Minunatele proprietăți ale țelinei

 

Țelina - beneficii și proprietăți

minunatele proprietati ale telinei

Țelina, pătrunjelul și feniculul sunt niște plante din familia umbeliferelor. De mai multe secole, proprietățile curative ale țelinei sunt folosite ca ingredient de bază în cadrul medicinii naturale în culturi diverse. Din această cauză, țelina reprezintă ingredientul principal din numeroase formule medicinale din ziua de azi.

 - Țelina este o plantă cu proprietăți nutritive interesante datorită conținutului bogat de vitaminele A, B, E si C. În plus, aceasta conține minerale indispensabile bunei funcționări ale organismului precum fier, potasiu, zinc, fosfor, sulf, cupru, aluminiu și mangan.

 - O infuzie pe bază de țelină consumată zilnic reprezintă o modalitate excelentă de a preveni hipertensiunea, durerile menstruale și de a reduce nivelul de colesterol. Consumată caldă și în mod constant, infuzia pe bază de țelină tratează afonia.

 - Semințele de țelină conțin uleiuri esențiale (limonen și selinen), iar rădăcina de țelină conține asparagină. Acești compuși exercită o intensă acțiune depurativă și diuretică. Aceste uleiuri esențiale provoacă un proces de dilatare al vaselor renale care permit organismului să elimine impuritățile și excesul de lichide, favorizând astfel un bun echilibru al funcțiilor vitale.

 - Țelina este eficientă în tratamentul calculilor biliari și renali favorizând eliminarea în mod natural a pietrelor, dar și în tratamentul afecțiunilor hepatice.

 - Țelina se dovedește a fi utilă și în tratarea problemelor circulatorii deoarece, consumată în mod regulat, contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge și contribuie la eliminarea surplusului de acid uric.

 - Țelina previne problemele cardiace și combate hipertensiunea.

 - Țelina este recomandată în tratamentul problemelor articulare datorită conținutului de flavonoide. Flavonoidele exercită o acțiune anti-inflamatorie și antioxidantă și întăresc sistemul imunitar. În plus, țelina conține siliciu care stimulează reînnoirea țesutului articular și conjunctiv.

 - Țelina tratează inflamațiile cauzate de gută, reumatism sau artrită deoarece contribuie la eliminarea acidului uric după cum am menționat mai sus.

 - Țelina uscată este ideală în tratarea rănilor din gură și problemelor gingivale. Este suficient să o folosești sub formă de apă de gură de trei ori pe săptămână.

 - Pentru a stimula apetitul celor mici, prepară un bulion pe bază de țelină: un pumn de țelină la un litru de apă și dă-le acest bulion copiilor înainte de fiecare masă. Folosită drept ingredient în salate, consumul său în mod regulat contribuie la reglarea și la păstrarea intestinelor sănătoase, facilitând digestia și evitând constipația.

 - Cataplasmele pe bază de țelină sunt cicatrizante și dezinfectante, ideale pentru rănile deschise. Acestea se vor aplica de trei ori pe zi timp de 15 minute.