Aromaterapia-terapie cu uleiuri esențiale

 

Aromaterapia este terapia cu uleiuri esențiale

Aromaterapia-terapie cu uleiuri esențiale Aromaterapia este din ce în ce mai cunoscută și mai des folosită la noi în țară și în întreaga lume în diverse scopuri. Unii folosesc aromaterapia pentru relaxare, alții pentru inspirație, unii pentru reducerea stresului și alții pentru vindecarea unor afecțiuni, mai ales cele ale căilor respiratorii. Unele plante și aromele lor au proprietăți mai mult decât benefice, chiar miraculoase am putea spune, asupra organismului uman, așadar, se folosesc diverse părți ale plantelor pentru a extrage aromele (scoarța, semințele, petalele, fructele, rădăcinile, florile sau rășinile). Aromele sunt astfel folosite sub formă de uleiuri, esențe volatile, bețișoare parfumate sau ierburi uscate.

 

Principiile aromaterapiei – cum se folosesc uleiurile esențiale?

 În aromaterapie, uleiurile esențiale se folosesc pentru inhalare, în primul rând. Găsiți în magazine de specialitate sticluțe cu astfel de esențe parfumate și simpla inhalare a aromei au un efect miraculos asupra psihicului. Lămpile odorizante pentru aromaterapie din porțelan, sticlă ori ceramică se găsesc tot la magazinele specializate și se folosesc pentru a degaja mai ușor aromele dorite în cameră.

Să nu uităm și de lumânările parfumate, cele care prin aprinderea lor, pot degaja mirosuri extrem de plăcute, însă nu la fel de puternice. Atunci când vreți să faceți o baie relaxantă, adăugați câteva picături în cadă sau în apa în care faceți baie și bucurați-vă de puterea aromelor. Masajul este de asemenea o altă metodă prin care puteți beneficia de aromaterapie, iar recurgând la un masaj relaxant cu câteva picături de ulei esențial și prin presarea unor puncte speciale de presopunctură, vă veți simți mult mai bine. Durerile musculare ori migrenele pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu uleiuri esențiale, iar bețișoarele parfumate au și ele un rol important în aromaterapie.

 

Principalele plante folosite în aromaterapie și efectele lor

 - Angelica este un excelent energizant, anti-stres, și calmant, benefic mai ales pentru problemele respiratorii, pentru răceli, dar și pentru tensiuni nervoase, anxietate, tuse ori infertilitate, inspirând echilibru și calm.

 - Busuiocul are o aromă inconfundabilă, fiind un excelent anti-depresiv. Busuiocul ne ajută la studiu, la acumularea informațiilor, limpezește mintea, reduce confuzia și oferă o stare de bună dispoziție și de fericire.

 - Uleiul de tea-tree purifică, energizează, stimulează și răcorește, fiind un excelent anti-bacterian și dezinfectant și de mare ajutor în cazuri de răceli, pneumonii, sinuzite sau dureri de dinți.

 - Cedrul este recomandat a se folosi în cazuri de răceli, de gripă, dar și de reumatism și artrită deoarece stimulează circulația sangvină, ușurează respirația și are un rol calmant în momentele de tensiune nervoasă. Cedrul este ideal pentru meditație sau rugăciune și reduce semnificativ grijile, frica și dă curaj și energie.

 - Cimbrul nu este numai un condiment, ci și un excelent dezinfectant și antibiotic, ideal în caz de răceli, gripe, oboseli, dar și pentru infertilitate, constipație, reumatism, mărind concentrarea și tratând durerile musculare și reumatismul.

 - Coriandrul a trecut de asemenea granițele unui simplu condiment. Acesta este bun în răceli, gripe, insomnii și extenuare nervoasă. De asemenea, din punct de vedere psihic și emoțional, coriandrul reduce îndoiala, teama, iritabilitatea și senzația de eșec.

 - Cuișoarele sunt afrodisiace excelente, numai bune pentru digestie, stări de vomă, dar și răceli. Cuișoarele măresc apetitul și de asemenea alungă oboseala, făcând loc pasiunii și senzației de protecție.

 - Dafinul se știe deja că tratează cu succes infecțiile sinusurilor, dar stimulează și intelectul și induce mai ales armonie, alungând toate stările de teamă și de extenuare nervoasă.

 - Eucaliptul este un ulei esențial deosebit de important pentru tratarea problemelor respiratorii, a crampelor menstruale, a sinuzitelor, scăpându-vă de iritabilitate.

 - Ghimbirul și esența acestuia stimulează nu numai intelectul, pofta de mâncare, ci și apetitul sexual, eliminând stările de slăbiciune, de teamă, de singurătate, de extenuare nervoasă, etc.

 - Florile de iasomie miros grozav, iar uleiul esențial extras din acestea se folosește datorită efectului calmant, anti-depresiv, tratând cu succes depresiile, ușurând nașterea, inducând o stare pozitivă, de optimism și de pace.

 - Lămâia este un excelent energizant, iar uleiul esențial de lămâie stimulează nu numai circulația sangvină, ci și intelectul, îndepărtând depresia, sentimentul de frică, de blocaj mental și stările de confuzie.

 - Menta face parte din familia stimulativelor și răcoritoarelor, ca și ulei esențial, fiind benefic în caz de răceli, de afecțiuni ale sistemului respirator și are proprietatea de a energiza, de a limpezi mintea, de a combate extenuarea și apatia, dar și deznădejdea și frustrarea.

 - Mușețelul, pe de altă parte, are efect relaxant, sedativ, aducând o stare de liniște și reducând isteria, nervozitatea, frica, iritarea și furia.

 - Oregano nu mai este un simplu condiment ci un ulei esențial deosebit de benefic pentru a îndepărta energiile negative și pentru a ne energiza.

 - Patchouli este un ulei esențial din ce în ce mai des folosit în industria cosmetică deoarece are capacitatea de a ne ajuta la concentrare, de a ne relaxa și calma, combătând stresul, letargia și teama.

 - Uleiul de pin este benefic atunci când suntem răciți deoarece ușurează respirația și ne împrospătează, iar uleiul de portocală este excelent pentru stimularea apetitului și combaterea gândurilor negativiste.

 - Uleiul de rozmarin este un excelent afrodisiac și antidepresiv, combătând cu succes tristețea și oboseala, la fel ca și în cazul salviei, care alungă grijile, sentimentul de vinovăție, ostilitatea și ajută la calmarea migrenelor.

 - Uleiul esențial de trandafiri este poate cel mai plăcut, și cel mai puternic ulei anti-stres, combătând agitația, tendințele auto-distructive și de răzbunare și aducând fericire în viața noastră.