Ortorexia, boala timpurilor moderne

 

Ortorexia sau dependența de alimentația sănătoasă

ortorexia boala timpurilor moderne

 Puteți adăuga un alt sindrom afectiv repertoriului de tulburări psihologice: ortorexia. Sau cel puțin asta susține dr. Steven Bratman care se teme ca ortorexia va deveni, încetul cu încetul, noua problemă a timpurilor moderne. Fenomenul de a mânca sănătos este omniprezent în societatea noastră care insistă mereu asupra igienei alimentare.

 

Ce este ortorexia?

 Ortorexia este un termen ce provine din grecescul ortho, termen ce desemnează tot ceea ce este drept și corect și exis, termen ce desemnează apetitul. Este vorba despre o preocupare excesivă pentru alimentația sănătoasă. Ortorexia reprezină o fixație maladivă asupra calității alimentației. Ortorexia și anorexia sunt similare în ceea ce privește noțiunea de privare, de control și de sacrificiu alimentar.

 

Cum gândesc ortorexicii?

 În loc să își facă viața mai frumoasă, persoanele ortorexice și-o complică enorm, respectând ca la carte o mulțime de teorii alimentare. Persoana care suferă de ortorexie poate fi recunoscută cu ușurință. Aceasta nu este interesată să slăbească, este mai degrabă interesată să își menajeze organismul, corpul, în fața acestei invazii de alimente nesănătoase, care se găsesc pe rafturile magazinelor. Persoana care suferă de ortorexie duce lucrurile la extrem. Nu se va mai atinge de absolut nici un aliment modificat genetic sau care conține grăsimi. Își va stabili o serie de reguli mult prea stricte în ceea ce privește propria sa alimentație.

 Dacă, dintr-un motiv sau altul, se întâmplă să le încalce, va urma o perioadă de depresie cruntă, de o multitudine de mustrări de conștiință. Un ortorexic își va pierde mai multe ore din zi cu plănuirea meselor. În plus, acesta se simte superior tocmai datorita faptului că el mănâncă mai sănătos decât restul lumii.

 Dacă suferi de ortorexie, vei fi invadat de o mulțime de gânduri în ceea ce privește alimentația sănătoasă, astfel încât relația cu familia și cu cei apropiați va avea de suferit. Faptul de a dori să controlezi tot ce se află în farfurie poate complica relația cu aceștia. Probabil ai eliminat deja carnea și produsele lactate din alimentație, ai refuzat să te atingi de zaharurile artificiale sau de alimentele care nu sunt bio. Ai impresia ca aceste substanțe toxice te vor otrăvi, îți vor distruge starea de sănătate.

 Trebuie să ții cont de faptul că această tulburare poate avea efecte dramatice, atât din punct de vedere fizic, psihic cât și social. Te vei îndepărta încetul cu încetul de familie, de prieteni. Vei alege izolarea pentru a nu fi tentat să consumi alimente nesănătoase, alimente care consideri că îți vor face rău. În timp, ortorexia poate duce la malnutriție, la moarte chiar.

 

Cum scăpăm de ortorexie?

 În primul și în primul rând este esențial ca bolnavul să recunoască că are o problemă. Ca în cazul oricărei obsesii, aceasta este cea mai dificilă etapă. Familia și prietenii vor avea un rol esențial în acest caz. Următorul pas este apelarea la un nutriționist și la un medic psiholog. Există mai multe cazuri în care, persoanele care au suferit multă vreme de ortorexie s-au vindecat imediat după ce li s-a dat să consume înghețată, pizza sau hamburger.