Polifenolii

Polifenolii, prietenii sanatatii noastre

Polifenolii

 Flavonoide, antocianine, quercetina…cu siguranta ai auzit deja vorbindu-se de acesti antioxidanti faimosi care sunt niste aliati de nadejde ai sanatatii noastre. Polifenolii, pe care ii gasim peste tot in lumea vegetala au o multime de proprietati benefice asupra organismului. Azi iti vorbim despre niste molecule care ti-ar putea schimba viata…

Care sunt beneficiile polifenolilor?

 Polifenolii sunt recunoscuti pentru proprietatile lor anti-aging si anti-cancerigene, au un rol preventiv impotriva bolilor cardiovasculare (precum hipertensiunea), obezitatea, diabetul de tip II, osteoporoza sau afectiuni neuro-vegetative.

Care sunt cele mai bune surse de polifenoli?

 Polifenolii se regasesc cam peste tot in alimentatia noastra. Acestia se gasesc in special in cafea, ceai verde, ciocolata neagra, struguri, fructe rosii, acai berry, citrice, sparanghel, patrunjel si varza de Bruxelles. Ceaiul verde si cafeaua contin tanini ai caror efect asupra reducerii riscului accidentului vascular cerebral nu mai trebuie demonstrat. Cacaua este excelenta sursa de polifenoli, protejandu-ne arterele.

 Printre fructele bogate in antioxidanti se numara fructele rosii precum capsunile, zmeura, rodiile, coacaza, recomandate datorita continutului bogat de antocianina si Vitamina C. Antocianina, in afara multiplelor beneficii, te ajuta sa iti pastrezi capacitatile intelectuale si te protejeaza impotriva tulburarilor neuro-vegetative precum boala Alzheimer.

 Tot in acelasi registru, printre sursele care prezinta cea mai mare concentratie si cea mai mare varietate de polifenoli citam si sucul de struguri. Si sucul de acai berry este o sursa excelenta de polifenoli, avand o capacitate anti-radicalara de 10-30 de ori mai puternica decat sucul de struguri sau vinul rosu.

Cum se consuma polifenolii?

 Vazand multitudinea de beneficii ale polifenolilor, ai fi tentata sa ii consumi in exces. La fel ca orice exces, excesul de polifenoli ar putea fi nociv din cauza faptului ca o doza excesiva de polifenoli limiteaza absorbtia de fier a organismului. Cafeaua este cu siguranta una din cele mai mari surse de polifenoli, insa trebuie sa alternezi bauturile, fructele si legumele pentru a obtine un echilibru alimentar.