Sistemul imunitar și terapiile alternative

 

Sistemul imunitar și terapiile alternative

Sistemul imunitar și terapiile alternative Un sistem imunitar puternic ne ajută să luptăm contra majorității bolilor și tulburărilor cu care ne putem confrunta. Însă dacă sistemul nostru imunitar este slăbit din orice cauză, vom deveni mai vulnerabili. Medicina alternativă sau holistică afirmă că orice boală nu este neapărat cauzată de viruși și de bacterii, ci de un sistem imunitar slăbit.

 Există anumite perioade din an (în special când se schimbă anotimpurile) când ne îmbolnăvim mai mult decât de obicei. Pot apărea atunci răceli, guturai, gripă sau orice alt tip de infecții, situație care se datorează faptului că sistemul imunitar este slăbit.

 Pentru a ne întări sistemul imunitar putem adopta, pe lângă o alimentație echilibrată și diverse obiceiuri sănătoase de viață și terapii naturiste precum acupunctura, homeopatia și hidroterapia.

 Vă prezentăm în acest articol modul în care diverse terapii alternative ne pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

 

Acupunctura și sistemul imunitar

 Această disciplină ancestrală chineză stimulează propriile mecanisme de reechilibrare ale organismului. Acupunctura nu este dureroasă și oferă rezultate bune în tratarea multor boli și afecțiuni de sănătate și ajută la întărirea sistemului imunitar.

 Acupunctura se bazează pe bioreglarea energetică a corpului prin intermediul acelor specifice și prin aplicarea unor cataplasme cu plante calde pe anumite puncte concrete ale corpului.

 Un aspect deosebit de important este acela că prin intermediul acupuncturii se pot controla stresul și anxietatea, ceea ce are repercusiuni pozitive asupra sistemului imunitar. Pentru a obține aceasta, sunt suficiente 5 sesiuni de acupunctură, câte una pe săptămână, timp de 5 săptămâni.

 

Homeopatia și sistemul imunitar

 Homeopatia este un tratament alternativ foarte eficient recomandat pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, cu condiția să fie personalizat și ghidat de către un medic homeopat competent.

 Această terapie alternativă se bazează pe intensificarea activității sistemului imunitar cu ajutorul unor substanțe organice, minerale și vegetale diluate care sunt tolerate foarte bine de către organismul uman.

 Remediile homeopate care includ arnică, mătrăgună, mercur solubilis, roua-cerului sau spongia tosta ajută la autovindecare prin stimularea capacității defensive a organismului.

 Tratamentul homeopat preventiv pentru gripă este de obicei o doză săptămânală administrată timp de 2 sau 3 luni. Însă când este vorba despre o problemă acută, cum este cazul rinitei alergice, homeopatia acționează foarte rapid.

 Este important să nu se ia alte medicamente homeopate în afara celor recomandate de către un medic homeopat, deoarece pot apărea unele reacții adverse.

 

Hidroterapia și sistemul imunitar

 Hidroterapia este un alt tratament alternativ foarte utilizat în medicina naturistă care se bazează pe puterea terapeutică a apei pentru a modula capacitatea defensivă a organismului prin intermediul schimbărilor de temperatură.

 Hidroterapia oferă beneficii multiple pentru sistemul imunitar, de exemplu, o baie caldă la temperatura de 38° C timp de 20 minute relaxează și face ca sistemul imunitar să funcționeze mai bine, în timp ce o baie sau un duș răcoros la temperatura de 17° C timp de 5 minute este un foarte bun stimul energizant.

 Totuși, hidroterapia nu este recomandată în cazul persoanelor care au probleme cardiace, deoarece ar putea însemna un efort extra pentru inimă.

 De asemenea, exercițiile realizate în apă pot ajuta la ameliorarea durerilor și a rigidității care apar în cazul osteoartritei cronice, conform unui studiu realizat recent de către cercetătorii de la Universitatea din Sidney, Australia.

 

Aromoterapia și sistemul imunitar

 Fiind foarte concentrate și definite din punct de biochimic, uleiurile esențiale sunt eficiente în domenii numeroase și variate cum sunt: patologiile virale, bacteriene și parazitare; afecțiunile inflamatorii și dureroase ale mușchilor, tendoanelor, articulațiilor, dar și tulburările relaționate cu anumite disfuncții ale sistemului nervos. Uleiurile esențiale sunt la rândul lor un sistem eficient de întărire a sistemului imunitar.

