Slabeste sanatos cu dieta indicelui glicemic

 

Slabeste sanatos cu ajutorul dietei indicelui glicemic

slabeste sanatos cu dieta indicelui glicemic

 Dieta indiceului glicemic nu este o dieta la moda, o dieta care iti promite ca vei slabi in mod miraculos intr-un timp scurt. Dieta indicelui glicemic este bazata pe cercetari stiintifice si a fost recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 1997 drept dieta ideala pentru a lupta impotriva obezitatii. Aceasta dieta se adreseaza atat persoanelor care vor sa scape de kilogramele in plus cat si celor care vor sa isi schimbe stilul de viata, adoptand un regim alimentar sanatos.

Cum aplicam dieta indicelui glicemic

 Pentru a aplica cat mai bine dieta indicelui glicemic trebuie, mai intai, sa intelegi conceptul pe care se bazeaza aceasta. In cadrul acestei diete, nu este nevoie sa cantaresti alimentele, nici sa numeri caloriile. Trebuie doar sa faci cele mai bune alegeri alimentare, acordand o atentie speciala glucidelor. Glucidele se regasesc in numar mare in alimentatia noastra: cereale, vegetale si zahar. In momentul in care consumam glucide, nivelul de zahar din sange (glicemia) creste. Pancreasul secreta insulina pentru a aduce nivelul glicemiei la limite normale. Daca nivelul de glicemie este mult prea scazut (hipoglicemie), pancreasul secreta glucagon in scopul de a ridica nivelul de zahar din sange. Glicemia este in permanenta reglata de corpul nostru.

 

Indexul glicemic

 In anii ’80, David Jenkins, profesor la Universitatea din Toronto a remarcat urmatorul lucru: oricare ar fi cantitatea de glucide ingerate, timpul de absorbtie este acelasi. In ceea ce priveste glicemia, aceasta variaza in functie de tipul de glucide ingerate. David Jenkins a reusit sa demonstreze urmatorul lucru: conceptia asupra zaharurilor lente si rapide este total falsa. Acesta defineste indexul glicemic drept capacitatea unui aliment de a ridica nivelul de zahar din sange. Astfel, cu cat un aliment ridica mai mult nivelul de zahar din sange, cu atat indicele acestuia este mai ridicat.

Cateva exemple:

 - Amidon modificat IG = 100;

 - Zahar alb IG = 70;

 - Cartofii fierti in coaja IG = 65;

 - Orez basmati IG = 50;

 - Fasole rosie IG = 35;

 - Linte IG = 25;

 - Migdale IG = 15;

 - Avocado IG = 10;

 - Ierburi, sare, condimente, uleiuri, carne, peste, oua IG = 0;

 

       Cum practicam dieta indicelui glicemic

Cele trei categorii ale Indicelui glicemic

Alimentele sunt categorizate in functie de indexul lor glicemic:

 - IG mai mic de 35 – alimentele care favorizeaza pierderea in greutate;

 - IG cuprins intre 35-50 – alimente care nu au efect asupra greutatii;

 - IG mai mare de 50 – alimente care favorizeaza luarea in greutate;

 

Mesele GP si PL

 Sa vorbim acum de faza 1 a dietei indicelui glicemic, care este faza slabitului. Faza numarul 2 este faza de stabilizare, un fel de prelungire a primei. In cadrul dietei indicelui glicemic vorbim despre doua tipuri de mese:

 - Mesele proteino-lipidice – mese compuse din proteine si lipide (alimente cu un IG mai mic de 35);

 - Mesele glucido-proteinice – mese compuse din glucide si proteine (alimente cu un IG mai mic de 50);

 Se vor privilegia grasimile bogate in acizi grasi esentiali care favorizeaza buna functionare cardiovasculara. Este vorba despre uleiul de masline, uleiul de rapita, grasimea de gasca sau de rata, uleiul de nuci si pestii grasi. Fructele oleaginoase (migdalele, nucile cajou, de macadamia) se pot consuma zilnic.

 

Iata o zi tip din cadrul dietei indicelui glicemic:

Mic dejun GP

 - Kiwi;

 - Fulgi de ovaz cu migdale, compot fara zahar;

 - Cafea fara zahar;

 

Pranz PL

 - Avocado cu maioneza facuta in casa (ulei de rapita);

 - Tabbouleh cu quinoa (ulei de masline);

 - Spuma de ciocolata facuta in casa;

Gustare: nuci.

 

Cina GP

 - Masline;

 - Creveti cu lapte de cocos;

 - Cartofi dulci la cuptor cu condimente;

 - Struguri cu miere de acacia;