Beneficiile oului

 

Beneficiile oului, un cadou de la natură

Beneficiile oului

 Oul este un adevărat cadou de la natură. Oul rămâne unul din cele mai nutritive alimente, beneficiile acestuia fiind nenumărate. Pe lângă faptul că oul are un conținut scăzut de calorii, acesta este plin de vitamine și minerale indispensabile organismului nostru. Toată lumea ar trebui să aibă ouă în frigider! Iată de ce:

 

Oul, o excelentă sursă de proteine

 Proteinele sunt indispensabile construcției, reparării și menținerii țesuturilor corporale precum mușchii, oasele și pielea. Ouăle sunt esențiale și formării hormonilor, anticorpilor și enzimelor digestive.

 Proteinele sunt compuse din 20 de acizi aminați diferiți, dintre care 9 nu pot fi fabricate de organismul nostru. Drept urmare, trebuie aduse cu ajutorul alimentației. Se spune despre proteinele conținute de ou că sunt integrale datorită faptului că au 9 acizi aminați esențiali organismului în proporții perfect echilibrate. Calitatea proteică a oului este de altfel excelentă.

 

Nutrienții conținuți de ou

 - Oul conține Vitamina A, o vitamină polivalentă care intervine în diferite niveluri în organism. Aceasta ne protejează de infecții și contribuie la sănătatea ochilor și pielii noastre. Aceasta favorizează creșterea dinților și a oaselor. Vitamina A joacă un rol antioxidant și ajută vederea nocturnă.

 - Oul conține Vitamina B2, cunoscută și sub numele de riboflavină. Aceasta contribuie la creșterea și repararea țesuturilor, la formarea globulelor roșii și la producerea hormonilor. Vitamina B2 acționează și la nivelul metabolismului.

 - Oul conține Vitamina B5, cunoscută și sub numele de folat. Această vitamină joacă un rol primordial în producția ADN-ului și ARN-ului, în cicatrizarea rănilor și în funcționarea sistemului nervos și imunitar. Vitamina B5 participă și la fabricarea tuturor celulelor corpului.

 - Oul conține Vitamina B12. Aceasta din urmă contribuie la prevenirea bolilor cardiace și la fabricarea globulelor roșii. Aceasta participă și la întreținerea celulelor nervoase și a celulelor care fabrică țesuturile osoase.

 - Oul conține Vitamina D, vitamină ce întărește oasele și dinții făcând calciul și fosforul disponibile în sânge. Aceasta contribuie și la protejarea organismului de anumite tipuri de cancer și boli autoimune.

 - Oul conține Vitamina E, un antioxidant extrem de important care contribuie la prevenirea bolilor și la menținerea unei stări excelente de sănătate. Vitamina E protejează membrana care înconjoară celulele, globulele roșii în special și globulele albe.

 - Oul conține seleniu, un oligoelement indispensabil organismului. Seleniul are un efect antioxidant deoarece permite producția de glutation peroxidaza, o enzimă antioxidantă care, alături de Vitamina E protejează membranele celulare de radicalii liberi. Printre altele, seleniul contribuie la convertirea hormonilor tiroidieni în hormoni activi.

 - Oul conține fosfor care joacă un rol capital în formarea și menținerea sănătății oaselor și dinților. Fosforul rămâne unul din constituenții membranelor celulare și participă la creșterea și la repararea țesuturilor.

 - Oul conține zinc, un oligoelement ce joacă un rol esențial la nivelul sistemului imunitar, în ceea ce privește creșterea și funcțiile neurologice și reproductive. Zincul, participă, printre altele, la sinteza materialului genetic și a proteinelor precum și la procesul de vindecare a rănilor și la coagularea sanguină.

 - Oul conține și luteină și zeaxantină – doi antioxidanți puternici care contribuie la prevenirea bolilor aflate în strânsă legătură cu procesul de îmbătrânire. Colina conținută de ou joacă un rol capital în dezvoltare.

 

Oul și colesterolul

 Colesterolul conținut de ou este considerat adesea un dușman pe care ar trebui să îl eliminăm din farfurie. Cu toate acestea, ouăle nu au repercusiuni asupra nivelului de colesterol sanguin. De fapt, colesterolul care circulă în corpul nostru este fabricat esențial de către organismul nostru. Doar o treime din colesterolul sanguin provine din alimentație, mai exact din grăsimi saturate și grăsimi trans.

 Cercetătorii afirmă că lipsa de activitate fizică, surplusul de greutate și fumatul au o mai mare incidență asupra colesterolului sanguin decât consumul de ouă.