Cum prevenim osteoporoza

 

Cum prevenim osteoporoza?

osteoporoza tratamente si remedii

 Osteoporoza este o boală ce fragilizează oasele și diminuează rezistența scheletică. Osteoporoza afectează în special femeile și survine de obicei la menopauză. Boala este insidioasă deoarece pierderea osoasă se întinde pe mai mulți ani, fără să provoace durere. De obicei, osteoporoza este descoperită în timpul unor fracturi accidentale (coloană vertebrală, șolduri, încheieturi). Este important să cunoști amploarea acestei boli și să te axezi pe prevenirea ei. Iată câteva măsuri pe care le poți lua.

 

Pentru a preveni osteoporoza, alimentează-te în mod corespunzător

 Menținerea sănătății osoase este importantă încă din copilărie. Produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu și de Vitamina A. Aceste elemente contribuie la păstrarea oaselor și dinților sănătoși. Pe de altă parte, Vitamina D ajută la absorbția calciului. Laptele, iaurtul și brânzeturile ar trebui să facă parte din alimentația ta zilnică deoarece ajută la prevenirea unui număr mare de afecțiuni precum hipertensiunea și cancerul de colon.

 

Mișcarea previne osteoporoza

 Chiar dacă osteoporoza afectează femeile aflate la menopauză, femeile tinere ar trebui să acționeze încă de pe acum. Doamnele și domnișoarele ar trebui să alerge cât mai des, să facă sporturi de echipă, să sară coarda și să danseze cât mai mult. Și ciclismul și joggingul reprezintă activitățile ideale pentru păstrarea sănătății oaselor. Cât despre persoanele mai în vârstă, acestea ar trebui să opteze pentru activități mai blânde cu scopul de a evita căderile și fracturile.

 

Alcoolul creste riscul de a avea osteoporoza

 Consumul excesiv de alcool poate avea un impact negativ asupra celulelor țesuturilor osoase. Dacă vrei să eviți osteoporoza, trebuie să te limitezi la două pahare de vin pe zi.

 

Fumatul favorizează osteoporoza

Și fumatul este un factor de risc important. Studiile efectuate au arătat că o țigară are efecte nocive asupra oaselor, generând o fragilitate a masei osoase, asta încă de foarte devreme, înainte de menopauză.

 

Cafeaua în exces dăunează

 Și consumul cafelei în exces este nociv. Acesta ar trebui limitat la 3-4 căni pe zi.

 

Carențele alimentare și slăbitul predispun la osteoporoza

 Carențele alimentare și slăbitul nu fac casă bună cu sănătatea oaselor. Evită dietele de slăbit severe. S-a dovedit faptul că persoanele mai plinuțe au oasele mai solide și o densitate scheletică mai ridicată.

 

Unele medicamente sunt susceptibile de a crește riscurile apariției osteoporozei

 Unele medicamente folosite pentru tratarea unor boli sunt susceptibile de a crește riscurile apariției osteoporozei. Printre altele, cortizonul și derivații acestuia sporesc riscurile de fracturi. Anxioliticele și somniferele pot crește riscurile de cădere deoarece alterează vigilența.

 

Yoga te ajuta sa combați osteoporoza

 Practică Yoga pentru echilibru. Pozițiile specifice acestei practici îți ajută corpul să se detensioneze, ameliorează echilibrul și contribuie la menținerea masei osoase. Studiile arată că pacienții care se confruntau cu pierderea densității osoase și care practicau Yoga cel puțin 10 minute în fiecare zi, și-au crescut în mod considerabil masa osoasă.

 

Dieta mediteraneană, cea mai bună alegere pentru a tine osteoporoza deoparte

 Specialiștii au studiat o mulțime de diete urmate de un număr mare de femei și au descoperit faptul că adeptele dietei mediteraneene prezentau un indice extrem de favorabil al densității osoase. Dieta mediteraneană nu este greu de urmat: consumă cât mai mult pește și ulei de măsline, limitează consumul de carne roșie în special. Rezultatele vor fi vizibile nu numai în ceea ce privește sănătatea oaselor ci și în ceea ce privește starea generală de sănătate.