Merișorul - un antioxidant natural

 

Merișorul  previne apariția bolilor cronice

Merișorul - un antioxidant natural Merișoarele sunt fructe pe care puțini dintre noi le consumă în starea lor naturală sau fie și uscate, însă ceea ce puțini dintre noi știm este faptul că merișoarele sunt considerate a fi tratamente miraculoase pentru o serie de boli importante și afecțiuni ce pot apărea în organismul nostru. Fructele mici, de un roșu intens, ce cresc în sălbăticie, merișoarele conțin antioxidanți naturali care previn apariția bolilor cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare.

 

Scurt istoric al merișoarelor

 Merișoarele provin în principiu din America de Nord unde merișorul este, alături de alte fructe unice ce cresc în această zonă și anume coacăzele și strugurii din soiul Concord, unic. Prima referire asupra merișoarelor se face în jurul anului 1550, atunci când se certifică faptul că indienii consumau merișoare în scopuri terapeutice. Indienii americani își tratau, așadar, diverse afecțiuni, cu ajutorul merișoarelor. De asemenea, primii coloniști din Anglia foloseau merișoarele pentru a preveni și a trata lipsa poftei de mâncare, precum și problemele digestive. Astăzi, însă, o mare parte din producția de merișoare este procesată, rar se mai consumă merișoarele crude, ci numai sucul, fructele uscate ori alte preparate de acest fel.

 

Ce conțin merișoarele?

 Merișoarele sunt niște fructe mici, cu un gust amărui, nu foarte plăcut, însă conțin o adevărată rezervă de vitamine și minerale deosebit de benefice pentru buna funcționare a organismului nostru. Fructele de merișor conțin, așadar, proteine, vitamina A, vitamina B1 și B2, vitamina C, dar și săruri minerale și zaharuri naturale. Merișoarele conțin de asemenea o mulțime de minerale, printre care enumerăm potasiul, calciul și fosforul, dar și fibre, substanțe flavonoide, fenoli și acizii grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9. Un compus important din merișoare, proantocianidina, previne formarea plăcii dentare și apariția cariilor, prevenind totodată parodontoza.

 

Beneficiile merișoarelor

 Merișoarele aduc numeroase beneficii organismului, mai ales datorită conținutului mare de vitamina C. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar și la încetinirea procesului de îmbătrânire, iar substanțele antioxidante și flavonoidele conținute de merișoare previn apariția cancerului. Merișoarele sunt de asemenea de un real ajutor în tratarea diareei, indigestiilor sau afecțiunilor stomacului ori ale ficatului. Să nu uităm și de faptul că studiile științifice au demonstrat faptul că merișoarele previn și tratează infecțiile urinare.

 

Cum se consumă merișoarele?

 Merișoarele se consumă în forma lor naturală, dacă aveți noroc să le găsiți în inima munților, ori prin piețe, ori se pot consuma sub formă de tablete ori fructe uscate și sunt delicioase în multe prăjituri. De asemenea, consumul sucului de merișoare poate reduce nivelul de risc cardiac. Se recomandă consumul a 3 căni de suc de merișoare pe zi, iar fructele se consumă nu mai mult de 100 de grame pe zi. În sarcină se recomandă evitarea consumului de merișoare.