Inspiră prospețime din natură

 

Inspiră prospețimea din natură în fiecare dimineață

inspira prospetime din natura

 În zilele noastre, când orașele sunt destul de aglomerate, oamenii uită să-și mai aducă aminte de natură. De copacul sub care au stat, când erau copii, de parcurile care sunt la doar 5-10 minute de locul unde stau. Chiar dacă stăm la oraș, noi putem avea parte de prospețimea naturii. Evident, poate că nu e la fel pură ca și la țară, dar cel puțin avem. Dar dacă ne trezim mai devreme cu 30-40 minute putem avea parte de o prospețime ca la țară.

 

De ce dimineața și nu altă dată?

 Ei bine mulți dintre oameni, în special mămicile, o să spună: ”Păi, eu ies în fiecare zi, în parc cu copilul, etc. nu-i de ajuns?”

 Răspunsul este categoric nu. Deoarece nu prea am văzut mămici să iasă cu copilul la 6-7 dimineața în parc. Și iar ar putea fi mii de scuze, legate de sănătatea copilului ș.a.m.d. În plus, chiar dacă ieși în natură în altă perioadă a zilei, nu se poate compara cu ieșirea de dimineață.

 De ce este important ca ieșirea în natură să fie programată la o oră cât mai matinală? Pentru simplul fapt că la ora 6 (sau oricare oră ar fi până la 8-9) prospețimea naturii este mult mai resimțită. După orele 8-9 aerul nu mai este așa proaspăt, nici în parcuri deoarece lumea a început să mișune, cu mașinuțele lor, etc. Și este evident că nu se poate compara calitatea prospețimii, chiar și în parcuri de la o anumită oră.

 

Dar ce să fac la orele astea în natură?

 Orice, dar preferabil măcar o plimbare de 30 de minute, dar dacă preferi alergatul ajunge și 15 minute/zi. Dar tot așa se poate sta și pe o bancă lângă un copac. Observă toate sunetele și senzațiile în momentul în care ești în natură. Ascultă foșnetul frunzelor din copaci, păsările, ceilalți oameni, și nu în ultimul rând pe tine însuți.

 Începe prin a respira mai lent decât în mod normal și mai profund în același timp. O lume nouă ți se va deschide în fața ochilor. Cam asta ar fi cel mai important lucru pe care să-l faci dimineața, mai ales dacă ești în natură. Dar și dacă nu ești în natură, este indicat să înveți să respiri mai lent. Acest proces ajută foarte mult la calmarea minții, care în zilele noastre este destul de agitată.

 

Beneficiile prospețimii de dimineață

 Beneficiile sunt nenumărate, dar primul ar fi reducerea stresului, ceea ce ne ajută să ne continuăm ziua cu capul limpede. Energizarea, care se face simțită deja după câteva zile de ieșire dimineața în natură. Vei simți că ai energie să faci mai multe și mai bine. Somn mai liniștit și de calitate. Evident că vor dispărea și orele de culcare haotice. Se va schimba și alimentația, după un timp nu vei dori să mai mănânci tot ce ai mâncat până acum. Și asta datorită faptului că ieșirea în natură are un efect benefic și curativ asupra organismului uman. Iar acest efect curativ se va manifesta la mulți prin renunțarea la mâncăruri nesănătoase. Și asta fără vreo dietă forțată deoarece organismul și mintea nu le va mai cere. Și în plus ieșirea în natură ajută foarte mult la conștientizarea de sine, adică cine suntem noi cu adevărat. Lucru care ne face să fim mai echilibrați în viață.

 

Scuzele

 Acum știm care este diferența dintre prospețimea naturii de la ora 5-6-7-8 și cea de după, la fel și beneficiile acesteia. Dar ce ne mai oprește să ieșim chiar de mâine dimineață? Scuzele, pe care ni le repetăm zi de zi, atât de ferm, încât ne convingem că aceste scuze chiar sunt motive demne de argumentat.

 Însă treaba stă altfel, vorbe de genul ”nu am timp la ora aia”, ”oricum nu ajută la nimic”, ”e rece la ora aia”, ”aș fi aproape singur, ce o să zică ceilalți” și aș mai putea enumera încă zeci de astfel de motive, sunt doar scuze ca noi să stăm și să nu facem nimic. Dar prin a nu face nimic pentru noi dezvoltăm sedentarismul, monotonia și alte aspecte similare care ne ajută doar să avem o viață dezechilibrată.

 Ce putem face? Să ignorăm vocile interioare care ne spun ”nu te trezi mai repede, n-are rost, mai bine te mai odihnești, ai avut o zi grea ieri, azi te odihnești, este zi și mâine” sau alte fraze similare. Este indicată ignorarea acestor conversații interioare, deoarece acestea ne mențin sclavi în propria noastră închisoare.

 Este recomandată transformarea acestor voci/discuții interioare în altele, cum ar fi ”dacă mai stau în pat o să mă simt și mai obosit, așa că mai bine mă energizez cu o plimbărică/alergare în natură”. Exemplele pot fi variate.

 

Fă tot posibilul să ieși în natura în fiecare dimineață

 În final vreau doar să îți spun ca să faci tot ce îți stă în putință ca să ieși în natură în fiecare dimineață. Și să faci acest lucru nu pentru că așa trebuie, ci pentru că îți conferă vitalitate, energie, calm, sănătate fizică, mentală și spirituală. Observă-te când te sabotezi singur spunându-ți că nu are rost să faci puțin mai mult pentru tine. Iar în momentul în care te observi cu gândurile tale poți să iei o decizie fermă în a continua viața așa cum e acum, cu oboseală, lipsă de chef pentru viață și ceilalți oameni sau să fii plin de vitalitate. Decizia îți aparține, deoarece tu ești singurul care poate să decidă pentru o viață mai bună, nimeni altcineva.

Categorie: