Sfaturi de nutriție pentru a trata diverticulita

 

Sfaturi în materie de nutriție pentru a trata diverticulita

sfaturi de nutritie pentru a trata diverticulita

Frecvenți mai ales când înaintăm în vârstă, diverticulii, micile hernii de pe intestine pot declanșa o inflamație sau chiar o infecție. După ce diagnosticul a fost stabilit prin colonoscopie, este necesar să favorizezi un tranzit regulat.

 În timpul unei crize de diverticulită, cu dureri importante sau chiar cu sânge în fecale, trebuie să mergi imediat la medic care îți va prescrie un regim fără reziduuri pentru ca în sfârșit colonul tău să ajungă să se odihnească.

 Deci în meniu trebuie să se regăsească de acum înainte orez și paste integrale, lactate, supe de pui… dar mai ales, nu fructe, nici legume sau cereale integrale. Cu cât colonul va fi mai gol, cu atât riscul de complicații va fi mai important. Iată însă câteva sfaturi în materie de nutriție de aplicat în viața de zi cu zi:

 

Trebuie să mesteci îndelung

 Masticarea alimentelor și îmbibarea lor cu salivă va facilita digestia lor. Astfel nu vor mai ajunge întregi în colon și nu se vor mai transforma în diverticuli. La fiecare îmbucătură deci trebuie să iei o cantitate rezonabilă și să mesteci îndelung înainte de a lua o alta.

 

Scoate sâmburii din roșii

 Sâmburii din roșii nu se digerează din stomac și pot să se blocheze în colon. Dar poți consuma în schimb sâmburii de dovleac sau de castraveți care nu sunt atât de duri.

 

Preferă portocala și nu kiwi

 Kiwi este și el un fructe care conține sâmburi care nu se pot digera în stomac. Dar pentru doza ta zilnică de vitamina C te poți îndrepta înspre portocale sau citrice și înspre legume.

 

Încearcă și strugurii fără sâmburi

 Și chiar există. Se numesc soiuri apirene și există mai multe varietăți de mai multe culori, cum ar fi danuta, jupiter sau multe altele.

 

Consumă dulciuri doar la anumite ocazii

 Ciocolata, bomboanele sau sucurile carbogazoase, dar și alte produse foarte dulci conțin glucide care se asimilează rapid și care pot duce la o perforare a diverticulilor și care pot duce până la hemoragii și infecții. La ocazii din când în când da, dar în fiecare zi, nu.

 

Consumă cât mai multe fructe și legume preparate

 Pentru a evita ca materiile fecale să se prindă de diverticuli trebuie să favorizezi un bun tranzit intestinal și să consumi mai multe fibre – 25 de grame în medie. Trebuie și să îți îmbogățești farfuria cu fructe și cu legume preparate care au fibre mai puțin agresive. Introdu apoi în meniul tău și cruditățile în mod progresiv.

 

Reabilitează fasolea verde

 Dotată cu fibre lungi și fragede, fasolea verde este un excelent aliat. Te va ajuta să îți mărești aportul de fibre în mod progresiv fără să suferi din cauza unui disconfort intestinal. Dar mai încet cu verișorii săi în variantă uscată care pot favoriza fermentații.

 

Mizează pe probiotice

 Reechilibrând flora intestinală aceste bacterii prietene luptă contra constipației și împiedică apariția unor germeni infecțioși. Deci trebuie să consumi mai mult iaurt și lapte fermentat, dar poți face și o cură de capsule.

 

Ai grijă la unele semințe sau cereale

 Cu siguranță că unele sunt benefice pentru tranzitul intestinal deoarece sunt bogate în fibre, dar unele precum inul sau susanul se pot bloca în colon. Mai trebuie să eviți și cerealele tip muesli sub formă de fulgi, dar și pâine cu mai multe tipuri de cereale.

 

Consumă pâine de tărâțe

 Trebuie să înlocuiești bagheta sau alt tip de pâine cu pâine de tărâțe. Din cauză că făina rafinată poate să cauzeze o perforare a diverticulilor. Deci trebuie să mizezi pe o pâine de tărâțe care este mai bogată în fibre digestive și care sunt extrem de benefice pentru tranzit.