Dieta pentru menopauză

 

Menopauză: alimente de evitat

dieta pentru menopauza

 Vin, brânză, mezeluri, prăjituri…chiar dacă ești o persoană gurmandă care nu se poate abține să consume alimentele preferate, ar trebui să renunți la unele alimente când te afli la menopauză. Motivul? Poate amplifica simptomele acesteia. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le limitezi pentru a trece cât mai ușor peste acestă perioadă de tranziție hormonală.

 

Dulceață, fructe uscate – favorizează balonarea

 Chiar dacă ești o persoană gurmandă, ar trebui să limitezi produsele dulci. Drept urmare, limitează consumul de biscuiți, dulceață sau fructe uscate. Aceste produse fermentează în tubul digestiv și favorizează balonarea. Pentru a afla care sunt acele alimente care îți provoacă balonare notează-le și subliniază-le pe cele cu un conținut bogat de zahăr. Elimină-le timp de câteva zile pentru a vedea diferența.

 

Cafea, ceai – provoacă senzația de căldură

 Consumul de cafea accentuează bufeurile de căldură și sudorile nocturne la femeia aflată la menopauză. Această băutură caldă urcă rapid temperatura corporală însă, spre deosebire de alcool, aceasta nu este asociată cu o variație de estrogeni.

 

Mezeluri – nocive pentru oase

 Deoarece bulversează hormonii femeilor, menopauza accentuează demineralizarea osoasă. Drept urmare, riscurile apariției osteoporozei sunt mai ridicate la femei decât la bărbați. Consumul alimentelor bogate în calciu permite prevenirea acestei boli și menținerea unei mai bune densități osoase cu condiția ca acesta să fie asociat cu vitamina D.

 

Produse de patiserie, biscuiți

 În jurul vârstei de 50 de ani, luarea în greutate la femei se realizează în special la nivelul taliei. Aceste noi rezerve de grăsime circulă în apropierea ficatului și a pancreasului și sporesc riscurile apariției diabetului și a bolilor cardiovasculare. Grăsimi de evitat: grăsimile trans-existente în alimentele transformate de tipul biscuiților, patiseriilor sau a margarinei non hidrogenate. Grăsimile de evitat: grăsimile saturate prezente în carne, ouă, smântână și brânză care trebuie limitate deoarece favorizează obstruarea arterelor.

 

Vin

 Favorizează bufeurile de căldură. Consumul unui pahar de vin poate amplifica unele simptome ale menopauzei precum bufeurile de căldură. Asta datorită faptului că vinul sporește cantitatea de estrogeni.

 

Lapte

 Da, dar nu în exces. Din dorința de a preveni osteoporoza, unele femei sporesc consumul de lapte. Acest lucru poate favoriza în unele cazuri dezvoltarea unei intoleranțe la lactoză în momentul în care acesta nu a mai fost consumat de ani de zile. Astfel, apar balonările, crampele abdominale și diaree.

 În această perioadă dificilă este extrem de important să îți supraveghezi îndeaproape alimentația pentru a nu lua în greutate și pentru a evita carențele.

Categorie: