Beneficiile curative ale reflexologiei

 

Ce este reflexologia?

Beneficiile curative ale reflexologiei

 Reflexologia, cunoscută și sub denumirea de terapie de zonă sau acupresură, are origini îndepărtate și a fost documentată în texte medicale străvechi, atât în China, cât și în Egipt.

 Având beneficii potențiale asemănătoare cu cele oferite de acupunctură și de metodologia acesteia, reflexologia folosește presiunea degetelor în locul acelor pentru a activa anumite puncte care corespund diverselor organe. Reflexologia este folosită pentru ameliorarea durerilor, pentru stimularea circulației sanguine și redobândirea echilibrului în toate sistemele corpului.

 Cu toate că este una dintre cele mai vechi practici de vindecare, reflexologia nu a fost adoptată în regiunile occidentale decât foarte târziu, iar după secolul 20 a devenit cunoscută în occident și a fost practicată pe larg în Rusia și Europa.

 Asemănătoare cu acupunctura, reflexologia nu se bazează doar pe fapte științifice, ci pe un mileniu de tratamente care au la bază echilibrarea meridianelor energetice ale corpului.

 Cu toate că în prezent, reflexologia, ca ramură a medicinii alternative, este o practică destul de controversată, beneficiile sale includ combaterea eficientă a stresului și tensiunilor din corp, dar și stimularea circulației sanguine. Reflexologia stimulează organele individuale și înlătură simptomele corporale, îndepărtează blocajele energetice și previne sau tratează anumite boli și tulburări de sănătate.

 Conform mentalității holistice, boala este considerată ca fiind un dezechilibru sau un blocaj al corpului, versus un diagnostic în viziunea medicinii alopate. Aceasta înseamnă că odată ce se îndepărtează blocajul respectiv, iar energia începe să curgă liberă prin meridiane, simptomele se vor diminua și se va reinstaura starea de sănătate.

 

Beneficiile potențiale ale reflexologiei

 Câteva dintre beneficiile cele mai importante ale reflexologiei sunt următoarele:

 • Imunitate crescută;

 • Creșterea nivelului de energie;

 • Combaterea stresului și a anxietății;

 • Ameliorarea diverselor dureri;

 • Stimularea circulației sanguine;

 • Reducerea presiunii sanguine;

 • Înlăturarea congestiei;

 • Stimularea internă a organelor.

 Practica reflexologiei se bazează pe reechilibrarea meridianelor, care sunt acele linii sau canale de energie care străbat întregul corp.

 Fiecare organ corespunde unui canal energetic diferit, care poate fi accesat prin presarea unor diferite puncte din corp. Există 14 canale energetice principale în corp, iar când este vorba despre aplicarea reflexologiei, specialiștii afirmă că există mai mult de două mii de puncte energetice pe întreaga suprafață a corpului.

 Cu toate că acupunctura și reflexologia se pot practica pe întregul corp, de obicei tehnicile specifice se aplică în zona mâinilor, urechilor și picioarelor, acestea fiind zonele unde se termină canalele meridianelor. Mișcările concentrate pe aceste zone pot accesa și trata practic orice organ și sistem din corp.

 La nivelul picioarelor, aceste puncte energetice pot fi accesate în talpa piciorului și în călcâie. Într-un mod simplificat, în tălpi există patru zone principale la nivelul tălpilor care corespund organelor relaționate cu capul și gâtul, coloana vertebrală, pieptul și zonele pelviene.

 

Zonele corpului și corespondențele de la nivelul tălpilor

 Piciorul stâng corespunde părții stângi a corpului, iar piciorul drept corespunde părții drepte a corpului. Iată care sunt corespondențele de la nivelul tălpilor a diferitelor zone ale corpului:

Regiunile și organele de la nivelul capului și al gâtului – degetele de la picioare

Coloana vertebrală – liniile tălpii picioarelor, de-a lungul acestora

Regiunea pieptului și a stomacului, intestine, vezica biliară – Zona pieptului corespunde cu diametrul mai lung al piciorului. Zona abdomenului corespunde cu diametrul mai îngust al piciorului.

Organele din regiunea pelviană, picioarele și fesele – Călcâiele, partea posterioară a picioarelor. De exemplu, vârfurile degetelor de la picioare corespund sinusurilor nazale. Linia care coboară pe marginea părții interne a piciorului corespunde coloanei vertebrale.

Zona rinichilor și a vezicii urinare este localizată în centrul tălpii, precum și de-a lungul arcului intern al tălpii. Intestinul subțire corespunde părții centrale din spatele piciorului.

 Există numeroase referințe la harta reflexologiei care poate ajuta la înțelegerea legăturii dintre organele interne și diversele zone corespunzătoare de la nivelul tălpilor și călcâielor.

 Dacă apar dureri, inflamații sau tensiuni în aceste zone, acest lucru indică un blocaj sau o afecțiune în zonele sau organele corespondente din corp.

 Atunci când se masează punctele de reflexoterapie, nu este necesar să se exercite o presiune foarte puternică.Odată ce este localizat, fiecare punct de reflexoterapie va fi masat timp de aproximativ un minut.

 Cu toate că în general, masajul corpului sau doar a anumitor zone are beneficii reale, reflexologia este cu mult mai eficientă atunci când este realizată de către un specialist în reflexoterapie.