Ginkgo biloba

 

Ginkgo biloba – Arborele vieţii

ginkgo biloba

 Ginkgo Biloba sau arborele pagodelor este un arbore cu o origine foarte veche, fiind unicul reprezentant al unui mare număr de specii de arbori dispăruţi, care au trăit în mezozoic. El a supravieţuit de-a lungul perioadelor geologice, timp de aproximativ 350 milioane de ani (prin datarea cu Carbon 14 s-a determinat vechimea unor frunze fosilizate de Ginkgo de 250 milioane de ani). Se poate spune că este, ca şi Sequoia, o „fosilă vie”.

 Ginkgo Biloba provine din Extremul Orient (China, Japonia, Coreea), de unde a fost importat pe tot globul. În Europa este cunoscut şi sub numele de „Arborele de 40 de taleri” sau „Arborele celor 40 de steme”. În Japonia i se mai spune şi „Bradul sacru, „Arborele vieţii” sau „Arborele templier” şi se consideră că are o putere curativă extraordinară, el fiind folosit ca medicament de peste 5000 de ani. În trecut, cultura arborelui de Ginkgo Biloba era interzisă în afara rezervaţiilor oficiale chineze, frunzele sale fiind considerate chiar monedă de schimb.

 

 În Europa, Ginkgo Biloba a fost adus în 1710, în Grădina Botanică din Utrecht (Olanda), plătindu-se pentru un puiet 40 de taleri de aur, de aici venindu-i numele de „arbore de 40 de taleri”.

 În ţările de origine arborii de Ginkgo Biloba cresc luxuriant, izolat sau în pâlcuri, atingând grosimi apreciabile şi vârste foarte mari. Pot atinge 40 m înălţime şi au coroana bogată, foarte ramificată; ramurile, care pot atinge 10 m lungime sugerează forma acoperişului pagodelor.

 Ginkgo Biloba este o plantă dioică, organele sexuale feminine şi masculine gasindu-se pe arbori separaţi.

 Frunzele de Ginkgo Biloba sunt peţiolate, bilobate, având o formă frumoasă de evantai. Toamna acestea cad, după ce-şi schimbă culoarea în galben-auriu, cu nuanţe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat arborele aceste frunze să fie folosite în scop ornamental, fiind presărate printre ornamentaţiile florale.

 Fructele de Ginkgo Biloba sunt cărnoase şi rotunde, de mărimea unei cireşe şi când sunt coapte au o culoare galben-pământie şi un miros pătrunzător. Sunt foarte zemoase şi au în ele toate gusturile. Japonezii numesc fructul de Ginkgo Biloba yin-kuo – „caisă de aur”, el fiind capabil să realizeze echilibrul dintre cer şi pământ.

 Este demn de remarcat faptul că arborele de Ginkgo Biloba nu este afectat nici de paraziţi, nici de agenţii poluanţi din aer. Un mic arbore de ginkgo a răsărit în primăvara anului 1946 la mai puţin de 30 de metri de punctul central în care a avut loc explozia de la Hiroshima.

Ginkgo Biloba acţiuni şi întrebuinţări

 Unele arhive medicale chineze, care datează din anul 2800 î.e.n., atestă folosirea extractului de Ginkgo Biloba în tratarea multor afecţiuni legate de vârstă, inclusiv probleme circulatorii, pierderea memoriei şi deteriorare mentală. Tot aici el este folosit de peste 5000 de ani pentru tratarea bolilor grave de plămâni. Ginkgo Biloba este utilizat ca tuberculostatic, antiastmatic, antibronşic, şi antigonoreic (fructele).

 În prezent, din frunzele de Ginkgo Biloba se prepară diferite tipuri de extracte, întrucât ele conţin substanţe flavonoidice şi diterpenice.

 Fitocomplexul frunzelor de Ginkgo Biloba, după ultimele cercetări, se ridică la cca. 200 de substanţe în extract, şi peste 2000 în frunzele întregi.

 Lipsa de toxicitate a plantei de Ginkgo Biloba dă posibilitatea stabilirii unui dozaj convenabil.

Au fost puse în evidenţă 3 acţiuni de bază ale preparatelor pe bază de Ginkgo Biloba:

ginkgo biloba arborele vietii

 a. acţiuni asupra microcirculaţiei

 b. acţiuni asupra circulaţiei periferice

 c. acţiuni asupra circulaţiei venoase

 Extractul din frunze proaspete de Ginkgo Biloba sau tinctura mamă are acţiune vasodilatatoare şi proprietăţi de stimulare a circulaţiei, mai ales la nivelul arterelor mici şi medii, din zonele mai profunde; creşte viteza de circulaţie în zona capilară.

Ginkgo Biloba se administrează în tulburările circulatorii de gradul 1 şi 2.

 De asemeni Ginkgo Biloba activează şi circulaţia cerebrală, fiind folosit în special în scleroza cerebrală şi în insuficienţa circulatorie cerebrală, sechele după accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene, tulburări vasculare periferice, afecţiuni neuro-senzoriale de origine circulatorie.

 Ginkgo Biloba influenţează favorabil simptomatologia psihică, labilitatea afectivă, rezistenţa la efort şi la oboseală, măreşte vitalitatea pe multiple planuri.

 Nenumărate studii au arătat că Ginkgo Biloba reduce simptomele unor maladii cum este Alzheimer, îmbunătăţind vizibil memoria şi capacitatea de concentrare.

 Ginkgo Biloba este utilizat în angiopatia diabetică şi s-a dovedit a fi un remediu anti-îmbătrânire eficient. Ginkgo Biloba acţionează lărgind vasele de sânge care duc spre creier, inimă şi extremităţi, şi are un rol de protejare împotriva radicalilor liberi. Ameliorează şi senzaţiile de ameţeală la persoanele în vârstă.

 Prin conţinutul în flavonoide, preparatele pe bază de Ginkgo Biloba sunt utile şi în cosmetică, favorizând secreţia sebacee a pielii uscate sau deshidratate.

 

Ginkgo Biloba - Administrare

 Ginkgo Biloba se poate folosi tinctură sau se pot utiliza, dacă avem posibilitatea, chiar frunzele ca atare, pe care le putem usca, urmând ca după uscare să le administrăm sub formă de pulbere, sublingual, câte1g de 4 ori pe zi.

 Tinctura de Ginkgo Biloba se administrează în doze de câte 30-40 de picături de 3 ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de mese.