Fructele roșii: beneficii și proprietăți

 

Calitățile fructelor roșii

Fructele roșii: beneficii și proprietăți Fructele roșii, datorită diferitelor lor proprietăți extraordinare pentru sănătate, sunt ideale în dietele sănătoase și echilibrate.

 Cu toate că sunt mai cunoscute datorită numelor individuale, adevărul este că fructele roșii sunt atât niște fructe delicioase, cât și surse bogate de nutrienți pentru sănătatea noastră.

 În familia fructelor roșii, putem distinge mai ales căpșunii, zmeura, coacăzele, cireșele, dar și prunele roșii sau binecunoscutul pepene roșu.

 Cunoscând proprietățile nutriționale ale fiecărui fruct vom putea descoperi ce beneficii ne aduc fiecare dintre ele, acestea fiind de fapt alimente care nu pot lipsi dintr-o dietă variată și echilibrată.

 

Coacăzele roșii: bogate în antioxidanți

 Coacăzele roșii sunt niște fructe foarte bogate în antioxidanți. În plus, coacăzele roșii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, diferite tipuri de cancer și sunt utile pentru îmbunătățirea circulației și combaterea colesterolului.

 

Cireșele: bogate în betacaroten

 Cireșele sunt o sursă importantă de betacaroten, iar în plus sunt energizante, depurative și diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor și la prevenirea retenției de lichide.

 

Prunele roșii: ideale contra constipației

 Prunele roșii sunt unele dintre cele mai cunoscute fructe recomandate ca remediu contra constipației, mai ales când sunt consumate pe stomacul gol, preferabil înainte de micul dejun. De asemenea, prunele roșii, incluse cu regularitate în alimentație, ajută la îmbunătățirea digestiei.

 

Zmeura: foarte bogată în vitamina C

 Zmeura este unul din fructele cele mai bogate în vitamina C, o vitamină recunoscută pentru beneficiile sale antioxidante și care ajută la prevenirea cancerului și totodată neutralizează diferitele efecte negative ale radicalilor liberi.

 

Căpșunii: beneficii detoxifiante

 Căpșunii sunt fructe bine tolerate și de persoanele diabetice și sunt recomandate să fie consumate cu regularitate de către acestea. Căpșunii ajută la combaterea anemiei, în timp ce proprietățile lor răcoritoare îi recomandă ca fiind ideali în timpul sezonului cald (mai ales primăvara și vara).

 

Murea roșie: contra colesterolului ridicat

 Murea roșie este ideală în cazul în care avem nivele ridicate de grăsimi în sânge, deoarece ajută la reducerea colesterolului rău LDL pe de o parte și la creșterea nivelelor de colesterol bun HDL pe de altă parte. Murea roșie este indicată de asemenea pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și ajută la reducerea riscului de ateroscleroză.

 

Pepenele roșu: hidratarea ideală

 Pepenele roşu conţine 91% apă. Iată de ce, a consuma pepene roşu într-o zi călduroasă  de vară este o modalitate savuroasă şi în acelaşi timp sănătoasă pentru a ne menţine hidrataţi şi pentru a evita astfel deshidratarea la care suntem predispuși pe timpul verii. Pepenele roșu este de asemenea o sursă excelentă de licopen, care se ştie că este un antioxidant bun şi că are şi proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

 

Rodiile: ajută la slăbit

 Rodiile conțin pigmentul numit fucoxantină care are minunata proprietate de a reduce grăsimile din corp. Consumat cu regularitate, sucul de rodii poate fi de mare ajutor pentru reducerea grăsimii depozitate în jurul stomacului. În plus, sâmburii din rodie conțin o cantitate mare de fibre, care îmbunătățesc digestia și ajută la controlul senzației de foame, fără a aduce însă un aport mare de calorii.