Ricinul

 

Plante din natura - ricinul și proprietățile sale miraculoase

ricin ulei de ricin

Ricinul este una din plantele cu cele mai multe proprietăți benefice asupra sănătății. Ricinul poate fi cultivat și la noi în țară și este ideal pentru a ne menține părul sănătos, pentru a trata acneea, pentru a ne îngriji picioarele, pentru a trata negii și alunițele urâte, cicatricile, dar este ideal și pentru uz intern.

Ricinul, generalități

 Ricinul este una din plantele pe care le întâlnim acolo unde este climatul mai cald, atât vara cât și iarna. Ricinul este o plantă subtropicală și tropicală ce provine din India și Africa, unde poate fi găsit sub formă de arbori ce ating chiar și 15 m înălțime. În România, ricinul poate fi găsit mai mult în partea de sud a țării, ca plantă oleaginoasă, dar și ca plantă ornamentală. Ricinul este cultivat anual în Banat, Bărăgan, Dobrogea, și Câmpia Dunării. Tulpina ricinului este înaltă de 1-2 metri, frunzele sunt lucioase, iar semințele sunt cuprinse într-o capsulă acoperită cu țepi.

 

Ce conține Ricinul

 Ricinul este folosit mai ales pentru uleiul extras din semințe. Așadar, ricinul conține peste 50% grăsimi, 20% proteine și în plus, glucide, săruri minerale, și apă. Uleiul de ricin se extrage din semințele plantei, iar acidul gras predominant este acidul ricinoleic și s-a identificat de asemneea în copoziția sa și un alacaloid denumit ricinină, cu proprietatea de a aglutina globulele roșii din sânge.

 

Cum se cultivă și cum se întreține ricinul?

 Ricinul nu este o plantă foarte pretențioasă. Ricinul se cultivă în zonele calde, îndeosebi în regiunile din sud, sud-vest și est, și se întreține destul de ușor. Cultura de ricin însă se înreține ceva mai greu, spre deosebire de ricinul ca și plantă ornamentală. Așadar, ricinul nu este o plantă extrem de pretențioasă și oferă nenumărate avantaje celor care cultivă această plantă.

 

La ce folosim ricinul?

ulei de ricin Uleiul de ricin este singurul preparat ce se poate folosi de la această plantă. Uleiul de ricin este excelent ca și tratament aplicat părului. Astfel, fiindcă uleiul de ricin este bogat în ulei omega 3, acesta asigură hrana părului și scalpului, iar tratamentul cu ulei de ricin poate duce la regenerarea părului. Acneea este tratată cu ajutorul uleiului de ricin, utilizat în mod regulat. Cum procedăm? Se pune o compresă caldă pe față pentru a deschide porii, înainte de culcare, apoi se masează cu ulei de ricin, și se lasă să acționeze peste noapte. Picioarele au și ele nevoie de îngrijiri speciale, iar uleiul de ricin este ideal pentru îngrijirea bătăturilor și a crăpăturilor. Masați picioarele cu ulei de ricin seară de seară înainte de culcare și veți vedea diferența! De asemenea, negii și alunițele supărătoare pot fi cu ușurință tratate cu ajutorul câtorva picături de ulei de ricin aplicate direct pe zona afectată. Vergeturile pot fi evitate dar și tratate prin masarea zilnică a zonei afectate cu uleiul de ricin. Pentru uz intern, uleiul de ricin se folosește pentru parazitoze intestinale și constipație.

 

Atenționări, recomandări speciale la consumul de ulei de Ricin

 Trebuie să știți, înainte de a folosi uleiul de ricin că acesta este toxic. Dacă nu este luat conform recomandărilor unui fitoterapeut, a unui medic specialist sau a unui medic de familie, consecințele pot fi grave. Așadar, consumul plantei este deosebit de toxic, și ca să ne facem o idee despre cât de gravă este intoxicația cu ricin, trebuie să menționăm faptul că zece semințe de ricin consumate pot determina dureri de mâini, de picioare, diaree, trahicardie și chiar moartea unui adult în trei zile. Ricinul consumat în cantități mari duce la leziuni hepatice și renale, lezarea vaselor de sânge, dereglarea circulației. Uleiul de ricin trebuie procurat numai din farmacie, și nu preparat acasă.