentru a împiedica însă deficiențele sale, trebuie să consumi unele alimente care sunt bogate în calciu. Deci poți prepara pentru a te delecta delicioase fileuri de sardine alături de paste, anșoa, migdalele în versiunea lor prăjită cu paprika sau creveții. Trebuie să profiți și de apele care sunt bogate în calciu. Mai poți consuma fără moderație peștele în conservă, fructele uscate și cele cu miez, fructele de mare delicioase dar și legumele cu frunze.

Categorie: