Ce mâncăm în post?

 

Postul detoxifiază organismul

Ce mâncăm în post? Creștin-ortodocșii au, pe toată durata anului, patru posturi mari, plus miercurea și vinerea, aproape săptămânal, perioade în care se interzice consumul de lactate, ouă și carne, inclusiv derivate ale acestora. Unora li se pare mult prea greu să postească 40 de zile, spre exemplu, cât ține postul Sfintelor Paști, ori patru săptămâni, durata Postului Crăciunului. Însă ceea ce puțini dintre noi știu, este că postul este în așa fel rânduit încât să se producă o detoxifiere a organismului, în anumite perioade. Primăvara, Postul Paștelui este mai mult decât bine-venit după o îndelungă perioadă în care am consumat carne de porc și alte produse grele, în iarnă. De aceea, o cură cu vegetale și cu salate poate aduce numai beneficii organismului. Dar de cele mai multe ori ne confruntăm cu întrebarea ”ce mâncăm în această perioadă?”.

 

Preparate simple și sățioase de post

 Mulți asociază perioada postului cu o stare continuă de foame. Nimic mai greșit. Deși aportul caloric nu mai este același, din punctul de vedere al proteinelor consumate, există variante excelente de înlocuire a acestora. În post puteți consuma cât de multe supe și ciorbe acre din legume doriți. Îndeosebi în Postul Sfintelor Paști, ciorbele din verdețuri, de ștevie sau de lobodă sunt foarte revigorante și bogate în vitamine. Ciorba de fasole boabe, de fasole verde sau banala ciorbă de cartofi îmbogățită cu soia pot deveni delicatese, însă nu neglijați nici supele-cremă. Supa-cremă de ciuperci, de legume, supa-cremă de broccoli cu crutoane sau alte variante de supă-cremă sunt extrem de sățioase și gustoase. Ciorbele și supele se prepara extrem de rapid, însă avem nevoie și de preparate mai sățioase, pentru felul doi, de post. Tocanele de legume, varza călită, pilaful de post îmbogățit cu multe legume, pastele cu sosuri din cele mai diverse dar și mâncărica de mazăre, de fasole, de linte, de ardei copți sunt delicioase. Practic, toate rețetele tradiționale au fost puse în practică în variante de post – de la sarmale și ardei umpluți de post, chiftele din legume, pizza, până la rețetele de dulciuri. Chiar dacă este perioada postului, puteți face delicioase brioșe de post, o negresă, clătite de post, plăcinte, fursecuri, chiar și torturi de post din cele mai diverse, fără a folosi lapte sau ouă. Există o mulțime de rețete mănăstirești, dar și variante mai moderne îmbunătățite. Iar atunci când în perioada postului este dezlegarea la pește, lucrurile o iau cu adevărat razna, aici existând o multitudine de rețete – ciorbă, plachie, chifteluțe de pește, pește fript sau prăjit cu mămăliguță...

 

Postul nu înseamnă numai cartofi, orez și soia

 Pentru mulți dintre cei cărora li se pare foarte greu să țină post, asociază această perioadă cu consumul exclusiv și excesiv de șnițele de soia, de cartofi și de orez sau paste. Însă gama foarte variată de legume de pe piață face ca postul să treacă mai ușor – orezul poate fi combinat cu ardei si ciuperci din belșug, cartofii pot fi combinați cu legume pentru un ghiveci pe cinste, iar șnițelele de soia nu sunt un ”must have” al postului. De asemenea, laptele de soia și salatele de crudități sunt extrem de benefice pentru sănătate. O salată hrănitoare și sănătoasă se poate prepara din morcov, țelină, sfeclă roșie, ceapă și usturoi rase, amestecate cu un strop de ulei de măsline și condimentate cu sare și puțin piper, și este mult mai sănătoasă decât o omletă. Nu trebuie însă să cădem într-un fel de extremism și să ne limităm numai la consumul de cereale, legume și fructe pe o perioadă îndelungată, deoarece organismul are nevoie și de alte substanțe nutritive necesare unei dezvoltări armonioase. Fructele, smoothie-urile din fructe și cerealele combinate cu acestea sunt o adevărată binecuvântare pentru reglarea tranzitului intestinal și pentru curățarea sângelui de toxine. Așadar, postul este o perioadă de detoxifiere a organismului, iar rețetele de post au devenit din ce în ce mai bogate, mai delicioase, mai sățioase, dificultatea postului în sine reducându-se semnificativ.