Ceaiuri naturiste

 

Ceaiurile naturiste, un remediu valoros pentru sanatatea noastra

Ceaiuri naturiste

 Ceaiurile naturiste reprezinta o ramura vasta a tratamentelor de tip naturist. Ceaiuri care elimina celulita, ceaiuri contra tusei sau cele pentru slabit sunt doar cateva din remediile naturiste ce ne sunt oferite chiar de mama natura.

 Ceaiurile naturiste nu sunt altceva decat simple infuzii sau decocturi de plante. Ce poate fi mai natural de atat?

Sfaturi pentru consumarea ceaiurilor naturiste

 Ceaiurile de plante, consumate intr-un mod corect, sunt benefice organismului nostru. Iata, deci, cateva sfaturi pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia in considerare:

 - Ceaiul se consuma intotdeauna pe stomacul plin deoarece este posibil ca, pe stomacul gol, efectul plantelor sa nu fie intotdeauna cel dorit;

 - Temperatura apei pe care o folositi la prepararea ceaiului ar trebui sa fie in jur de 60 de grade celsius, apa clocotita anihiland de multe ori efectele substantelor continute de plante;

 - Mierea din ceai nu se adauga atunci cand ceaiul este fierbinte, ci dupa ce s-a racit putin, pentru a nu se transforma in compusi toxici;

 - Ceaiurile se beau in general dupa masa, deoarece unele ceaiuri consumate inaintea mesei pot inhiba digestia;

 - Ceaiul trebuie consumat proaspat, deoarece dupa cateva ore, infuzia de plante incepe sa-si piarda din proprietatile nutritive.

 

Contraindicatii la consumul ceaiului din plante

Exista, de asemenea, unele contraindicatii de care trebuie sa tinem seama atunci cand consumam ceai de plante in mod regulat.

 Spre exemplu, unele ceaiuri contin o substanta numita teina, care are un efect excitant asupra organismului uman. Aceste ceaiuri, mai ales ceaiul verde sau negru, dar si ceaiul alb sau chiar rooibos, nu trebuie consumate dupamasa sau seara deoarece pot crea tulburari de somn.

 De asemenea, este contraindicat consumul aceluiasi tip de ceai pe perioade lungi. Este adevarat ca ceaiul de plante este un produs natural, dar consumand acelasi tip de ceai mai mult de doua-trei luni la rand, riscam sa devenim victimele efectelor secundare.

Iata cateva efecte adverse care pot aparea datorita consumului excesiv de ceai de plante:

 - ceaiul de sunatoare, consumat in cantitati prea mari, poate produce senzatia de uscaciune a gurii, dureri de cap, oboseala sau ameteli;

 - ceaiul de tei, desi foarte raspandit, poate produce probleme la inima daca este consumat pe perioade prea lungi;

 - ceaiul de ginseng, desi benefic pentru organism, poate duce la probleme de potenta daca se consuma in cantitati prea mari.

 Din cauza acestor efecte adverse, este indicata consultarea unui medic specialist inainte de inceperea unei cure cu ceaiuri de plante.

Efectele benefice ale ceaiurilor naturiste

 Desigur, ceaiurile naturiste au o sumedenie de efecte benefice pentru sanatatea noastra.

 Probabil cel mai raspandit remediu contra racelii este consumul de ceai. Ceaiul de tei are un efect calmant, ajutand la eliminarea toxinelor din organism, ceaiul de ceapa este foarte eficient contra tusei, ceaiul de soc are un efect benefic contra raguselii iar ceaiul de mere face minuni in cazul febrei.

 Se pot scrie carti intregi asupra efectelor benefice ale ceaiurilor, cert este ca aceste remedii naturiste exista de atatea generatii incat este imposibil sa nu credem in efectele acestora.

 Vom reveni cu mai multe efecte benefice ale ceaiurilor naturiste in articolele noastre viitoare.