 Atunci când este vorba de afecțiuni precum acnee, hemoroizi, fisuri anale, eczeme, artrită, răceli sau candida și se folosesc produse formulate cu uleiuri esențiale, o parte a procesului de vindecare este asigurat de faptul că acestea sunt absorbite direct în sistemul circulator.

 Uleiurile esențiale acționează la trei nivele diferite, respectiv la nivel psihosomatic deoarece ne ajută să ne simțim mai bine, la nivel fizic având o influență terapeutică asupra diverselor simptome corporale și la nivel energetic, fiind capabile să echilibreze fluxurile energetice ale corpului, într-un mod similar acupuncturii.

 

Alimente și remedii care întăresc sistemul imunitar

 Este binecunoscut faptul că lămâia (și în general toate fructele citrice) este unul dintre alimentele cele mai eficiente pentru întărirea sistemului imunitar. O modalitate simplă de a consuma lămâi și de a benefica de proprietățile lor terapeutice este acela de a bea în fiecare dimineață pe stomacul gol un pahar cu apă călduță în care se adaugă sucul de la o lămâie. Așa cum se știe, un pH alcalin este favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor sănătoase. În schimb, virușii și bacteriile nocive prosperă în medii mai acide, iar conform tradiției Ayurveda, un corp acid înseamnă un mediu prielnic pentru dezvoltarea bolilor de tot felul, inclusiv a cancerului.

 De asemenea, este bine să consumați legume crude în locul versiunii gătite de fiecare dată când puteți. Valoarea lor nutrițională este impresionantă datorită antioxidanților pe care îi conțin și care protejează celulele sistemului imunitar față de daunele cauzate de toxinele asimilate din mediul înconjurător. Consumați zilnic fructe și legume proaspete, cât mai divers colorate. Fructele de pădure, broccoli, morcovii, țelina, sfecla roșie, varza, ghimbirul, fructele uscate, semințele, usturoiul și algele marine sunt deosebit de benefice pentru întărirea sistemului imunitar.

 În general, alimentele care întăresc imunitatea conțin vitamina A, vitamina C și vitamina E, carotenoizi, bio-flavonoizi, zinc, seleniu și acizi grași de tip omega 3. De exemplu, mierea naturală de albine este considerată de către fitoterapeuți drept cel mai bun antibiotic natural, având multe efecte curative. De asemenea, usturoiul este un aliment care întărește sistemul imunitar și ne apără de diverse infecții, răceli și gripă. Mai mult de 170 de studii medicale au indicat faptul că usturoiul are beneficii extraordinare pe multiple niveluri, având simultan proprietăți antibacteriane, antivirale, antifungice și antioxidante.

 

Alte obiceiuri sănătoase pentru a întări sistemul imunitar

 1. Amintiți-vă să beți zilnic suficientă apă. Dacă organismul este hidratat corespunzător, urina are o nuanță galben deschis, iar dacă este închisă, înseamnă că nu consumați suficientă apă.

 2. Asigurați-vă că dormiți suficiente ore în fiecare noapte. Somnul odihnitor este un element esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, capabil să facă față diverșilor viruși sau bacterii.

 3. Oricum ar fi vremea, obișnuiți-vă să ieșiți zilnic la aer, măcar o jumătate de oră. Petreceți cât mai mult timp în aer liber și profitați de plimbările zilnice pentru a realiza și câteva exerciți fizice ușoare. Realizarea regulată a exercițiilor fizice este un excelent stimulent al sistemului imunitar mai exact al celulelor NK (natural killer) care au un rol esențial în imunitatea înnăscută a organismului.

 4. Râsul crește în mod semnificativ activitatea celulelor T și a altor markeri ai unei funcționări sănătoase a sistemului imunitar. De asemenea, râsul scade nivelele de cortizol (hormonul stresului) din corp.

 5. Amintiți-vă că dacă ați luat recent antibiotice, va fi necesar să restaurați echilibrul florei bacteriene sănătoase a intestinului, luând un supliment cu probiotice care să conțină acidophilus. Din păcate, antibioticele elimină și bacteriile sănătoase din corp, atunci când sistemul imunitar luptă contra unei infecții din corp.

 De asemenea, este recomandat să se evite sau chiar să se elimine complet consumul unor alimente precum: cafeaua, zahărul și făina rafinată, îndulcitorii artificiali, alimentele procesate și grăsimile saturate și obiceiurile nocive cum sunt fumatul și consumul alcoolului. Toate acestea slăbesc considerabil sistemul imunitar și favorizează apariția bolilor și a diverselor tulburări de sănătate.