Efectele tigarilor si fumatului

 

Mai vreți să fumați?

efectele tigarilor si fumatului

 V-ați hotărât? Vă doriți să începeți o viață nouă fără tutun? Credeți că este imposibil? Nimic nu este imposibil de dragul sănătății dumneavoastră și al familiei dumneavoastră. După primele rânduri citite dintr-un articol ce menționează efectele nocive ale fumatului, în mod surprinzător, un fumător nu își dorește altceva decât să își aprindă o țigară. Acest impuls este unul foarte puternic, dar înainte de a vă prinde din nou în mrejele tutunului, din care cu greu mai ieșiți, ce-ar fi să aflați adevăratele pericole ale fumatului și efectele acestuia asupra organismului dumneavoastră?

 

Cum ne „împrietenim„ cu țigara

 Vă mai amintiți primul contact cu țigara? Prima dată când acest viciu chiar v-a tentat? Sunt sigură că vă amintiți perfect. A fost ceva pe ascuns, acum câțiva ani, împreună cu prietenii sau de unul singur. A fost oribil la început, v-ați înecat dar nu v-ați lăsat bătut. Primul fum a fost de-a dreptul amețitor iar relația cu țigările a avansat rapid. Parcă ați fi găsit rezolvarea tuturor problemelor dvs., nu-i așa? Când vă certați cu cineva, aprindeați o țigară, când aveați o reușită, aprindeați o țigară, când ieșeați la o terasă sau la o reuniune, aprindeați țigară după țigară. După masă, la cafea, pe plajă, la o bere cu băieții, la un suc cu fetele, după un film bun sau după o partidă de sex, întotdeauna o țigară era bine-venită. Să fie oare țigara un prieten de nădejde sau cel mai mare dușman al nostru? Cu siguranță că de prietenie nu poate fi vorba, deși toate momentele importante sau cvasi-important din viață au fost însoțite de țigară. De fapt, un dușman ascuns a stat la pândă tot timpul, ascuns după un nor de fum. Țigările, doamnelor și domnilor, sunt foarte nocive, atât pentru fumători, cât și pentru nefumătorii care stau în preajma fumătorilor și fumează pasiv.

 

Gudronul, adevăratul pericol din tutun

 Cine se mai uită în ziua de azi la conținutul unei țigarete? Tot ceea ce știm este că o singură țigară conține peste 3000 de substanțe din care multe pot cauza cancer. Dar gudronul și nicotina par a fi substanțele „de bază„ din țigară. Sigur că nu ne place să ne uităm pe eticheta de pe pachet, mai ales de când au fost introduse pozele acelea oribile care nu fac altceva decât să tragă un semnal de alarmă pentru fumători. Dar, conform indicațiilor de pe pachetele de țigări, o singură țigară conține 18 mg de gudron, așadar într-un pachet sunt 20 de țigarete, imaginați-vă doar ce inhalați în plămân. Un tânăr ingenios a făcut un experiment cu o mașinărie improvizată dar foarte eficientă. Experimentul începe cu o sticlă în care se află apă încălzită la 50 de grade Celsius, iar dispozitivul inclus în mașinărie ne permite astfel să vedem că, în timpul procesului, fumul ce conține gudron este absorbit de apă la o viteză foarte mare, și astfel gudronul este absorbit în proporție de 75%. Cu cât mai multe țigarete sunt arse, cu atât mai maronie și vâscoasă devine apa, până ce ajunge neagră. După aproximativ trei ore și jumătate, și mai bine de 380 de țigarete arse, apa devine neagră, vâscoasă. Această apă plină de gudron urmează să fie fiartă într-un vas la foc mediu, vreme de 40 de minute, iar rezultatul este absolut surprinzător. Cele 19 pachete de țigări, care unui fumător înrăit nu i-ar ajunge nici o lună s-au transformat, prin acest întreg proces, într-o substanță oribilă, lipicioasă, care se strânge în plămân cu fiecare țigară fumată. Fumul pe care îl inhalăm intră în organism sub forma unor particule mici de gudron și alte substanțe, dintre care 19 cauzează cancer, care, adunate laolaltă, sunt de-a dreptul otrăvitoare și cu un miros oribil.

