Proprietatile untului clarifiat Ghee

 

Ghee – untul indian de care nu te vei mai sătura

proprietatile untului clarifiat ghee

 Untul Ghee este un unt clarifiat cu multiple virtuți pentru sănătate. Descoperă incredibilele sale proprietăţi al acestui ingredient must have pentru bucătăria indiană.

 

Ce este untul clarifiat ghee?

 Untul ghee este un unt clarifiat, un ingredient nelipsit din bucătăria indiană tradiţională, un unt care provine din untul tradiţional, clasic, din care se elimină apa, lactoza şi proteinele. În India este considerat ca fiind cea mai grasă şi cea mai pură materie grasă. Din aceste motive ocupă un loc de cinste în bucătăria ayurvedică, o bucătărie sănătoasă prin excelenţă. Preparate foarte mult la o temperatură joasă, elementele untului sunt disociate apoi filtrate. Apoi se păstrează numai materia grasă pură. Adică untul ghee.

 

Untul clarifiat ghee, mai sănătos decât untul.

 Untul clarifiat ghee, nu foarte cunoscută încă în Europa, prezintă numeroase atuuri. Mai întâi, față de untul pe care noi îl consumăm în Occident, acest unt nu se oxidează.

 Untul ghee este şi cea mai bună veste pentru cei care sunt intoleranţi la lactoză. Este ideal pentru regimurile fără lactate.

 

Untul ghee în bucătăria ayurvedică.

 De secole întregi, untul ghee face parte din bucătăria ayurvedică. Adică bucătăria care este bazată pe un echilibru al alimentelor şi al energiilor, adică o bucătărie în care mâncarea este esențială pentru echilibru şi deci şi o cheie pentru sănătate.

 În ayurveda untul ghee este reputat pentru virtuţile sale regenerative, nutritive şi detoxifiante. Este şi un re-echilibrant care poate facilita şi procesul digestiv. Este bogat în antioxidanţi fenolici care se recomandă pentru a elimina toxinele şi pentru întări sistemul imunitar.

 Dar untul ghee se poate folosi şi pentru a se aplica cutanat. Tot în medicina ayurvedică se poate folosi pentru a trata arsurile şi neplăcerile cauzate de soare dar mai ales şi pentru a se hidrata pielea, buzele şi părul.

 Cu alte cuvinte, untul ghee se poate folosi în nenumărate feluri pentru corp dar şi pentru sănătate fie că îl foloseşti în alimentaţie, fie că îl foloseşti pentru a trata unele probleme.

 

Alte beneficii ale untului ghee.

 - ajută la curăţarea întregilor canele ale corpului.

 - este celebru pentru puterea sa de reîntinerire şi pentru calităţile sale nutritive.

 - poate îmbunătăți fertilitatea, vederea, funcționarea ficatului, a vocii, dar şi inteligența, funcţiile rinichilor şi ale creierului.

 - ajută şi la echilibrarea acidităţii din stomac.

 Se mai spune că untul ghee ajută la sănătatea celor trei aspecte fundamentale ale funcționării mentale. Aici intră studiul, memoria şi amintirile.