Efectele negative ale culcatului târziu

 

Efectele negative ale culcatului târziu

 Obișnuiți să vă culcați la ore târzii? Vă prezentăm în acest articol 6 motive pentru a renunța la acest obicei care poate aduce prejudicii sănătății.

 Tot mai multe persoane au adoptat obiceiul de a se culca târziu, fie dintr-o alegere personală, fie deoarece activitățile zilei le obligă să adopte acest obicei. Totuși, se pare că nu sunt foarte cunoscute consecințele pe care culcatul la ore târzii le poate genera asupra organismului (în afară de stările de somnolență de-a lungul zilei).

Efectele negative ale culcatului frecvent la ore târzii

 Dormitul este o activitate la fel de importantă pentru ființa umană, precum alimentația, deoarece corpul are nevoie atât de hrană, cât și de odihnă pentru a funcționa la cote maxime. Așadar, dacă aveți prostul obicei de a vă culca târziu de câteva ori pe săptămână, vă oferim în continuare câteva motive întemeiate pentru a vă schimba acest obicei. Iată care sunt acestea:

1. Creșterea apetitului și a poftei de dulce

 O odihnă necorespunzătoare are ca și consecință creșterea poftei de mâncare, deoarece corpul încearcă să se reechilibreze și să obțină energie într-un fel sau altul. Este foarte comun faptul ca a doua zi după o noapte nedormită sau cu puțin somn să apară stări anxioase și poftă de alimente dulci sau de alimente procesate care nu aduc de fapt niciun beneficiu organismului.

2. Un risc crescut de accidente

 În prezent, s-au constatat tot mai multe accidente de tranzit generate de persoane care au adormit la volan. Condusul unui autovehicul este totuși o sarcină care necesită multă atenție și luciditate și este necesar ca șoferul să aibă toate simțurile active. Dacă acesta nu se odihnește corespunzător, este foarte probabil să ațipească chiar în timpul șofatului, ceea ce este extrem de periculos. Atunci când nu ați dormit suficient evitați să conduceți orice gen de autovehicul.

3. O stare crescută de iritabilitate

 S-a dovedit prin anumite studii de specialitate faptul că atunci când o persoană nu se odihnește suficient, emoțiile sale cresc cu până 60%, deoarece lipsa somnului face ca aceste regiuni din creier să se activeze mai mult decât în mod normal, iar persoana respectivă să reacționeze într-un mod necontrolat în diverse situații. De aceea, atunci când dormim puțin sau ne culcăm târziu, în ziua următoare ne simțim iritați și cu o înclinație mai mare de a reacționa negativ la situațiile cotidiene.

4. Dificultatea de a se concentra și de a învăța

 Somnul joacă un rol fundamental în procesele cognitive de concentrare și de învățare. Lipsa de somn influențează în mod negativ aceste procese cognitive, în multe moduri. În primul rând, deteriorează atenția, concentrarea, raționamentul, iar capacitatea de rezolvare a problemelor cotidiene este redusă.

 În al doilea rând, în timpul nopții, diferitele cicluri ale somnului au un anumit rol în “consolidarea” amintirilor și informațiilor învățate. Dacă nu dormiți suficient, puteți avea dificultăți în a vă aminti ceea ce ați învățat și experimentat în timpul zilei anterioare.

5. Apariția depresiei

 Lipsa de somn și tulburările de somn care se mențin pe perioadă prelungită pot contribui la apariția simptomelor depresiei. În cadrul unei anchete realizate în anul 2005, persoanele care au fost diagnosticate cu depresie sau anxietate au avut mai multe probabilități de a dormi mai puțin de șase ore în timpul nopții.

 Tulburarea de somn cea mai comună, insomnia, a fost relaționată direct cu depresia. În cadrul unui studiu din 2007 realizat pe 10.000 persoane, s-a demonstrat că cele care sufereau de insomnie erau de cinci ori mai predispuse către depresie decât cele care dormeau suficient. De fapt, insomnia este adeseori unul dintre primele simptome ale depresiei.

 Insomnia și depresia sunt interelaționate, astfel încât lipsa de somn agravează adeseori simptomele depresiei, iar depresia poate face să fie mai dificilă odihna. Partea pozitivă a acestei probleme este aceea că tratarea problemelor de somn poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei și viceversa.

6. Îmbătrânirea prematură a pielii

 După câteva nopți de somn insuficient, majoritatea persoanelor se confruntă cu uscarea pielii și cu apariția neplăcutelor cearcăne. Conform specialiștilor, lipsa cronică de somn determină îmbătrânirea prematură a pielii, care își pierde strălucirea și elasticitatea, apariția liniilor fine și a ridurilor pe conturul ochilor.

 Atunci când nu dormim suficient, corpul eliberează mai mult cortizol care este hormonul stresului. În cantități excesive, cortizolul deteriorează fibrele de colagen ale pielii, proteina care menține pielea netedă și elastică.

 Lipsa somnului determină de asemenea organismul să aibă o eliberare neregulată a hormonului de creștere. Atunci când suntem tineri, hormonul de creștere ne ajută să ne dezvoltăm armonios, așa cum indică și numele acestuia. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, hormonul de creștere ajută la dezvoltarea masei musculare, la elasticizarea pielii și întărirea oaselor. Acest hormon este eliberat în timpul orelor de somn profund, iar dacă nu reușim să ne odihnim suficient, ne vom limita nu doar dezvoltarea, ci și capacitatea corpului de a se auto-regenera.

Categorie: