Alimentația iernii

 

Alimentația pe timpul iernii

Alimentatia iernii

 Chiar dacă iarna nu și-a făcut încă apariția în unele zone, este bine să începi din timp să adopți o alimentație echilibrată. Pentru a trece cu brio peste răceală, gripă, pentru a ține virușii la distanță, pentru a preveni oboseala cronică și moralul scăzut trebuie să mizezi pe o alimentație adaptată.

 Virusuri, lipsa nutrienților (vitamine, minerale și oligoelemente)…toate acestea ne fac mai fragili. Dacă vrei să scapi de micile afecțiuni specifice sezonului rece, trebuie să îți revizuiești alimentația. Omniprezentă în perioada de iarnă, carența în Vitamina D este principala responsabilă de epidemia de gripă. Suplimentele pe bază de Vitamina D ar putea preveni infecțiile respiratorii.

 Același lucru se poate spune și despre zinc, al cărui deficit este mai frecvent la doamne. Acest oligoelement participă la sinteza proteinelor și este extrem de eficient împotriva gripei, trebuie considerat prioritar iarna.

 

Care sunt alimentele ideale pe timp de iarnă?

 - Citrice – flavonoide + Vitamina C;

 - Avocado – bogat în grăsimi bune, conferă rapid senzația de sațietate;

 - Peștii grași – bogați în Omega 3, excelenți pentru moral;

 - Varză – ideală pentru imunitate;

 - Usturoi, ceapă și eșalotă – antioxidanți și anti-infecțioși;

 - Linte – conține fier anti-oboseală;

 - Goji – antioxidanți;

 - Banana – excelentă pentru energie;

 - Castane – bogate în minerale;

 În ceea ce privește Vitamina D, nimic nu este mai bun decât sardinele sau macroul. Pentru aporturile de zinc mizează pe consumul de fructe de mare, crustacee, pește dar și de carne, gălbenuș de ou.

 Produsele din stup contribuie la protejarea și tratarea gâtului, polenul crud în special. Trebuie să ai mare grijă de flora ta intestinală, indispensabilă pentru imunitate. Bacteriile care compun flora intestinală ne protejează iar intestinul gros secretă anticorpi puternici. Pentru asta, trebuie să sporești consumul de probiotice pe care le poți găsi în iaurturi, de varză, de măsline, de brânză fermentată. La toate acestea se adaugă fructele și legumele care conțin prebiotice, zaharuri specifice precum inulina care hrănesc aceste bacterii bune.

 

    Câteva soluții naturale imunostimulante

Propolis și produse din stup speciale pentru tonus.

 Toate sunt eficiente pentru menținerea energiei și pentru tratarea afecțiunilor gâtului. Siropurile, sprayurile și pastilele pe bază de propolis sunt excelente împotriva afecțiunilor specifice sezonului rece.

Echinaceea, antivirală.

 Echinaceea este recunoscută pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene și te protejează de infecțiile respiratorii, diminuând durata simptomelor de gripă și răceală.

Extractul de sâmburi de grapefruit

 Extractul de sâmburi de grapefruit este un antibacterian bogat în flavonoide, ideal pentru un debut de răceală. Este util atât în prevenirea afecțiunilor specifice iernii cât și în prevenirea gastroenteritei.