Cum ne mentinem sanatosi vara?

 

Cum ne menținem sănătoși vara?

Cum ne mentinem sanatosi vara.jpg

 Vara este unul din cele mai frumoase dar și pretențioase anotimpuri din an. Riscurile asupra sănătății la care ne expunem vara sunt atât de mari, însă noi nici nu realizăm acest lucru. Deshidratarea, bolile transmise de ciupiturile diverselor insecte, bacteriile care provoacă tot felul de afecțiuni ale stomacului precum enterocolite, arsurile solare, insolația, și lista poate continua. Mai ales pentru că este sezonul vacanțelor și al concediilor, trebuie să fim foarte atenți atunci când mergem undeva și atunci când ne deplasăm în țară sau în străinătate, când ne cazăm la o anumită pensiune sau hotel, etc. Când vremea e călduroasă, problemele apar…

 

Când vremea e călduroasă, evitați băuturile acidulate

 Băuturile acidulate nu fac altceva decât să acumuleze gaze în stomac, să favorizeze balonarea și flatulența, dar și arsurile la stomac. Cel mai bine este să alternați băuturile acidulate cu cele neacidulate, dacă vă plac în mod deosebit cele cu acid. În plus, aceste băuturi conțin și o cantitate foarte mare de zahăr și de substanțe dăunătoare pentru organism.

 

Când vremea e călduroasă, evitați lentilele de contact

 Pentru sănătatea ochilor dumneavoastră, este bine să evitați folosirea lentilelor de contact mai ales când afară este foarte cald, când atmosfera este îmbâcsită de praf, nisip, sau când aerul este foarte uscat. Purtați ochelari de soare cu un grad ridicat de protecție pentru a vă proteja ochii de praf și de razele UV. Când sunteți în concediu, este bine să luați cu dvs. picături cu acțiune lubrefiantă pentru ochi pentru a evita uscăciunea oculară.

 

Când vremea e călduroasă, hidratați-vă

 Refaceți-vă energia bând foarte multă apă. Cam doi litri sunt necesari organismului zilnic pentru a se menține sănătos, uneori chiar și de o cantitate mai mare, în funcție de căldura de afară. Corpul nostru poate pierde până la doi litri de apă pe oră numai prin transpirație, atunci când este foarte cald și mai depunem și efort fizic. Apa este cea mai bună soluție pentru a compensa această pierdere și pentru a ne menține hidratați. nu uitați faptul că vinul, cafeaua și ceaiul măresc pierderea de apă a organismului în loc să o suplinească, fiind diuretice.

 

Când vremea e călduroasă, consumați fructe și legume proaspete

 Salatele de fructe ori de legume, cura cu pepene ori cu cireșe, toate sunt idei excelente pentru a vă menține sănătatea pe perioada verii. Aveți grijă însă să țineți fructele și legumele la frigider pentru a nu-și pierde proprietățile nutritive. Dacă fructele sau legumele dau semne că se strică, nu le consumați, altfel veți avea indigestii.

 

Când vremea e călduroasă, aveți grijă de copii și de bătrâni

 Persoanele cele mai sensibile la căldură sunt copiii și bătrânii. Aveți grijă ca aceștia să nu fie expuși la soare în orele în care acesta are putere maximă. Copiii și bătrânii pot suferi arsuri solare, insolație, deshidratare, ce pot duce la implicații destul de grave. De asemenea, nu lăsați copiii mici să înghită apă de mare, îmbrăcați-i adecvat cu temperatura de afară, și evitați expunerea lor prin poieni cu iarbă înaltă unde se pot afla căpușe ori diverse alte insecte purtătoare de boli. Copiii trebuie hidratați bine, cu sucuri naturale de fructe ori apă proaspătă. Dați apă minerală copiilor în sticluțe mici, ori diluați sucurile de fructe cu apă obișnuită, plată, or minerală, pentru a nu avea neplăcuta surpriză să se deranjeze la stomac. Acoperiți capul copiilor cu o pălărie sau o șepcuță împotriva razelor soarelui.

 

Când vremea e călduroasă, apelați la uleiuri esențiale

 Spre exemplu, pentru a reîmprospăta mirosul picioarelor folosiți ulei esențial de mentă și de eucalipt după ce v-ați spălat bine pe picioare. Aceste uleiuri esențiale vă vor da o senzație răcoroasă și vor calma picioarele obosite. De asemenea, uleiul de cimbru, coriandru și busuioc sunt indicate pentru problemele stomacale ce pot apărea în această perioadă, precum balonarea, diareea, constipația, ori durerile intestinale.

 

Când vremea e călduroasă, igiena este esențială

 Spălarea mâinilor și a feței trebuie efectuată de câte ori este nevoie. Dușul nu trebuie să lipsească din rutina zilnică a copiilor, adulților, vârstnicilor, iar dezinfectarea mâinilor prin orice mijloace este foarte importantă. De asemenea, este bine să aveți o trusă de prim-ajutor cu dvs. oriunde ați merge, care să includă atât medicamente uzuale (pentru dureri de cap, pentru diaree, analgezice, pentru dureri dentare) cât și gel dezinfectant pentru mâini, șervețele uscate și umede, soluții împotriva țânțarilor, loțiuni de plajă (chiar dacă nu mergeți la plajă), etc.

 

Când vremea e călduroasă, apar erupții cutanate de la căldură

 Bășicile provocate de arsurile solare sunt aproape inevitabile. Acestea sunt urticarii de bășici mici sau pete roz ori pline cu lichid, cauzate de blocarea glandelor sudoripare, ce pot fi însoțite de o intensă senzație de mâncărime. Pentru a calma mâncărimile și pentru a scăpa mai repede de aceste bășicuțe, faceți dușuri reci frecvent, și folosiți buretele deoarece poate avea un efect calmant. Purtați haine lejere de bumbac pentru ca transpirația să se evapore mai ușor. De asemenea, este bine să tamponați pielea cu o loțiune specială pentru a calma și răcori pielea, sau cu o compresă rece. Un remediu natural eficient îl constituie uleiurile esențiale de gălbenele, cătină și cocos, care pot trata arsurile solare, calmează pruritul și tratează eczemele.

 

Când vremea e călduroasă, aveți grijă la insecte

 Ciupiturile de insecte sunt pe cât de dureroase, pe atât de neplăcute. Acestea sunt destul de evidente pe piele, cauzează prurit intens, dar pot transmite și foarte multe boli. Atât țânțarii cât și căpușele sunt insecte extrem de periculoase pentru om deoarece pot transmite boli foarte grave, printre care și boala cu o mie de fețe, boala Lyme. Pentru a evita ciupiturile de insecte, cumpărați de la farmacie loțiuni sau spray-uri contra insectelor și aplicați-le de câte ori este nevoie. De asemenea, folosiți pastiluțele împotriva țânțarilor constant, și dacă mergeți la plimbare, aveți grijă la căpușele ce se pot ascunde în iarbă și care se pot scoate, odată ce v-a ciupit una, numai la spital.

Petreceți vara frumos fără prea multe griji cu doar câteva sfaturi prețioase!