 

Pericolele ascunse din spatele fumatului

 Fumatul, acest viciu de societate, cum le place multora să îl numească, este mai popular decât sexul, creează mai multă dependență decât religia, și ia mai multe vieți decât un război mondial. Fumatul ucide jumătate sau poate chiar mai mult din persoanele care fumează, deoarece o singură țigară are peste 400 de substanțe toxice, și daunele create de țigări organismului depinde de numărul de țigări fumat, de calitatea acestora (cu sau fără filtru), sau de modul în care tutunul a fost preparat. Atunci când fumați o singură țigară, toate aceste substanțe ajung direct în inimă și mai apoi în restul corpului. De asemenea, și nivelul de oxigen din corp este mult redus din cauza monoxidului de carbon conținut de țigară, iar simțurile importante din organism precum mirosul sau gustul sunt puternic afectate. Trebuie să mai știți faptul că nicotina provoacă boli cardiovasculare, și afectează celulele nervoase din creier. De asemenea, tot nicotina crește tensiunea arterială și de asemenea colesterolul din sânge, existând riscul de congestie cerebrală și de tromboze vasculare. Gudronul are efecte cancerigene foarte puternice asupra buzelor, stomacului, ficatului, laringelui, esofagului, pancreasului și rinichilor. Monoxidul de carbon inhalat la fiecare fum de țigară irită laringele, plămânii și bronhiile. Fumatul este principalul responsabil pentru cancerul ce afectează aparatul respirator, și nu numai. Fumatul poate provoca multe alte boli precum angina pectorală, infarctul miocardic, tensiune arterială, tromboze, boli pulmonare, pneumonie, scleroză pulmonară, tuberculoză, cancer localizat la nivelul plămânilor, laringelui, limbii, buzelor, esofagului, stomacului, colonului, prostatei sau boli gastro-intestinale.

 

Remedii naturiste pentru a vă lăsa de fumat mai ușor

 Sigur că vă este foarte greu să renunțați la acest viciu, mai ales dacă sunteți fumător de mulți ani, fumați multe țigări la zi și aveți oricând la îndemână, la orice magazin, posibilitatea de a cumpăra un pachet de țigări. Nu vi se pare totuși ciudat că în această industrie nu se investesc bani pentru reclame televizate? Țigările sunt printre puținele produse ce nu au nevoie de reclamă, deoarece sunt deja „faimoase„. Mai puțin faimoase sunt însă plantele care vă ajută să renunțați la fumat și de asemenea cum să folosiți plantele pentru a vă detoxifia organismul. Nu vă așteptați însă la rezultate spectaculoase din prima clipă, dar veți vedea cât de bine vă veți simți odată ce vă veți recăpăta libertatea, mirosul, gustul, sănătatea dinților și a întregului organism. Așadar, pentru a vă lăsa mai repede de fumat, este suficient să beți vreme de o lună câte o cană de infuzie de frunze de eucalipt sau de cimbrișor. Infuzia de pedicuță sau brădișor consumată pe stomacul gol de asemenea vă va ajuta, dându-vă o senzație de greață atunci când vreți să vă aprindeți o țigară. În loc să înlocuiți țigara cu bomboanele, guma de mestecat ori dulciurile, mai degrabă mestecați o linguriță de rizomi sau de frunze uscate de obligeană, ori o lingură de frunze proaspete de hrean și de pătlagină mărunțite. Țineți frunzele în gură vreme de cinci-zece minute, mestecând ușor iar senzația de poftă de fumat va dispărea. Dacă nu puteți să vă lăsați nicidecum de tutun, fumați în continuare…țigări din plante. Amestecați cimbru, frunze de nuc și frunze de scoruș mărunțite bine veți obține o țigară pe cinste pentru a înlocui gestul de a fuma. Această țigară nu este la fel de dăunătoare ca și țigareta de la magazin, însă trebuie să aveți grijă și să nu înlocuiți țigările din tutun cu cele din plante pe o perioadă mai mare de 3 luni. Și ceaiul de valeriană vă ajută la eliminarea stării anxioase declanșate de organism atunci când îl privați de tutun. Să nu uităm și de sucul de brusture consumat înainte de culcare, vreme de două săptămâni, și acesta, datorită proprietăților sale de detoxifiere, va ajuta organismul să elimine mai rapid substanțele nocive acumulate în organism.