Tot ce trebuie să știi despre cele mai populare diete

 

Cele mai populare diete

tot ce trebuie sa stii despre cele mai populare diete

 Tendințele în ceea ce privește dietele se schimbă la fel de repede ca și tendințele vestimentare. Nu trece nici măcar un an fără să anunțe cineva „dieta anului”, acea dietă minune care te va ajuta să slăbești ca prin minune, dieta a căror adepte sunt toate vedetele de la Hollywood. Am decis să vorbim azi despre așa-zisele diete miraculoase, cele mai populare din ultimii ani. Descoperă în ce constă acestea, care sunt avantajele și dezavantajele lor și dacă într-adevăr funcționează.

 

Dieta Atkins

 Este o dieta care nu acceptă absorbția glucidelor, sub nicio formă, cu scopul de a stopa producția de insulină și pentru a provoca pierderea în greutate. Dieta Atkins nu acceptă consumul de feculenți, fructe, alcool și limitează aportul de legume la minim 100g de legume verzi pe zi. În schimb, se pot consuma fără moderație brânzeturi, carne, mezeluri și alte surse de proteine, fără a ține cont de numărul de calorii ingerate. Unii adepți ai dietei Atkins vor ingera până la 3000 de calorii pe zi și tot vor reuși să slăbească!

 

Pentru sau contra dietei Atkins ?

 Oricât de ciudat ar putea părea, dieta Atkins garantează o pierdere în greutate rapidă, însă este extrem de periculoasă. O astfel de dietă provoacă grave carențe alimentare, o constipație datorată lipsei de fibre și o deshidratare severă. De altfel, deoarece adepții acestei diete au obiceiul să mănânce extrem de gras, aceștia riscă să dezvolte boli cardiovasculare și probleme cu colesterolul. În plus, pierderea în greutate, oricât de impresionantă ar părea la început, nu este de durată.

 

Dieta Dukan

 Dieta Dukan, una din cele mai populare diete ale momentului, este o dietă hiperproteică. În cadrul dietei Dukan, proteinele sunt desemnate drept dușmani. Dieta Dukan este compusă din mai multe faze. În prima fază, se consumă doar proteine, alese dintr-o listă a alimentelor permise. După câteva zile, se reintroduc legumele în alimentație pentru a însoți proteinele, respectând o altă listă.

 Încetul cu încetul se revine la normal, în cadrul unei faze de consolidare. La final, dieta Dukan recomandă consumul doar de proteine, măcar o dată pe săptămână.

 

Pentru sau contra dietei Dukan?

 Ușor de urmat, pierdere în greutate rapidă, fără sentimentul privării, senzație de sațietate datorată absorbției proteinelor, dieta Dukan pare, la prima vedere, o dietă miraculoasă. Însă, dieta Dukan are și o mulțime de dezavantaje. Faza de atac în cadrul căreia se consumă doar proteine poate fi destul de frustrantă, monotonă și greu de urmat. Există și o serie de riscuri de carențe de vitamine, suplimentele fiind recomandate. În plus, există și o serie de riscuri datorate abuzului de proteine de origine animală.

 

Dieta Montignac

 Este vorba despre un regim disociat. Acest lucru înseamnă că adepții dietei Montignac trebuie să aibă grijă, să asocieze în mod corect alimentele în cadrul fiecărei mese. De exemplu, trebuie să eviți cu orice preț să consumi lipidele împreună cu glucidele. Uită de sandwich-urile cu șuncă și cu brânză, de spaghetele bolognese. Dieta Montignac recomandă și eliminarea din alimentație a zaharurilor rafinate și glucidelor care au un efect puternic asupra nivelului glicemiei. Trebuie evitate o serie de alimente precum orezul alb, pastele, cartofii și cerealele rafinate. Fructoza este tolerată dar și cerealele integrale.

 Odată ce s-a ajuns la greutatea ideală, se propune o fază de menținere care nu este atât de restrictivă ca și regimul propriu-zis.

 

Pentru sau contra dietei Montignac?

 Dieta Montignac este relativ ușor de urmat. Este adaptată nevoilor femeilor de afaceri care sunt adesea nevoite să ia masa la restaurant. Este o dietă destul de eficientă și s-a remarcat faptul că persoanele care au urmat-o nu s-au îngrășat la loc. Are însă și un dezavantaj: prea bogată în lipide, se poate afla la originea unui colesterol mărit.