Tratați-vă cu ajutorul mugurilor!

 

Tratați-vă cu ajutorul mugurilor!

tratamente naturiste cu muguri

 Tratamentele naturiste sunt din ce în ce mai căutate în zilele noastre, în societatea contemporană bazată numai pe medicamente fel de fel, pe mâncăruri din ce în ce mai dubioase și mai pline de conservanți, coloranți și E-uri, pe sucuri din ce în ce mai dăunătoare sănătății. așadar, ce ne rămâne de făcut? Ne putem întoarce la origini, ne putem trata cu ajutorul plantelor și a altor remedii naturiste. Primele leacuri ce trebuie culese și nu trebuie să lipsească din nicio casă sunt lăstarii ș mugurii.

 

Ce știm despre muguri?

 In primă fază, nu știm mai nimic. Am auzit oarecum de mugurii de brad, de pin, de proprietățile și beneficiile pe care le aduc sănătății. Dar oare atât contează? Există numeroase alte întrebuințări și multe tipuri de muguri pe care îi putem culege și folosi pentru a ne trata de diferite boli.

Așadar, de ce oare strămoșii noștri trăiau atât? Și cum de știau atâtea despre proprietățile extrem de binefăcătoare ale plantelor, ale mugurilor, ale lujerilor? Secole de-a rândul omenirea a supraviețuit numai cu ajutorul medicinei naturiste, a plantelor, iar acum ar trebui să ne întoarcem și noi puțin fața înspre natură și ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra leacurilor ce ne sunt la îndemână zi de zi. Așadar, mugurii au fost dintotdeauna buni pentru organismul uman. Să nu uităm de faptul că ciobanii mâncau muguri de toate tipurile atunci când stăteau cu turmele prin munți, așadar, mâncau frecvent primăvara muguri de mesteacăn ori de fag, care îi țineau sănătoși. Mugurii au astăzi o întrebuințare mult mai largă.

 Mugurii sunt foarte cercetați în ziua de azi pentru proprietățile lor terapeutice, de a trata anumite afecțiuni. Așadar, mugurii trebuie culeși și întrebuințați cu mare grijă. Mugurii se conservă prin procedee foarte bine puse la punct, ce necesită mult timp și multă răbdare. Așadar, mugurii se usucă în strat subțire, și se afână cu mâna de două ori pe zi, după care se păstrează în pungi de hârtie, în locuri uscate, ferite de umezeală și de căldură, în vreme ce mugurii de conifere, de brad, de pin, se congelează pentru a fi folosiți în stare cât mai proaspătă.

 

Mugurii de conifere (brad și pin)

 Mugurii de conifere se culeg din pădurile unde domnește aerul proaspăt, curat și aromat. Mugurii de brad sunt cei mai cunoscuți datorită siropului pe care îl consumam în copilărie, când bunicile ne tratau de răceală. În primăvară, plantele conifere acumulează pe vârful crengilor o rezervă de vitamine și de microelemente. Așadar, putem spune că mugurii de pin și de brad conțin tot ceea ce trebuie organismului pentru a se menține sănătos și pentru a se vindeca – inclusiv uleiuri volatile, substanțe fitochimice, rășini, silvestren, principii amare, vitamina C, substanțe flavonoide, vitamina E, etc. Medicina recunoaște mugurii de brad și de pin ca fiind remedii excelente pentru infecțiile respiratorii precum bronșitele,

tratati va cu ajutorul mugurilor

laringitele, dar și pentru infecțiile urinare, având de asemenea rol dezinfectant, diuretic, expectorant, antiinflamator. Mierea de brad, însă este excelentă. Mierea ce se obține din conifere este, pe cât de rară, pe atât de apreciată deoarece este un adevărat medicament pentru cei ce suferă de afecțiuni ale aparatului respirator și al plămânilor, și un antitusiv excelent. Bolnavii de plămâni apreciază atât mierea de brad și mierea de molid, pin, jep și larice pentru proprietățile sale excelente. Aceasta are o culoare specifică, pornind de la galben auriu până la verde închis, iar mirosul este, de asemenea, specific coniferelor. Și sucul de muguri este excelent pentru tratarea diverselor afecțiuni, acesta obținându-se nu prin stoarcerea mugurilor, așa cum am crede, ci prin amestecul mugurilor proaspeți, tocați mărunt, cu zahăr, iar sucul astfel obținut poate trata o mulțime de afecțiuni. Acesta poate fi folosit de către copii, de la cele mai fragede vârste. Este binecunoscut faptul că apar o mulțime de răceli la copii, așadar, cum le putem trata în mod natural? Medicina naturistă ne oferă alternative sănătoase pentru a preveni aceste răceli nedorite. Printre metodele de prevenire se numără alimentația sănătoasă a copilului, mierea, siropul de cătină și de muguri de pin sau de brad, ceaiurile ce stimulează imunitatea. De asemenea, durerile abdominale pot apărea brusc, ca urmare a unor afecțiuni ale aparatului digestiv și pot fi tratate cu ceai de foi de ceapă, ceai de frunze de mentă, ceai de mușețel și printr-un decoct din 20 de grame de muguri de pin la un litru de apă, fierte timp de 15 minute

 

Mugurii de mesteacăn

Mugurii de mesteacăn sunt pe cât de gingași, pe atât de benefici pentru organism. Așadar, mugurii de mesteacăn se păstrează în pungi de hârtie, în vreme ce crenguțele de mesteacăn se folosesc pentru ceaiuri sau pentru băi. Un mugur de mesteacăn conține o mulțime de substanțe benefice, precum substanțe flavonoide, ulei eteric, saponine, substanțe tanante și rășinoase, substanțe antibiotice, etc. Mugurii de mesteacăn se prepară sub formă de infuzie, decoct, tinctură, ce pot fi procurate și din farmacii sau plafaruri. Mugurii de mesteacăn sunt folosiți pentru tratarea amigdalitei (prin gargară cu infuzie concentrată de muguri de mesteacăn), a litiazei urinare, a afecțiunilor gastro-intestinale prin consumarea decoctului de mugur de mesteacăn. De asemenea, și bronșitele pot fi tratate cu ajutorul acestor muguri, precum și ulcerul stomacal și duodenal, dar și tuberculoza.

 

Mugurii de plop negru

Mugurii de plop negru sunt foarte bogați în ulei eteric, glicozide, acid galic, ascorbic si malic, clei vegetal (rășină), ceara, gudron de lemn amar, și este darul naturii pentru oamenii suferinzi. Așadar, rășina din acești muguri este printre cele mai puternice antibiotice naturale. Se folosesc pentru a trata hemoroizii, dar și pentru efectele lor sudorifice, diuretice și calmante, sub formă de infuzii și tincturi. Mugurii de plop pot trata irascibilitatea și nervozitatea, durerile reumatice, căderea părului, hemoroizi, precum și multe alte afecțiuni.