Mituri despre somn

 

Mituri și idei preconcepute despre somn

mituri despre somn

 Un român din cinci suferă de insomnie pasageră. Un român din zece suferă de insomnie patologică. Femeile sunt cele mai afectate de insomnie. Cunoști suficiente lucruri despre somn? Iată care sunt miturile și ideile preconcepute despre somn:

 

Seara trebuie să mănânci lejer

 Nu este recomandat să mănânci lejer seara, deoarece riști să te trezești înfometată în toiul nopții. Trebuie să eviți mesele bogate în proteine și să optezi pentru mese bogate în glucide. Acestea favorizează producția de triptofan, care, la rândul său, provoacă producția de serotonină. Aceasta din urmă va favoriza secreția de melatonină, hormonul somnului. Ceea ce este extrem de important este să nu mănânci chiar înainte de culcare. Acest lucru va crește temperatura corporală, de unde riscul de reflux gastro-esofagian. Ideal ar fi să consumi o masă bogată în amidon (paste de exemplu) cu minim două ore înainte de culcare. Evită să consumi alcool seara, bere în special, deoarece este laxativă.

 

Siesta din timpul zilei te împiedică să dormi seara

 Nu, siesta este extrem de benefică. Studiile arată că siesta îmbunătățește memoria și diminuează stresul. Siesta nu are nicio influență asupra somnului nocturn dacă respecți următoarele două lucruri: aceasta nu trebuie să depășească 30 de minute și să fie făcută în intervalul orar 12-14. Dacă depășești durata recomandată vei ajunge în faza de somn lent profund și ai tendința să te trezești puțin mai amețită, fenomen cunoscut sub numele de inerția somnului. Ideal ar fi ca înainte de siestă să consumi o ceașcă de cafea pentru a te trezi în plină formă.

 

Dacă te culci mai devreme, vei adormi mai repede

 O altă idee preconcepută. Ritmul cicardian (stare de veghe/somn) este dependent de ceasul nostru biologic și de cronotip, propriu fiecărei persoane. Există în acest sens trei tipare principale: ciocârlie – persoanele care se trezesc înainte de șase dimineața și se culcă înainte de 10 seara. Bufniță – persoanele care se trezesc târziu, după 10 dimineața și se culcă după ora 12. Indiferent – persoanele care nu se încadrează în nicio categorie de mai sus. Incearcă să ai un program de somn regulat, chiar și în week-end.

 

Fără exerciții fizice seara înainte de culcare

 Oboseala fizică este benefică somnului, însă nu înainte de ora de culcare. Pentru o persoană adultă, exercițiile fizice efectuate după ora 20 sunt recomandate. În cazul copiilor, activitatea fizică nu trebuie să depășească ora 18. Sportul nu trebuie să fie nici prea tardiv, nici prea intens.

Categorie: