A fi flexitarian, o nouă tendință?

 

Flexitarismul te ajută să iți regăsești forma și sănătatea

A fi flexitarian, o nouă tendință? Flexitarismul reprezintă un nou stil alimentar care câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Obiectivul este egalizarea aportului dintre proteine animale și vegetale. Consumul nostru actual este compus din 70% proteine animale și 30% proteine vegetale. Ori, primele sunt considerate nocive pentru sănătate. Chiar dacă oferă câțiva nutrienți esențiali organismului nostru, acestea pot fi nefaste dacă sunt consumate în cantitate mare. A fi flexitarian permite inversarea acestei tendinței cu scopul de a-ți regăsi forma și starea de sănătate.

 Regimul flexitarian și-a făcut apariția în anul 2004 datorită lui Mark Bittmnan, un critic culinar american. Flexitarismul se poate traduce printr-o nouă modalitate de a se alimenta în care echilibrul dintre proteinele animale și cele vegetale este perfect: 50-50. Drept urmare, nu este un regim vegetarian deoarece carnea și peștele sunt autorizate. Cu toate acestea trebuie să înveți să consumi alimentele cu moderație.

 Flexitarismul este la îndemâna tuturor, fără nicio excepție. Constrângerile alimentare nu există, drept urmare este extrem de ușor să urmezi un astfel de regim. Cel mai important lucru este să nu uiți că un consum excesiv de carne este periculos. Flexitarismul este un compromis bun între omnivorism și vegetarianism.

 

Care sunt avantajele flexitarismului?

 Regimul flexitarian este bun pentru sănătate deoarece este bazat pe fructe, legume sau produse lactate. Acestea sunt alimente bogate în nutrienți indispensabili organismului. Acestea conțin fibre, minerale, vitamine precum și oligoelemente. Ceea ce nu te împiedică să consumi carne, dar doar din când în când. A fi flexitarian prezintă un avantaj financiar considerabil. Acest tip de regim reduce achiziționarea de carne și de pește a căror prețuri nu sunt tocmai scăzute. Regimul flexitarian favorizează consumul de produse de sezon care sunt destul de accesibile ca preț.

 

Flexitarism- alimente tip

 Flexitarismul schimbă regimul alimentar al unui individ care trebuie să se conformeze unor reflexe noi. Acest regim recomandă prepararea unor mese pe bază de leguminoase: linte, mazăre, fasole. Acestea din urmă pot fi însoțite de feculenți precum cartofi, orez, paste. Mai multe culturi adoptă deja această tendință alimentară. Persoanele din America de Sud consumă porumbul alături de fasolea roșie, indienii consumă lintea cu orezul, iar in Mahgreb grișul cu mazăre compun un fel de mâncare tradițional.

 Regimul flexitarian permite, în egală măsură, consumul unor alimente îmbogățite cu proteine integrale precum seitan, tempeh, tofu sau quinoa. Cerealele, semințele și nucile sunt și ele alimente de privilegiat în cadrul acestui regim. Acestea din urmă conțin o cantitate mare de proteine, dar și de acizi grași esențiali. Recomandarea este de 30-60g de semințe pe zi la micul dejun.

 Cu ajutorul flexitarismului ai ocazia să descoperi alimente noi, să îți conduci papilele gustative în noi călătorii ale gustului. Toate aceste ingrediente se găsesc în orice magazin. Flexitarismul reprezintă o nouă modalitate de a descoperi o alimentație nouă și de a varia plăcerile alimentare. Cu ajutorul regimului flexitarian vei reuși chiar să pierzi câteva kilograme în plus. După ce vei atinge greutatea ideală, vei ajunge în etapa de stabilizare. La fel ca și regimul cretan, regimul flexitarian îți permite să îți păstrezi silueta pe termen lung.